香港人邊一啲嘅文化/觀念,大家覺得唔應該再傳承落去?

473 回覆
1547 Like 69 Dislike
多左好多過30歲既單身男女啦依家

補充返,呢張圖正正就係講緊原價廚點去判斷事物嘅價。

王爾德喺佢個年代嘅時候講『Nowadays people know the price of everything and the value of nothing.』(現在的人們熟知一切事物的價格,但卻對價值一無所知)

佢應該萬萬都諗唔到,去到呢個年代,啲人會繼續退化到「既唔知道價格,亦唔會考慮價值」嘅地步。
你溝唔到女要全兒登陪你。冇人性呀你。
傳承係偽命題
我們是最後一代
放隻狗響BB車到當親生仔。屌你老母行過真係比你個仔嚇撚死。
獅子山精神,日日拎97前嘅野打飛機,但根本宜家落後緊
好多養竉物當生左
以前啲論壇好恐怖
問下game嘢漫畫哩啲老屎忽就叫人爬文
哩度文化好好多
好多人都樂意答
講野無禮貌無說話技巧就用「講野好直」黎做掩飾
佢地好鍾意交稅畀政府
OT冇補水
1. 雙重標準,自己有利益果陣就拎到盡
拎唔到果陣就魚蛋論,玩爛佢都唔比人地用
2. 極度崇外,外國人就乜都係好
3. 批鬥文化,憎人富貴嫌人窮,移左民果陣個願望就係想香港盡快玩完,外國盡快cut 移民政策令自己做到唯一拎到pr 果班
覺得英文係高級
要期望所有人愛英文英文好係應份
就算自己唔想,伴侶都可能會堅持要
就算兩個都唔想,雙方父母都會keep住催促
甚至可能因為咁而直接分開
燒衣紙燒香拜神
熱氣去濕
夾餸去人飯碗
臭豆腐
你呢Part打得好好!值得Copy,警醒香港人
最憎呢啲局,冇做過咩就搞到你有內疚感
屌有時同朋友坐低食飯飲野,就係想hea下無所事事鳩噏下放鬆個人姐
日日圍爐打飛機,貪小便宜,柒出國際,唔啱聽就扣人帽子。
結婚生仔供樓
一定要比家用
樓主pin
香港人唔知幾時可以做到哂,加入先進文明行列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞