香港人邊一啲嘅文化/觀念,大家覺得唔應該再傳承落去?

473 回覆
1547 Like 69 Dislike
比家用
放假一定要搵節目

一放假就俾人問有咩做,係屋企好悶,不如一齊搵活動玩下,做人唔好咁摺
我想靜靜地一個人係屋企瞓下覺都唔得
13. 連登仔係一個人
冇飯帶又要求俾家用 搵萬八都要俾6000
仲要找水電煤其他雜費 出街食飯又我俾
我想讀master都要儲兩年錢
但其他非華人國家嘅人就冇咁嘅習性
好反感盲目崇拜正面思考,雖然市場上依類人好受歡迎,唔係話一定要負面,唔好下下二分法分依樣係正面個樣係負面,人係好立體,連啲靈修大師都唔會主張叫人夾硬正面,因為正面同負面本質上只係一體兩面,最慘係好多人行為經歷甚至成個香港發生嘅野都唔見得有幾正面,實際行為同口頭上講嘅野對唔上,係咁講正面就當左自己真係正面,因為你做唔到先要成日提住,有幾何見有人要提自己負面,一般人潛意識就係中意負面多,睇新聞都係中意睇啲命案多過某某人做善事個啲,但又要扮哂正面先好笑,扮都算,又要逼人跟佢地「正面」,煩到嘔
2有少少保留
部分片種,特別係卡通片/動畫,有時啲代理為咗搞噱頭搵啲明星嚟配音,然後又改到啲台詞鬼五馬六
唔係localization,係直頭改頭換面咁
呢啲行銷手法本身已經好唔尊重翻譯同配音員專業
交家用
將知識視為只係一樣搵食工具,賤視所有所謂嘅乞食科。
就算唔係讀所謂嘅乞食科,睇d幫唔到你賺錢嘅書或者諗d哲學少少嘅問題都會比人話晒時間諗下點賺錢好過。
認同
歐美製造就話真係好姐
崇日匪
聽聞好多(定大比例) 嘅中小學生俾人洗到講支語認支人
賤種gamer巴膠逼人對佢哋嘅topic有興趣啫

唔g持囡權嘅人都應該安樂死
我有個返政府工既fd話ot係搏表現既行為 其實係咪真係ot=勤力
做到嘢就有表現
移民撚:手joke唔去坐 佢地點移民
你97前啫,97後冇喎就係中國人
仲有97前出世冇資格拎嗰啲都係中國人,主要係大陸落嚟冇資格拎,或者父母冇資格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞