香港人邊一啲嘅文化/觀念,大家覺得唔應該再傳承落去?

473 回覆
1547 Like 69 Dislike
-工作比一切更為重要
-歧視非異性戀者
-要自己嘅骨肉有所貢獻去榮耀自己
-睇錢比文化 (包括自己嘅語言) 更為緊要
-做得自由工作者嘅唔慌好人

仲有冇?
燒衣紙
一定要買樓
一定要結婚生仔呢D觀念真係應該改變一下
買樓變左係人生to do list
燒街衣
農曆七月搞到愁雲慘霧驚呢驚路
租=幫人交租
越有錢越度縮
親戚最撚重要
成日OT 代表勤力,捱得苦
成日踩窮人
日本製造一定好野
夾人情比唔熟既擺酒

派利是
魚蛋論
呢一代好似已經少咗好多人咁諗?
唔好咁重奴性
所謂嘅獅子山精神
-做得自由工作者嘅唔慌好人

我又唔覺而家啲人會話唔係好人

反而係佢哋覺得「同呢啲人點會有將來,搵朝唔得晏咁」
1.白領至上主義,岐視藍領
2.賤視中文翻譯/粵語配音,要求人睇得明原文(不論中英日韓法泰文)
3.Min pay 心態,下下淨係出豉油唔願出雞,希望做最嘢又想分最大份。誤以為自己好重要,覺得其他人永遠對自己有虧欠。
4.菠蘿雞黐得就黐,四圍同啲有成就嘅人扮好親密,威人威威仲要沾沾自喜
5.唔識欣賞人優點,從中學習,下下放大缺點,出盡全力咁去踩/詆毀別人。
6. 憎人富貴厭人貧
7. 原價廚心態,只係當原料價錢係成本,刻意忽略加工費用、場地、人工、存倉、保險等成本
8. 唔識扮專家衝出嚟柒;識嘅收收理埋,唔願意分享同傳承。
9. 欠缺科學知識及邏輯,個人情感及立場先於客觀數據及資料。
10. 沉迷炒賣,由土地同演唱會飛都要炒,不能自拔,縱容壟斷同扼殺他人機會。
11. 喜愛將責任轉介他人,唔願負責同承認錯誤,主動改正
12. 胡亂崇拜偶像, 擅自將不當嘅期盼投射喺唔合適嘅目標身上, 稍不合心就聲討批鬥。
新加批鬥鬥爭單一思想已經KO晒你舉既例子!
老屎忽心態
啲後生…,啲00後…,啲10後….
上一代批鬥下一代
因為一小部分就當成代人都係咁
竟然冇「我是中国人」?
禮金
依家仲邊有呢 D 觀念?
經歷咗19、20,依家有乜80、90、00後會話自己係中国人
弱智扮聰明
無論自己團隊幾撚弱智都好
亦唔理啲錢係偷呃搶搵返嚟
都當係可以宣揚榮耀嘅本事
乜都酸一餐
睇人仆街最開心
踩完人覺得自己好撚有諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞