【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰 (09W)+ 1708 桑卡(08W)

235 回覆
4 Like 1 Dislike
5年前今日

估唔到顛峰過後嘅五年係幾咁沉寂
日本隻怪獸好恐怖,吸99w,吸埋週未喺南海中部形成果舊

99W係咪已經無可能出世

出世都分分鐘上台灣 不了
最後,雖然打風先入黎果班人走晒,
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據資訊發達既年代,人反而知得更少

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白

其實件事本身性質好簡單
就係天文台基於手上有嘅資料而預測到有危險
所以發出警告
跟住天文台個思維去走 唔難理解點解會出警告或者唔出警告 (當然 個制度有冇改善空間就另計啦)
奈何冇人咁做

重有一點好差嘅
係香港人永遠只係睇自己眼前嘅野
掛咗風球就一定要見到好大風 冇就屌天文台
我見到落大雨就一定要黃紅黑雨 冇掛就屌天文台
其實講咁多
最終極嘅做法就係將熱帶氣旋警告信號同停工停課決定脫勾
交返個波俾相應決策局
等警告返璞歸真 變返真係用嚟警告市民

不過暴雨警告就難搞啲 變得太急
5年前今日

韋爺大駕光臨
5年前今日

好多野都變哂
5年前今日

好多野都變哂

東登已成趨勢
https://youtu.be/QZekDzWlHRI

地台拍攝到洛克人雖然風勢唔明顯但風向轉變十分清楚可見
5年前今日

好多野都變哂

東登已成趨勢

有借有還
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據資訊發達既年代,人反而知得更少

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白

其實件事本身性質好簡單
就係天文台基於手上有嘅資料而預測到有危險
所以發出警告
跟住天文台個思維去走 唔難理解點解會出警告或者唔出警告 (當然 個制度有冇改善空間就另計啦)
奈何冇人咁做

重有一點好差嘅
係香港人永遠只係睇自己眼前嘅野
掛咗風球就一定要見到好大風 冇就屌天文台
我見到落大雨就一定要黃紅黑雨 冇掛就屌天文台

係香港呢個投訴之都加上近年對有權力既人不滿情緒上升到極點,
只要你係幫政府部門辯護,幾有證據支持道理係晒你果邊都好,護航就係打手;
相反只要你係跟隊插既,幾無理幾唔講邏輯事實情況,一樣會話你講公道說話講得好
後真相時代就係咁,大眾為求一時既興奮對事情既真相無興趣,假資訊繼續充斥,無知既風氣盛行,蓋過理性
有d好奇係呢個不講對錯只論立場既社會風氣下,如果有支那辦官員身痕話香港人打風去海灘玩係浪費寶貴救護資源,班人會唔會集體出海衝浪以自己性命去表達對支官既不滿,展示自己與共匪譽不兩立既立場

Btw要特別表揚蓮花當日明明賺左半日假仍為老細辯護唔應該掛八既港奴,同話惠州深圳天氣差關香港天文台咩事做埋廣東氣象預測既愚民講到香港好似漂左左南海中心,廣東天氣與香港無任何關係咁
大交合合長講嘢咁直接
但都講返少少作結

又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

我唔熟天文氣候, 都係係呢道聽下大家講, 學下野

如果你係講汀角落到泛濫果日黃雨三上三落我認同應該紅,不過朝早真係局部得太過份,唔係大埔大雨係大美督大雨
但到下午開始擴散多處大雨就應該紅,而且一日仲有勁既雨區黎緊就應該長hold黃唔應該三上三落應該全日黃做戒備

至少呢個post我地無幫交合三上三落唔上紅辯護過係差在無係post到明顯表現出不滿膠盒唔上紅
【大雨警報】活躍偏南氣流為本港帶來大雨(2017/7/18)
https://lihkg.com/thread/326240

唔係針對大家

只係針對天文台, 時鬆時緊, 不如做法一致, 就唔怕比人話
寧可比人話下下手鬆, 好過比人話時鬆時緊, 好似有其他考慮咁
大交合合長講嘢咁直接

但都講返少少作結

又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

如果你係講汀角落到泛濫果日黃雨三上三落我認同應該紅,不過朝早真係局部得太過份,唔係大埔大雨係大美督大雨
但到下午開始擴散多處大雨就應該紅,而且一日仲有勁既雨區黎緊就應該長hold黃唔應該三上三落應該全日黃做戒備

至少呢個post我地無幫交合三上三落唔上紅辯護過係差在無係post到明顯表現出不滿膠盒唔上紅
【大雨警報】活躍偏南氣流為本港帶來大雨(2017/7/18)
https://lihkg.com/thread/326240

唔係針對大家

寧可比人話下下手鬆, 好過比人話時鬆時緊, 好似有其他考慮咁

時鬆時緊?
自林超英落台後大交合打風都未手緊過
而暴雨同颱風根本唔同尺度既天氣系統 冇得比
你唔信大交合都睇下好多人睇既地台點講
http://www.weather.org.hk/blog/?p=1751
大交合合長講嘢咁直接

話香港人著緊有冇假期多過安危
大交合合長講嘢咁直接

絕對係啦
但都講返少少作結

香港人幾時先明白呢d野

唔係針對大家

時鬆時緊?
自林超英落台後大交合打風都未手緊過
而暴雨同颱風根本唔同尺度既天氣系統 冇得比
你唔信大交合都睇下好多人睇既地台點講
http://www.weather.org.hk/blog/?p=1751

李台長,岑台長成堆弱8,基本上掛之後都係2小時後先起風。
林超英年代派比安/黑格比真係經典。
黑格比果下完全唔俾時間你走,即刻橫風橫雨。
大交合合長講嘢咁直接

絕對係啦

時事台已經狂屌
大交合合長講嘢咁直接

絕對係啦

時事台已經狂屌

台長根本中到應一應
唔會有人記得堆弱8
因為個個只係掛住掛左8號去邊玩 第2日照常返工
然後將班仆街老細出完預警兩個鐘先放工入晒大交合數

怪獸有命玩到八月

怪獸有命玩到八月

換舞伴
但都講返少少作結

香港人幾時先明白呢d野

唔係針對大家

https://lihkg.com/thread/278763/page/16

6月中旬post第16頁我打過超長分析文探討同比較港台日三地暴雨警告系統,唔好too long,didn't read就得啦
大交合合長講嘢咁直接

絕對係啦

時事台已經狂屌

台長根本中到應一應
唔會有人記得堆弱8
因為個個只係掛住掛左8號去邊玩 第2日照常返工
然後將班仆街老細出完預警兩個鐘先放工入晒大交合數

【苗柏襲港】不准早收工? 工聯會:迫令「死守到5點半」或犯法

苗柏果陣工賊會就講得有啱
Btw三號要細風過洛克人都好難
所以下個入香港500既風天文台奶硬野

天文台:上次洛克預測有烈風所以出八號,但最後無烈風無強風,不過當時有可能受烈風吹襲機會相當高,發出八號合理
今次無預測有烈風所以只會三號,而事實上的確無烈風,只係有強風所以維持三號相當合理 。
今次會覺得大風過上次係因為實測上今次至少有強風上次無,但係預報上上次預測會有更強既烈風出現今次無,所以作為預警訊號既熱帶氣旋警告,上次訊號比今次高係合理。

港豬:up咁多廢話三號大風過八號你點解釋都係錯架啦

台長:香港市民習慣做事後孔明,不明白風球乃預警訊號

真係我已經看到未來了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞