【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰 (09W)+ 1708 桑卡(08W)

235 回覆
4 Like 1 Dislike

怪獸有命玩到八月

點解我見到有個行蓮花路徑北掠嘅

怪獸有命玩到八月

點解我見到有個行蓮花路徑北掠嘅

99w黎gfs預佢無畀奧鹿食行返之前撞台路徑反而ec預佢畀奧鹿吞噬
Btw三號要細風過洛克人都好難
所以下個入香港500既風天文台奶硬野

天文台:上次洛克預測有烈風所以出八號,但最後無烈風無強風,不過當時有可能受烈風吹襲機會相當高,發出八號合理
今次無預測有烈風所以只會三號,而事實上的確無烈風,只係有強風所以維持三號相當合理 。
今次會覺得大風過上次係因為實測上今次至少有強風上次無,但係預報上上次預測會有更強既烈風出現今次無,所以作為預警訊號既熱帶氣旋警告,上次訊號比今次高係合理。

港豬:up咁多廢話三號大風過八號你點解釋都係錯架啦

台長:香港市民習慣做事後孔明,不明白風球乃預警訊號

真係我已經看到未來了

好似蓮花之後彩虹三號咁,個個都質疑點解大風過上次彩虹仲要係強三
如果洛克呢隻星期日間超弱八之後既三仔,係平日日間最大風既強三,天文台真係跳落南海都水洗唔清

天文台:上次洛克預測有烈風所以出八號,但最後無烈風無強風,不過當時有可能受烈風吹襲機會相當高,發出八號合理
今次無預測有烈風所以只會三號,而事實上的確無烈風,只係有強風所以維持三號相當合理 。
今次會覺得大風過上次係因為實測上今次至少有強風上次無,但係預報上上次預測會有更強既烈風出現今次無,所以作為預警訊號既熱帶氣旋警告,上次訊號比今次高係合理。

真係我已經看到未來了

好似蓮花之後彩虹三號咁,個個都質疑點解大風過上次彩虹仲要係強三
如果洛克呢隻星期日間超弱八之後既三仔,係平日日間最大風既強三,天文台真係跳落南海都水洗唔清

真係我已經看到未來了

蓮花同彩虹咁啱好係兩個信號嘅定義之中嘅極端情況
重要連埋一齊咁出 對比特別大
如果今年下一個風係好似沙利嘉咁樣
強三加暴雨 對比重大 效果重顯著地衰添
唔好意思,唔識野想學野
預警作用我明,但係如果到時個風黎到同預測爭好遠
例如如果預測係3號波,吹到黎係8號波咁嘅風勢
咁樣樣都唔應該8波?或者vice versa 唔應該落返3波?
到底應該點樣衡量?有無post 可以俾我追下學下野
我就覺得T8兩小時預警綁死咗大交合
雖然多數情況兩個鐘頭嘅短期波動係唔會對本地風勢有好大影響今次洛克已經睇到兩個鐘頭內情況已經可以有好大改變
同埋好彩今次係弱八 唔係嘅話上八之後半個鐘就登陸西貢 想像唔到仲喺户外嘅人會點
既然市民係要大交合唔好時鬆時緊 咁取消埋兩個鐘預警某程度上都幫到吓嘅 等大交台可以更加忠於科學忠於數據 同埋等到就快烈風達標先出八 不過到時返唔到屋企就仆街唔好喊啦
唔好意思,唔識野想學野
咁樣樣都唔應該8波?或者vice versa 唔應該落返3波?

預測得3號波但最後風力上到烈咁梗係要上8
講緊係預測有8風力但3號風力都無,咁但8唔係測到烈先上,咁你都要畀d時間去證實真係無風先落返3;
而預3號風力確實得3號風力,咁keep 3仔就好合理唔可能話上次個8廢過今次就應該今次出8,因為上次既8係唔合格無可能用佢黎作8號標準
若果預3號風力但有8風力咁樣衰都應該即上8(8站得離岸長洲烈風算強3風力),只係天文台自派比安後寧鬆勿緊,唔合格既8就多,有8實力但3一個都無
唔好意思,唔識野想學野

講緊係預測有8風力但3號風力都無,咁但8唔係測到烈先上,咁你都要畀d時間去證實真係無風先落返3;
而預3號風力確實得3號風力,咁keep 3仔就好合理唔可能話上次個8廢過今次就應該今次出8,因為上次既8係唔合格無可能用佢黎作8號標準
若果預3號風力但有8風力咁樣衰都應該即上8(8站得離岸長洲烈風算強3風力),只係天文台自派比安後寧鬆勿緊,唔合格既8就多,有8實力但得3仔一次都無
雖然多數情況兩個鐘頭嘅短期波動係唔會對本地風勢有好大影響今次洛克已經睇到兩個鐘頭內情況已經可以有好大改變
同埋好彩今次係弱八 唔係嘅話上八之後半個鐘就登陸西貢 想像唔到仲喺户外嘅人會點
既然市民係要大交合唔好時鬆時緊 咁取消埋兩個鐘預警某程度上都幫到吓嘅 等大交台可以更加忠於科學忠於數據 同埋等到就快烈風達標先出八 不過到時返唔到屋企就仆街唔好喊啦

其實個問題嘅根本在於天文台同時決定埋停工停課
根本停工停課應該畀返相關決策局負責 天文台只係畀資料同建議
根本全世界都係咁 係得我哋咁on9 要個科學機構做政治決定
唔好意思,唔識野想學野

若果預3號風力但有8風力咁樣衰都應該即上8(8站得離岸長洲烈風算強3風力),只係天文台自派比安後寧鬆勿緊,唔合格既8就多,有8實力但3一個都無

補返個例子
補返個例子
2011年颱風納沙影響嘅時候 天文台一直預測掛8嘅機會唔大
但係納沙比預期近咗 加上嗰陣有東北季候風 香港嘅風勢去到8號風球嘅強度 天文台就快快手係日出之前掛8號 仲掛咗差唔多一整日

嚴格黎講,停工停課都仲係教育局同勞工處宣佈既
但佢地既標準就係天文台掛八
咁變相天文台出八係有政治社會考慮

但若果脫左勾咁就要教育局同勞工處果邊都要至少有班人有呢d知識,天文台憑科學出3同8,相關部門根據風力,強既3都可以放假,弱既8都可以唔放
但香港人會覺得風力呢d野係專業知識,應該由專業既天文台去負責,自己負責教育勞工政策既唔使識各自為政

嚴格黎講,停工停課都仲係教育局同勞工處宣佈既
但佢地既標準就係天文台掛八
咁變相天文台出八係有政治社會考慮

但若果脫左勾咁就要教育局同勞工處果邊都要至少有班人有呢d知識,天文台憑科學出3同8,相關部門根據風力,強既3都可以放假,弱既8都可以唔放
但香港人會覺得風力呢d野係專業知識,應該由專業既天文台去負責,自己負責教育勞工政策既唔使識各自為政

最後,雖然打風先入黎果班人走晒,
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

我唔熟天文氣候, 都係係呢道聽下大家講, 學下野

如果你係講汀角落到泛濫果日黃雨三上三落我認同應該紅,不過朝早真係局部得太過份,唔係大埔大雨係大美督大雨
但到下午開始擴散多處大雨就應該紅,而且一日仲有勁既雨區黎緊就應該長hold黃唔應該三上三落應該全日黃做戒備

至少呢個post我地無幫交合三上三落唔上紅辯護過係差在無係post到明顯表現出不滿膠盒唔上紅
【大雨警報】活躍偏南氣流為本港帶來大雨(2017/7/18)
https://lihkg.com/thread/326240

唔係針對大家

只係針對天文台, 時鬆時緊, 不如做法一致, 就唔怕比人話
寧可比人話下下手鬆, 好過比人話時鬆時緊, 好似有其他考慮咁

時鬆時緊?
自林超英落台後大交合打風都未手緊過
而暴雨同颱風根本唔同尺度既天氣系統 冇得比
你唔信大交合都睇下好多人睇既地台點講
http://www.weather.org.hk/blog/?p=1751

近年掛同落八號波已經人性好多
有時唔係一測到冇烈風就轉三號,會俾多少少時間人預備

不過今次呢個星期日弱八竟然可以引到咁多人屌都幾特別。如果係平日,情況又會點呢?

平日掛有半日假
港豬:唔講咁多,交合好波
最後,雖然打風先入黎果班人走晒,
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

我唔熟天文氣候, 都係係呢道聽下大家講, 學下野

如果你係講汀角落到泛濫果日黃雨三上三落我認同應該紅,不過朝早真係局部得太過份,唔係大埔大雨係大美督大雨
但到下午開始擴散多處大雨就應該紅,而且一日仲有勁既雨區黎緊就應該長hold黃唔應該三上三落應該全日黃做戒備

至少呢個post我地無幫交合三上三落唔上紅辯護過係差在無係post到明顯表現出不滿膠盒唔上紅
【大雨警報】活躍偏南氣流為本港帶來大雨(2017/7/18)
https://lihkg.com/thread/326240

唔係針對大家

只係針對天文台, 時鬆時緊, 不如做法一致, 就唔怕比人話
寧可比人話下下手鬆, 好過比人話時鬆時緊, 好似有其他考慮咁

時鬆時緊?
自林超英落台後大交合打風都未手緊過
而暴雨同颱風根本唔同尺度既天氣系統 冇得比
你唔信大交合都睇下好多人睇既地台點講
http://www.weather.org.hk/blog/?p=1751

近年掛同落八號波已經人性好多
有時唔係一測到冇烈風就轉三號,會俾多少少時間人預備

不過今次呢個星期日弱八竟然可以引到咁多人屌都幾特別。如果係平日,情況又會點呢?

平日掛有半日假
港豬:唔講咁多,交合好波

錯啦 班港豬(奴)一樣會照屌大交合
反正佢哋係又屌唔係又屌
快啲整個平日日頭風 打足office hr
咁就無人嘈啦

怪獸有命玩到八月

我淨係見到西南大水喉係咁噴過黎

怪獸有命玩到八月

我淨係見到西南大水喉係咁噴過黎

會唔會連萬宜水庫都滿瀉
快啲整個平日日頭風 打足office hr
咁就無人嘈啦

上年十月先整完嚟
其實啲人自己無知又唔肯google, 跟住人屌我又屌
社會上咁多依類人真係幾撚好笑
唔好意思,唔識野想學野

若果預3號風力但有8風力咁樣衰都應該即上8(8站得離岸長洲烈風算強3風力),只係天文台自派比安後寧鬆勿緊,唔合格既8就多,有8實力但得3仔一次都無

但係如果講佢地地手鬆的話
咁應該好多未到8但係掛左8,好似今次咁
點解會出現左好多好似好大風大雨都係3仔咁嘅
係咁多強3未到8 果個standard,定係唔合格嘅8真係太多
唔好意思,唔識野想學野

但係如果講佢地地手鬆的話
咁應該好多未到8但係掛左8,好似今次咁
點解會出現左好多好似好大風大雨都係3仔咁嘅
係咁多強3未到8 果個standard,定係唔合格嘅8真係太多

用數據講野
除左蓮花同洛克人,韋森特以後既8弱極都大風過所有3號
韋森特前我地未開始自己統計風速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞