【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰 (09W)+ 1708 桑卡(08W)

235 回覆
4 Like 1 Dislike

氣象界亞視
好神奇 天文台柒嗰陣佢又唔係次次都跟住柒
佢柒天文台又唔會柒

咪就係因為交合先係正常做法,而smg次次都唔跟常理
咁當個風正正常常咁當然正常做法既交合優勝,但當個風玩野咁咪正常做法個出事,唔跟常理亂黎點個反而傻人有傻福

天文台近幾年成日比風撚到化
唔只係啲掛完冇風 嚴重不達標嘅風
重有例如納沙 前一晚講完唔掛就北跳幾個鐘比你睇
尤特距離強度上考慮都應該8 偏偏條臂嚟到香港就散咗 落咗波重大風
天兔事前打鑼打鼓個個以為香港陸沉 結果去咗汕尾

仲有妮妲座8望10咁但西眼牆實測極廢

冇錯就係呢一類嘅撚化
不似預期咁解
近年冇哂啲巨爵 北冕 伊布都 even派比安 呢類俾天文台名正言順掛隻8號嘅風

冇曬d西掠颱風

掛住100-250公里一定要八果類

好掛住西登風呀 幾時先有呀⋯⋯
西登二百幾公里都夠做

氣象界亞視
佢柒天文台又唔會柒

咁當個風正正常常咁當然正常做法既交合優勝,但當個風玩野咁咪正常做法個出事,唔跟常理亂黎點個反而傻人有傻福

尤特距離強度上考慮都應該8 偏偏條臂嚟到香港就散咗 落咗波重大風

冇錯就係呢一類嘅撚化
不似預期咁解
近年冇哂啲巨爵 北冕 伊布都 even派比安 呢類俾天文台名正言順掛隻8號嘅風

冇曬d西掠颱風

掛住100-250公里一定要八果類

好掛住西登風呀 幾時先有呀⋯⋯
西登二百幾公里都夠做

對上西登發波:莎莉嘉(3號)
對上西登發8:海鷗

對上西登8cpa<300:尤特

氣象界亞視
佢柒天文台又唔會柒

冇錯就係呢一類嘅撚化
不似預期咁解

自韋森特之後,隻隻8都可圈可點

尤特:東北象限雨帶奇弱
天兔:提早北跳
海鷗:最遠8號
蓮花:不要說了
妮妲:西眼牆奇弱
海馬:提早轉北
苗柏:子彈臨門北折
洛克:真係不要再說了

奇在幾次啲唔對稱嘅風打過嚟嗰陣
永遠最勁對流嗰部份都唔中香港
遠至鸚鵡 然後尤特 天兔 蓮花 妮妲 海馬 苗柏 今次洛克 全部都係

所以難怪俾人話

氣象界亞視
佢柒天文台又唔會柒

冇錯就係呢一類嘅撚化
不似預期咁解

咁多隻反而海鷗最正常

海鷗真係surprise

氣象界亞視
佢柒天文台又唔會柒

冇錯就係呢一類嘅撚化
不似預期咁解

咁多隻反而海鷗最正常

海鷗真係surprise

呢幅上次苗柏出現既圖終於可以榮休

其他巴打既改圖

以後將會係

其他巴打既改圖

以後將會係

蓮花bb可以安息

其他巴打既改圖

以後將會係

蓮花bb可以安息

洛克人唯一比蓮花好既係無風都有雨充下場同氣溫起碼落到25度唔會覺熱

其他巴打既改圖

以後將會係

蓮花bb可以安息

洛克人唯一比蓮花好既係無風都有雨充下場同氣溫起碼落到25度唔會覺熱

洛克:講夠啦
最後,雖然打風先入黎果班人走晒,
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據資訊發達既年代,人反而知得更少

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白
但都講返少少作結

跟風起哄個個都識,事後孔明有幾難,但返返去pre8甚至正式出8果刻,都有充份理據去出呢隻8號波

若果咩都唔理跟大隊咁箇中發生咩事都唔理人插就跟住插天文台先叫正常人,咁我地唯有自認係打手都唔想做侮辱自己智慧既人
香港係好多奴隸,但亦好多羊群,不理事非對錯多人係咁就跟住做唔識唔係問題,唔識又要扮到識咁,學大家用8中4之類術語黎質天文台,但實質連8中4係咩都唔知
又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

洛克已成過去,但將永遠寫入歷史,即使從呢次歷史中學習,再發生類似情況,出8始終係最正確既做法因為呢一個唔係歷史中既錯誤,呢個係歷史中既又一次遺憾

香港人幾時先明白呢d野
講下標題上面果兩個風啦

meanwhile,太平洋海中心

但都講返少少作結

又有好多自覺獨立思考,咩野同樣情況星期一至五實無8,暴雨又唔見你預警,從來無了解過中尺度既熱帶氣旋同小尺度既暴雨預報上既不同,又無真正睇過係咪真係如自己所講平日就唔出8隨口up當秘笈係呢個街邊師奶可以challenge教授既年代,外行質疑內行唔係問題但至少要有理有據
傳媒唔識又大肆渲染,搞到個個唔識又自以為識,真係資訊越發達,人既思考反而越退步

香港人幾時先明白呢d野

大雨警報取消
大雨警報在7月24日03時45分取消
洛克表示唔好攞佢同蓮花比
我話哂係直襲有8
洛克表示唔好攞佢同蓮花比
我話哂係直襲有8

蓮花假假地都係隻ty
日本隻怪獸好恐怖,吸99w,吸埋週未喺南海中部形成果舊

哥斯拉襲日本

99W係咪已經無可能出世
可能遲啲下下變哂西登風,冇哂東登風

妄想
可能遲啲下下變哂西登風,冇哂東登風

之前好似睇過話近年副高北偏咗
但副高形態會變架嘛
但都講返少少作結

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

我唔熟天文氣候, 都係係呢道聽下大家講, 學下野
5年前今日
但都講返少少作結

香港人幾時先明白呢d野

我都認同, 預測同實際真係差好遠, 因為就算有1%可能會有烈風, 都要出8, 到時出事就大件事

但點解上星期咁Q大雨, 都得黃雨, 我明唔係好廣泛, 但雨帶都有機會突然轉向或增強, 其實出定等大家提高防範唔係好D咩

我唔熟天文氣候, 都係係呢道聽下大家講, 學下野

如果你係講汀角落到泛濫果日黃雨三上三落我認同應該紅,不過朝早真係局部得太過份,唔係大埔大雨係大美督大雨
但到下午開始擴散多處大雨就應該紅,而且一日仲有勁既雨區黎緊就應該長hold黃唔應該三上三落應該全日黃做戒備

至少呢個post我地無幫交合三上三落唔上紅辯護過係差在無係post到明顯表現出不滿膠盒唔上紅
【大雨警報】活躍偏南氣流為本港帶來大雨(2017/7/18)
https://lihkg.com/thread/326240
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞