【颱風追擊】1705 奧鹿(07W)+ 1706 玫瑰 (09W)+ 1708 桑卡(08W)

235 回覆
4 Like 1 Dislike
唔好意思,唔識野想學野
預警作用我明,但係如果到時個風黎到同預測爭好遠
例如如果預測係3號波,吹到黎係8號波咁嘅風勢
咁樣樣都唔應該8波?或者vice versa 唔應該落返3波?
到底應該點樣衡量?有無post 可以俾我追下學下野

預測得3號波但最後風力上到烈咁梗係要上8
講緊係預測有8風力但3號風力都無,咁但8唔係測到烈先上,咁你都要畀d時間去證實真係無風先落返3;
而預3號風力確實得3號風力,咁keep 3仔就好合理唔可能話上次個8廢過今次就應該今次出8,因為上次既8係唔合格無可能用佢黎作8號標準
若果預3號風力但有8風力咁樣衰都應該即上8(8站得離岸長洲烈風算強3風力),只係天文台自派比安後寧鬆勿緊,唔合格既8就多,有8實力但得3仔一次都無

但係如果講佢地地手鬆的話
咁應該好多未到8但係掛左8,好似今次咁
點解會出現左好多好似好大風大雨都係3仔咁嘅
係咁多強3未到8 果個standard,定係唔合格嘅8真係太多

用數據講野
除左蓮花同洛克人,韋森特以後既8弱極都大風過所有3號
韋森特前我地未開始自己統計風速

有無風力指數比較?
windy 星期五香港下邊又有野,不過弱到
EC 新一報:
09W, 99W, 未來南海個TC
全部比07W 吸走哂
07W可能過哂成個8月仲係到
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

奧鹿:食極都仲係好肚餓
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

玫瑰差唔多入晒oh look個肚到
奧鹿就唔知仲可以玩幾耐
不過最西打日本,最東轉溫
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋
理論上危險性唔會弱左但一般無咁重視,
因為溫氣造雨能力較低但風速一樣可以上到颶風(10號波風力)同有風暴潮
(但溫氣風速有個大概上限,颱風無)
Btw轉溫後就高速東北走,除非你去俄羅斯堪察加或者美國阿拉斯加唔係都無影響

最後,太遙遠一切都未有個大概
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋
因為溫氣造雨能力較低但風速一樣可以上到颶風(10號波風力)同有風暴潮
Btw轉溫後就高速東北走,除非你去俄羅斯堪察加或者美國阿拉斯加唔係都無影響

Thx巴打
我飛莫斯科
希望唔好打到黎
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋

近兩三年都出過幾個中心颶風以上轉化
當中鸚鵡響白令海個中心氣壓跌到920 仲搞到北美洲有寒潮
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋

Thx巴打
我飛莫斯科
希望唔好打到黎

莫斯科響歐洲嗰邊
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋

Thx巴打
我飛莫斯科
希望唔好打到黎

你究竟知唔知莫斯科係邊
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

奧鹿點樣整亂西太環流? 櫻巴可唔可以解釋下
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

副高又畀奧鹿頂住,個個風生成都畀佢扯過去更複雜影響既我都唔係咁識
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

副高又畀奧鹿頂住,個個風生成都畀佢扯過去更複雜影響既我都唔係咁識

即係EC預報係 TOTAL 換左3個舞伴?
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

玫瑰,99w,連南海果個都畀佢經巴士扯返出西太,佢東面又生成d弱低壓令佢移動更不規則
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

玫瑰,99w,連南海果個都畀佢經巴士扯返出西太,佢東面又生成d弱低壓令佢移動更不規則

巴士逆線行車
留名等下星期去台南
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

07W既位置咁岩係副高中心常駐位置
本身預期北上但受南面幾個TC拉扯所以南落
食完再北上, 然後再南落, 跟住食其他TC
搞到副高不能有效伸展
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

搞到副高不能有效伸展

奧鹿:西太我話事
咁高緯度仲唔轉溫
EC 新一報:
全部比07W 吸走哂

有冇圖

搞到副高不能有效伸展

副高唔可以低緯西伸?
奧鹿玫瑰有冇機會吹過黎
下個月7號飛有啲驚

奧鹿就唔知仲可以玩幾耐

即係玫瑰會俾奧鹿食咗
而奧鹿有機會自己消散?
轉溫即係點

轉化為溫帶氣旋

Thx巴打
我飛莫斯科
希望唔好打到黎

你究竟知唔知莫斯科係邊

我指唔好打黎香港附近
起唔到機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞