STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 15

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
我作為舊fans 覺得789電影唔好睇主要係改咗好多原力設定和寫柒咗舊角色

7 係跟4個故仔寫,又有舊演員加持,所以本身唔會太趕客,問題係主角太龍傲天,完全無視原力要train 過程,加上反派選角無魅力carry dark lord個型象,所以總計只係好壞參半。

8係對舊Fans 黎講係災難級,風格直接由Star wars 變咗做star trek,原力變咗人人有功練,硬加LGBT原素,又完全無視7伏線(主要原因係換咗導演),加上舊角色慘成廢老,令我都唔知睇緊乜。

9由返7果導演搞返,8棄用伏線又攞嚟,再用6故事架構收尾,所以劇情亂又多bug。

睇完789唯一個好處係當你睇Mando 第二季最後一集會覺得特別好睇
原本9 dual of fate仲好啲
Rise of Skywalker 太特登執8啲蘇州屎
2倍速睇左佢算啦
反正睇完都唔上心
師兄解釋得好詳細 完全了解789有乜伏
都感謝各位意見先
睇完你地講我決定睇完其他到最後先再諗睇唔睇789

Btw 岩岩睇完安多 可以追銀甲
其實如果789改由複製palpatine 做幕後黑手同小說一樣,palpatine 係8用旗艦the Eclipse II 帶領一堆star destroyer 打爆新共和艦隊,主角們逃走
https://youtu.be/5Jlo081vSQQ
拍多d 咁樣艦隊戰,我應該會J出血
本身小說都有唔少艦設計可以用⋯
睇Mando同The Last of Us一樣,有樣嘢好無癮
就係再好睇都係接落7,8,9
再好睇都係接落The Last of Us 2
所以我都唔係好想再見到Luke,波叔套嘢個Luke都向廢老之路走緊

同埋所謂好啲既7 ,Han solo咁死法我寧願佢唔出好過
7,8,9既作用就係殺曬天行者一家,之後搶咗天行者嗰名
其實仲有無機出電影,三部曲
平衡世界又有無得諗?拍新789
索龍元帥 second sister等等 又有無機出現
就算我唔鐘意789
我都唔想睇到有平行世界
巴打可摸耳講多少少
搵返Ezra 搵返個crossroad整個star wars版flash point
7 8 9啲演員陣容好好
舊角擺明比迪士尼消費
Adam driver/ Oscar Isaac 一線演員 勁好戲 劇本問題
John Boyega真Star wars fans比人寫柒自己個角色
Daisy Ridley都有個種feel 但個角色又係寫柒
果時喺美國睇左4次第8集
諗返都覺得自己好癲
lm
Rian Johnson仲要覺得自己拍得好好
Cinematography係好靚
但佢覺得個劇本好 證明佢根本唔知咩係Star Wars
迪士尼最撚on9係俾啲唔係真fans插手
有咩原因要睇4次垃圾
劇本畀返GL寫好過啦
佢係唔識做導演姐
果時睇首映又試下唔同戲院
第一次係睇真IMAX 3D laser
好震撼 彌補哂劇情啲缺點
但睇多幾次愈來愈唔對路
所有嘢都好靚好震撼 但同時所有嘢都錯鳩曬
入咗matrix咁
Finn呢個逃走stormtrooper 曬左設定啦
咁有冇機會reboot到接近返小說嘅故仔
btw曾經諗過如果rey變到做mara jade就正
可以光明正大咁走去legend,線消除789寫衰shywalker一家嘅柒事
又保留擴展劇/戲到jedi outcast同jedi academy
Second sister最後個結局又係死,好似冇乜potential
講得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞