[10月足球新番]《BLUE LOCK 藍色監獄》2

677 回覆
14 Like 6 Dislike

https://m.youtube.com/watch?v=V5CZuvJd3Ks

故事介紹:
2018年日本在世界盃又敗在16強賽,日本足球聯盟為了在2022年拿下下屆世界盃,決定發起一個大膽的計畫「藍色監獄計劃」。出於計劃負責人「繪心甚八」:「日本足球除了組織能力外其他都是二流,唯有劃時代的前鋒能夠讓日本足球成為世界第一」、「世界上最自我中心的人,才能成為世界第一前鋒」的理念,召集了300名高中生FW(前鋒),放在名叫「藍色監獄(BLUE LOCK)」的宿舍內競爭!即使會因此犧牲掉299個人的前途,也要讓獨一無二的世界級前鋒誕生!無名的高中生前鋒‧潔世一,也毅然決定參加這場擠掉所有競爭對手的生存戰!
動畫化都幾失敗
Nagi 動畫果球二段踢係睇左兩次都唔知做乜鳩
睇返漫畫反而係畫到出黎
搞到好似撻q咁
除咗開頭direct shot 幾有打擊感
真心動畫化得唔好 係覺得無同作者溝通過點表達咁
新帖留名
睇返連登先知係三千分嗰招真人出震撼好多
lm
路過好奇一問

漫畫畫風好睇
畫風,動態清晰
大逃殺類
BL
凪d 招真係有正常人出到咩
做已經一難
仲要有力精準
宜家仲要二段
先唔講質素
黑籃好紅喎
三千分咪做左一次俾世界睇
呢段差!!
之前其他都表現OK!!
可能趕工關係!!
青之蘆葦好睇??
無論漫畫或動畫,都唔識表達足球個種爽快刺激
成日情情塔塔!!
如:一開始找佢個教練話主角,記得D人位置幾勁.
完全吹,但畫面完全show唔到勁既地方.
唔係呢一part係咁.其他part都係咁.
D動作畫面唔知想點!!

睇爽快既運動漫畫/動畫.呢套完全唔掂!!
唔好侮辱slam dunk,就算TV動畫動作都高過呢套幾班.
我漫畫黨

亦都聽聞過青之蘆葦動畫整得差

如果係因為動畫原因而令到青之蘆葦少人睇,我應該會chur返啲

而且呢套野係愈後愈好睇
前期主角show唔到個人特點我係理解

但佢比我感覺作者係真係熟識足球

而唔係好似blue lock咁求撚其就作個中二病技能出黎

最撚記得凪有招技叫超級吸引,原來只係普通停球,睇到呆撚咗
青之蘆葦作者係真係熟識足球
唔識點表達D動作出來
無論漫畫/動畫
而且唔睇最大原因,成日講情(親情,愛情)
拖拖拉拉,多過講足球.

凪有招技叫超級吸引=>
如果任何時候任何情況,個波幾勁都可第一時間停到個波
呢個已經係神技??
其實一堆勁既球員係做到

但太撚中二病

正如唔會有人返地盤,之後無啦啦大嗌「洪荒之力」再去搬磚,冇錯佢係好大力,但有啲柒

另外你話青之蘆葦太注重親情愛情,得前期係咁,後面已經集中講足球
潔今次會贏到?
竟然係主動求劇透
呢套嘢唔同黑子嘅,黑子啲招人類係做唔到㗎,例如後場射三分,隱形呢啲係超能力黎

Blue Lock係將啲好普通嘅球技安嗰名俾佢變左絕招,例如潔明明係普通射窩利,但係要大大聲嗌「Direct Shoot墮~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞