抵制城大聯署:你不是乳牛,何須飲他媽的奶?

347 回覆
51 Like 732 Dislike
環保撚本身就唔應該存在
do u know where is the origin of infectious disease? What enhance the spread of it? It is global transportation, highly denied farming system and climate change made by humans
1. 攪返清楚,究竟係飲牛奶有問題,定純粹係飼養/獲取牛奶嘅方式有問題先?

2. 講到用植物奶可以取代牛奶:
A.) 我本身有尿酸過高/痛風,豆類近乎唔掂得,飲豆奶你玩我咩?

B.) 植物奶嘅蛋白質係「不完全蛋白質」,牛奶嘅蛋白質係「完全蛋白質」;我要做gym 增肌,你叫我飲植物奶?
好好地講唔得?點解要講粗口鬧人
why don't have plabt protein
只許支那豬吃奶
plant protein
u guys speak I don't speak
牛牛唔使供樓其實好幸福
...
they need to be killed by CITYU
點解你唔去中國抗議?
You walk to school?
半夜睇到肚餓 聽日去鋸扒先
first hong kong, then China, then the globe. we have a lot of supporters around the globe already especially highly developed countries
算鳩數啦佢唔會答你呢樣
...
點解飲牛奶唔得 植物就得 植物就唔係生命?
樓主係咪歧視植物 鼓勵虐待植物
樓主講緊嘅係animal rights
即係唔食得肉 唔用得所有動物製品 動物唔應該犧牲自己 去帶俾人類利益
我個人覺得比較值得關注嘅係animal welfare 動物福利
即係你飼養動物嘅期間 可唔可以帶到比佢地最基本嘅需要 例如好嘅居住環境 食物同水 自然行為(natural behaviour)嘅可行性同埋佢地嘅情緒 健康
呢一樣野 唔理係素食定肉食 都可以控制到
而呢個世界上其實有好多地方都provide唔到基本嘅animal welfare俾動物
就算唔係講緊農作動物
好多家庭都唔知自己隻動物需要啲咩 或者直接無視…
所以個人認為動物福利係更加需要同值得關注
因為呢個世界上一定會有人食肉 食物鏈一定係如此運作
但我地可以諗吓 用動物去benefit自己嘅同時 我地食緊嘅肉係咪well sourced 我地有冇浪費食物 有冇浪費到佢地嘅生命呢一樣野先係最重要
即刻去買牛肉食
你自己可以實行素食生活 但係唔可以逼人或者影響其他人 唔好搞鳩我啲師弟師妹
你咪又係只識好似機器咁咩都駁一餐當自己精神勝利唔敢正面回應問題

慢慢活係呢種全世界都係你敵人既自虐心態啦下

開多幾個post 吠多幾句等你自己激心d 知無?笑死
1. Yes, the farming system nowadays lead to soil erosion, land degradation and desertification.

2. We are talking about animal welfare and rights, not environment at this point
我唔飲牛奶,我淨係食牛扒
樓主玩膠你又要認真問 佢隨時連soil erosion都唔知係咩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞