細佬話報IVE電腦及電子工程高級文憑

161 回覆
57 Like 19 Dislike
btw 三個campus既cee 課程主任係沙田
YOUUU AND I~~~
唔講以為巴打你喺Ive教書讀個書可以知咁多嘢
咁黃克競伏唔伏?
沙田重女
有一齊食開飯 同沙田呀sir關係幾好
佢地盡能力幫學生入大學 入得幾多得幾多
有時凌晨兩三回WhatsApp佢都覆
ust收5-6個hw cee
ust收8個st cee
有圖有真相cee入cs
同埋好難係香港做番細電
因為未夠專業
不過可以轉行既職位多
寫App/ELV/System Engineer/IT infra/Cloud 應該都可以試
hd學咩人又專業 bachelor degree都係讀得闊架啦
你要專起碼係mphil或者phd先好講專

hd/bachelor緊係愈闊愈好 唔好限死自己既出路

所以ive讀cee夠闊 大學係可以報晒ee ie ce
如果唔岩讀工程 cee hd連it既computer science大學都報得

但IT科係唔可以報返工程科 只會限死返自己出路

有圖有真相
City ECE grad表示唔會做電子廠
做下IT infra算
我有d cee同學都轉左去做IT 做t-con囉
Cee冇前途
ive se最冇前途 me
巴打出黎搞笑?
CEE唔鐘意工程可以轉左IT 出路咁闊都冇前途?
入行黎講人工好唔好先
想問下升返上去係要由year1開始讀定係year3?
睇大學
hku poly year3
ust year2/3
師兄想問你多啲課程嘅詳細 有tg 或dc 嗎
留tg
@ken42591
hkuspace 讀唔掂 想走 轉IVE CEE
HKUSPACE Engineering 太focus programming 0 興趣 想玩hardware breadboard 電路板多D.... ive 會唔會有多D機會接觸? 驚你係打手 冇考試根本冇可能
cee真係冇考試冇得呃人
d同學人一讀就知我有冇吹水 如果係假大把人上黎鬧我啦 係咪

每年都有你呢種cc/太空轉過黎既同學 轉過黎多數成績都非常唔錯 我識既幾個都爆緊4
佢地都話轉過黎讀得開心過之前唔洗淨係上理論咁悶 ive cee多好多practical野玩
有冇course syllabus information page 睇睇先 真ive 先有 2023/24 please
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞