細佬話報IVE電腦及電子工程高級文憑

161 回覆
57 Like 19 Dislike
對比細電畢業人數幾多人爭?
仲未計畢左業一兩年

你當入MTR 同入政府差唔多
首先你要搞清楚行業係需要咩人先

hd cee早幾年係好少人畢業 所以宜家行頭係請唔到人
你睇mtr做signal既都要請大電係因為佢地其實想要細電人
而又請唔到細電人先至咁做

希望黎緊會愈黎愈多人讀cee
可以幫到呢個行業缺人既情況
btw cee前幾年 行頭唔夠人 導致少畢業生
其中一個原因就係升大學ugc率高
岩 社會好需要藍領
出到嚟記住做IT狗唔好撈電子
香港冇得撈
宜家cee有d科combine左 大部份都仲有
ee同ce合併左 先變做cee
宜家真係好誇張 淨係講實習啦
安樂工程一間都問 學校要30個cee學生
仲有好多其他大公司 要5個10個

cee行頭真係好缺人
MTR真係好缺人,訊號系統,通訊系統,閘機,全部都要細電人,甚至連contractor都唔夠人

就算唔入MTR, 出面電訊公司基本上有手有腳就請。
PT讀緊,留名
你細佬醒目
你意思係包晒本地同Top Up?

利申:PT讀緊
十卜巴打
Ching 知唔知讀完topup 去外國做咩工人工會好啲?? CEE而家俾你講到好吸引
我係讀PT既,上年讀完
呢科躺住畢業,一邊翻正職一邊翻兼職中間每年都得閒食幾條女
EASYEASY
搵電機,電子,電腦同STEM相關,即係學校工全部都有offer

大把工俾我揀 ,而家做咁跳pt工
咁癲
仲IT唔怕gpt?
你搞清楚先 cee係電腦及電子工程
屬於工程系 有硬件有軟件 有教電子手藝技能

反而軟件工程SE就係純軟件 屬於IT系
宜家仲讀純軟件真係等收皮
呢個HD真心抵讀
雖然PT好撚多語文阻撚住哂

~有軟件相關
AR,VR
3d model (3dmax, blendeor,unity)
剪片(premium)
cisco 入門
whiteshark
APP inventor

~語言相關
C,魔改C,javascript,R,python

~電子相關
走線,自製pcb
sensor,actutor應用

~數學相關
AI 入門martix
幾何
in, D數
fourier transform
laplace transform
complex number

但樣樣都唔會考你太難
俾多多野你掂
EASY EASY又唔悶
全ive所有工程hd得 cee呢科係成科冇考試
交齊功課就輕鬆畢業
有冇咩缺點或者讀完之後有冇咩專業資格要考而向讀嘅時候需要注意??
因為暫時聽上去所有嘢都太完美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞