細佬話報IVE電腦及電子工程高級文憑

161 回覆
57 Like 19 Dislike
ive神科cee電腦工程世一

大學cs任報架喎 poly cityu cs offer已收
如果數學唔好
會辛苦d
好野啦,有fds hd畢業都有25k up大公司offer
ive神科cee其實得1-2科數要讀
數學你肯做tutorial同assignment拎A易過食生菜

ive數學唔合格只有一個原因 就係做都唔做
垃圾科

香港讀大電/電腦/屋裝啦

你估好似台灣咁有間tsm 咩
ive冇左電子工程呢科好耐喇

ive神科cee咪電腦工程
上面巴打咪講左cee可以走晒ce ee ie eee cs it都得
大學任報架喎
SE=乞食
見到你講兩電係公營就知你係弱智
細電五間大學都有
每年幾多供應
但每班畢業後仲係本行的得返十分一,仲要計埋RA
點解咁多人都唔做本行
因為人工閪無錢途

機電署 ofca 地鐵 中電 港燈
=> 請都請大電啦 貪細電無牌

細電的范圍好廣好專,好可惜在香港是沒牌的專業
人到中年比人炒就gg

你試下日日都返科學園/觀塘/柴灣就知味道
有興趣又讀得掂建議去讀,始終全球通用。
不過想過日晨hea 過就千其唔好揀
要講返個實際情況出黎比人知 唔好比人帶風向
到時畢業出黎無工做就唔好喊

你又Data science又玩IC fab?
兩樣唔同的野 邊科可以咁讀?
EIE 咁你就小心
任揀唔代表真係比你隨心讀
因為好多科要連埋讀先有用
Data science 同IC fab 完全兩樣野
你話讀IC design 仲有啲關連
你兩條路同時讀小心兩頭唔到岸
(其實IC fab 同EE 關係唔多,化學物理關係大好多
你去IC 廠 裏面都係 chem 佬多
EE 係做IC design )

IC fab 讀得掂去外國好過
情願上去大陸讀好過香港讀
香港鬼有fab.....
咁你讀DS master係埋想轉做data 工 (我對data呢行有少少興趣,但最後無入行
有御理巴呢d師兄讀呢科既經驗 真係獲益良多
cee兩條路雙向發展 it同engineering 任轉架喎
cee真係玩好多比賽
我諗全個ive應該冇乜邊科既比賽多過cee

自己Google ‘電腦及電子工程 比賽’
可以見到一大堆贏比賽既新聞(自爆)
其實IVE會唔會教得太淺,而上到去degree爛哂grade?
唔關ive事架 咁讀書有人過3爆4 亦都有人hea讀

ive cee 5成畢業生入返八大ugc
叫做比第二次機會你入大學 自己要把握囉
應該唔差 你細佬醒遇到貴人
巴打識野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞