細佬話報IVE電腦及電子工程高級文憑

161 回覆
57 Like 19 Dislike
宜家個趨勢食正IoT, big data, AI, 5g, cyber security
黎緊仲有政府大水喉搞微電子

Cee課程食正晒呢幾樣
依科好易升返上大學
支持細佬
同軟件工程高級文憑有咩分別?
軟件工程只係得軟件 大學淨係可以駁cs

cee係軟件+硬件 出路闊好多
同埋升大學既科都多好多ce ie ee eee cs都得
所以呢科升u率好高
咩係ce ie eee?
確實幾易升U 不過諗住讀完出嚟做嘢會冇其他IT 工程科多選擇
computer engineering
information engineering
electrical and electronic engineering

軟既咪ie cs
軟硬一半半咪ce
硬件既咪ee eee
讀完cee睇自己興趣 睇自己想向邊方面發展

My UST Polyu Cityu offer
但係ive冇教電子最重要嗰啲嘢,ups,pa,cctv,三極管,電池原理,咁都叫好?
我係ive第一年嘅學生,講真,如果讀自己有興趣嘅野,出到來都唔會話差得去邊。
我睇過 ce 啲科 其實佢根本唔係好係讀緊電腦
cs 啲嘢己經對 IT 來講好基本架啦
但 ce 仲要放棄左 cs 咁多科 咁點做 IT ?
https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/eg314403-higher-diploma-in-computer-and-electronic-engineering/modules/
因為我係part-time day,所以有好多都冇教,而且依家電子逐漸偏向it,有好多科都係關it事,例如android studio,python,iot,人工智能,聽講係為咗取得hkie認可先不斷轉課程,聽啲師兄講以前真係學電子嘢,依家已經冇哂,要靠返工先學到電子知識
第一個sem有教電子基本野 有焊野砌circuit
ive著重practical多
cee一直跟業界去改良課程
會不斷按業界需求去更改課程內容

所以唔洗太擔心出黎會搵唔到野做
呢科一直都係工多過人
不嬲大學electronic engineering咪一樣可以做it
所以cee軟硬都做得 反而se唔可以做過硬件

上面有巴打讀緊話偏向it多d喎
18年electronic degree 畢業表示

唔錯
但係改嚟改去就係冇加啲電子嘢,無線電又無,連放大器係咩原理又冇講,淨係叫你銲過放大器出嚟駁到喇叭有聲就算,學完啲it嘢,出嚟做野本冇用,除非係做返it行業,如果唔係我不如讀it算啦,基本上電子嘢得ip camera(digital)同埋RAID 0係關it事,其餘嘅ups,pa,電池,三極管,無線電都唔關it事,仲有想問下係咩業界會咩需求先會去cut電子嘢而去加it嘢?
上面好多個cee巴打畢業都唔錯
巴打讀cee?
每樣都教到基本野 有少部份係冇
qf level同修讀既年數 每科時數都唔同
ive係行vocational 唔可能同academic既大學比
MTR 請勁多細電

現代社會,通訊系統已經同大電一樣咁重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞