月供美股/港股 2023年(2)

969 回覆
3 Like 1 Dislike
你呢個情況咁樣集中買一兩隻,最後多數都係出事
如果想玩收息股應該點部署
入場費會唔會好高

見到話推 778 置富 同 823 領展,有冇話點解
咩叫公用股
中電 港燈 中銀……果d日常生活會接受到既算唔算公用股
有無得買到美股Tesla渦輪
一開波丟咁大筆話收息
好快會退場 呢5年見唔少
比股災捲走哂
有計劃哂通常執行果陣衰哂
然後又走返短炒路線
「見到話推」呢到已經好大機會唔得
個loop就係咁…
市好嘅時候喪供 成本價高
到市衰嘅時候 越供越跌 開始懷疑自己
然後彈返上去清倉
會諗一堆原因去解釋
點解呢個唔得 點解嗰個唔得
我唔係咁嘅意思

集中買一兩隻要面對好大嘅行業風險,如果公司/行業有大轉變,你成個倉就要硬食。例如匯豐衰次按搞到要供股,領展最近要供股,對你整體資金流影響好大。當然,唔排除你揀到未來幾年會大升嘅,但你要諗清諗楚你咁大筆錢嘅目標係穩定收息定係買股價升。

如果目標只係想買黎收息,我覺得起碼要揀4-6 隻先平衡到呢個風險。唔想煩應該選擇指數ETF。我就兩邊都有做,指數ETF 揀左美股SCHD,但呢隻扣埋股息稅得2厘左右。

其實而家美債短債都做到差不多5厘,我有部分資金都轉左去美債度
留名
請善用google
但o 好似要收股息稅
咪撚學出面件日話收30%啦 Reits會退部分
如果你FT TD會自動退 其他唔知
TD點自動退
持貨兩年都無
唔知冇用TD
http://greenhornfinancefootnote.blogspot.com/2012/03/td-ameritradereverse-nra-withheld-tax.html

報告返
TD一次過收左堆W8-witholding息
但估唔到佢點計出黎
FT未派
新地又買到靚地
16我都有貨
之前有派$8x - 90 掃咗好多
都唔知有咩好驚
睇緊係咪水務署嗰個位

如果係有機會可以同新世紀連埋一齊喎
係果個位
我地產股得17
無錯 係好多人都唔睇好嘅17
12 16 17都有
香港地產都驚不如唔好買股票
咁每個人都有唔同睇好嘅點嘅
大家都唔睇好嘅時候,可能你就賺到超額回報呢

利申得16 14
「協同效應」

感覺好似希慎比較容易拍到銅鑼灣項目咁樣
中標發展商將須負責興建指定社會服務設施、社區會堂、公共交通交匯處、過境巴士車站以及公眾停車位等設施。同時需要保留範圍內的3棵榕樹。

應該都係商廈多
買埋1113 咁就完美
如果單純收下息
我宜家做法: 建穩左現金流倉好D, 可能搵1,2隻高息
邊分注(/供)邊儲現金, 股息再循環去果隻股
用邊儲現金果筆錢考慮債或定期 --- 鎖死筆錢你唔短炒到
再繼續儲現金先開始建美股倉
誠哥不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞