月供美股/港股 2023年(2)

969 回覆
3 Like 1 Dislike
月供坐艇都訓得著
有得加派息已經係四大地產商最好果間
新手月供左10個月美股, 一個月都係3000蚊HKD, 主要供QQQ 同埋 SMH

想請教下大家2個問題
1. 一開始我習慣都係月頭第一個星期入完錢, 求其搵一日供, 其實有冇咩影響?
2. 中期, 我又走去試下分4次買, 每個星期3買一次, 但係好煩, 唔想成日開黎睇
3. 到依家都叫keep到正回報, 其實使唔使rebalance, 或者幾時先需要rebalance 一次?

雖然好細數, 但係想keep個長遠plan, 請大家指教一下
霉友準備星期一大跌 見4字不遠
賺多左5%, 業績唔差喎
1仙息都唔加 算吧啦
都已經唔要求紅股
咪講咗冇可能加派息lo

但係我到而家都唔明點解佢唔做上海燃氣
Calm down bro
我哋同一戰線㗎
雖然我都想佢好 但係真係睇唔到
多口問一句:
係咩原因你地仲揸住隻煤氣?
好似我咁,我見1038愈黎愈唔可能再做大deal 而放棄,至於1113都因為出面有更好選擇而賣剩一手實股
琴日睇到單新聞 見到佢彈出又彈入

2021年7月用47億人仔買咗25%上海燃氣股權返嚟
琴日1083嗰份財務寫 2022年呢部份蝕咗5.89億港紙 琴日就宣佈話要出售呢25%嘅股權啦

==========
上海燃氣虧損的主要原因是,由於 2022 年地緣政治局勢嚴峻導致 國際能源價格大幅波動,上海燃氣的平均採購成本大幅提升,加上受疫情和封城等多種因素影響, 導致上海燃氣天然氣平均銷售價格低於平均採購價格,從而造成上海燃氣整體業績虧損。
==========
Sor 睇完業績好撚滾
真係接受唔到
就算本身知佢唔會加唔會派紅股都係咁話
作為一個霉粉,一個小股東
見到間野有錢賺,但乜柒都唔做
真心嬲
因為自己on9
然後你問點解仲揸住隻煤氣

咁首先梗係唔想亦都唔希望喺呢個位打貨

其次 就係我覺得煤氣質地真係唔係咁差
的確 以前個價錢係有紅股premium
但而家跌到呢個價位$6-8 咁其實都還好

從業務方面講 香港方面係一如以往嘅現金牛
大部分利潤貢獻都喺呢度

同時內地業務方面 增量唔增收 天然氣價格長期喺高位 根本就賺唔到咩錢 上海燃氣嗰part仲要彈出彈入

我對於呢一部份嘅理解 就係佢哋根本講唔掂數
國企要履行社會責任 蝕錢都要keep住供氣
煤氣公司又唔制 所以索性就唔玩啦

可笑嘅係 煤氣公司又要繼續加大capex
今年掉咗83億做呢件事
預期未來三年呢一部份起碼用300億
咁既然佢哋都冇預期壓低capex 所以都冇咩希望佢會加派息(派紅股)
煤氣公司幫你高買低賣
嗰25%股權 都唔知要輸幾多錢

同埋我發現好似冇咩人講呢個問題

而家希望嘅只係 國際天然氣價格快啲跌
內地售氣毛利率可以升返少少
呢部份賺多少少 已經可以bid返唔少利潤出嚟
同埋有一樣嘢最擔心嘅係

就算加大capex都好 只係驚佢增收唔增利
咁你倒不如派返俾我

好似2021年報 cashflow statement 咁寫
(戴返個頭盔先 唔太熟 好大機會計錯)

OCF: 10469.5M

Adjusted OCF: 10469.5 + 171.7 + 153.3 + 1067.7 + 508.9 - 13.5 - 110.7 - 1643.8 = 10603.1M

CAPEX: 7273.5 + 1113.2 + 25.2 = 8411.9M

FCF = Adjusted OCF - CAPEX = 2191.2M

而家每一年派6531M 因為冇派紅股(加派息)
應該之後都唔變㗎喇 就咁睇落去好似fcf support 唔到payout

當然呢啲唔係今年嘅數據啦
希望唔會差過上年先
吹佢唔脹嘅係 之前佢仲話要Double個capex
150億 -> 300億 我都諗唔明佢派息啲錢邊度嚟了

唯有等等用煤氣煮返個宵夜支持吓啦
政治野...
唔好講啦 我都覺得係
企業利潤vs社會責任
煤氣唔係好多貨,不過真心失望,而家計數收過一次紅股咁大把,埋單輸緊都28.84%

上面有巴打問點解keep 煤氣,其實床板夾春袋有苦自己知,本黎買黎儲下紅股當儲下野咁,點知攪成咁,賣又死,輸差唔多三成,唔賣,擺響度真係唔知幾多個十年先回本。
當佢普通收息股.
我覺得佢就算減息都好過無人用(港島區)
講真點解港燈唔好呢
其實我覺得現價好吸引 我自己都買咗少少

當然希望佢再跌多啲啦 想買10皮野落去
不過未到心目中價位
有時會諗好似老人家咁乜都唔識,灰買下內銀中移動一年收7-8厘息,放十年八年都回本了。

見唔少人係情意結而撐土炮野,好似兩電煤氣領展地鐵,但佢地都係令人最失望
屌你老尾 又無人用
最後可能日狗條撚樣先係贏家
舊經濟股真係輸撚哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞