月供美股/港股 2023年(2)

969 回覆
3 Like 1 Dislike
物業利潤掛鈎, 咁呢粒數實減硬
閒閒地物業盈利都百零億
咁如果你蝕/無物業賣, 你加又係比人嘈
同公式無乜大關係
變相減價0.8% lo
賺少左, 唔減息都好好
利申, 我有恒地
係咪果啲公平值減少咋
簡單睇咗份業績。
成本貴咗,估計係溢價買地或者比佣金多咗。
本身以為今年負債率會上升,但意外發現負債率降到24.1%(上年同期27.5%)睇得出管理層係高息環境下,優先還債,節省利息成本。
但係,今年融資成本仍然翻倍,額外比多6億幾港紙。管理層早年超高價用700億買中環兩塊地,係時候還了。
恆地一年派息1.8元,不計算公平值,每股盈利1.99元⋯⋯以本地地產商黎講,唔合格。
自從四叔退休後,恆地已經變了樣。
利息唔係比多16億咩?
其實有冇可能買中環塊地係四叔order呢
係 全包 ,賣出先要收錢
中銀用埋中銀卡供每月供$20000計,0.25%手術費即$50其實card rebate都回番比你。無蝕

另外無存倉同股息手術費要比。

我正正就係供緊941同3988,貪佢唔使點理,瞓響度贏算
941而家好高位想開倉已驚係99蚊無人行
「妳說得對,4大內銀確實上市一段長時間,最早來港上市的建設銀行(00939)更是2005年便來港上市,至今已近18年,而歷史最短的農業銀行(01288)也有大約12年。」我告訴Lucy。

「咦,難道這是貼士?妳暗示時間短的,股價就有機會未見家鄉?那我就選農行吧!」Lucy爽快地答我。

「哈哈,聰明,農行的招股價是3.2元,周五(17日)的收市價只有2.89元,即是比招股價仍低一成!」

「嗯,真的令人失望!」

「是的,其實中國銀行(03988)也只是五十步笑百步,2007年大牛市時,她的股價曾升越2.95元的招股價,但之後就反覆上落,前幾年又跌穿招股價,直到前幾日才剛升回招股價之上。周五的收市價也不過3.01元,只比招股價高2%,這樣與跌穿招股價沒有分別吧!」

「嗯,同意呢!但我們賺了股息,對嗎?」

「是的,內銀股的股息尚算不俗,以現價計,普遍都有8厘息,即使扣除一成股息稅,也有7厘息。如果不是這樣,我相信沒有人願意買內銀股了。回說股價升幅,4大內銀之中只有建行有一定升幅,但可能因為她是最早上市的內銀股,當時的訂價稍為便宜,所以才有約一倍升幅。至於另一大內銀工商銀行(01398),只比建行遲一年上市,但以周五收市價4.25元計,只比招股價3.07元上升38%左右,折算年回報其實屬乏善足陳。」

派息比率僅3成 每年只派息一次

「明白!但如果以收息的心態買4大內銀,也無不妥呢!」

「我又不是這樣看,表面上,4大內銀的股息率都有約8厘,算是頗吸引,但除了要扣一成股息稅,即實為7厘左右外,她們的派息比率其實很低,只有大約3成左右,即賺10元只派3元,相比起近年大部分中資股都增加派息,令派息比率提高至5成,例如中資電訊股和石油股等等,內銀股明顯有點吝嗇呢!妳可以見到,電訊股和石油股等等,因為增加派息,股價都相對硬淨,甚至有不俗升幅,但內銀股只能說是有少許抗跌力,但完全談不上有升幅!還有的是,4大內銀一年只派一次息,這個與潮流派兩次息,甚至像滙豐(00005)般派季度息仍差一截呢!」

「嗯,難怪妳之前說,內銀只是僅僅及格的收息股而已!」

cr.
https://invest.hket.com/article/3487888/
銀行 內銀都好難谷到payout ratio
賺到嘅錢要補充核心資本
屎忽撞棍上年年尾49蚊開倉
有個現象好有趣

我印象中國企改革好似講咗已經一排
冇一年都兩年 總之就係加咗啲KPI落去
例如roe cashflow…

個結果就係啲公司為咗做靚佢就推高payout
唔留咁多cash係度 派比大家開心下lo

咁呢排啲國企升左上去 又或者資金風險偏好轉左
whatever la 最近見到好多人問941點 買唔買好 收息好唔好

比著我係大芋 一定撳住食呢批貨 反正有人接
公司依然都係嗰間公司 變嘅係人嘅心理

sorry for 1999
我日無人行開倉
第一口價就係99
講真佢派多d息大家開心,最慘係好似公公婆婆買2, 3, 66, 823 呢d本來諗住收息養老,點個奶晒野。
乜野係日無人行
係做得衰咗喎 但都有錢派嘅
但息暫時keep到…無乜問題
輸價賺息
收息養老啊嘛 又唔係即刻攞出嚟用
當買債劵心態真心ok既,年年等收息
最緊要個業務sustainable姐 冇嘢嘅 應該
講漏咗個八號仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞