月供美股/港股 2023年(2)

969 回覆
3 Like 1 Dislike
有比較下, 個人覺得老煤好D
雖然獨市, 但呀公仲未出到聲
業務上又多, 有加氣站, data center
無人用(港島區)好在業務單一
都有個諗法,反正煤氣都西價輸緊,不如轉港燈算數,利申本身都有港燈,不過平均都7.2
但係你調返轉咁諗喎

佢賺你嘅錢唔係在於售電量
無論賣幾多電都好 佢嘅利潤依然都係固定資產平均值嘅8%(有其他罰則同獎勵)
所以個准許利潤嘅增長就係
在於 固定資產嘅上升

或者可能你擔心遲啲會有第三間電力公司
但你諗深一層 如果真係有間公司插旗
佢係咪真係攞幾百億出嚟再起過發電/輸電/供電設施先 呢樣嘢唔合理㗎嘛

而且 重點係 香港電力公司係唔會賺你燃料成本
所有燃料成本係實報實銷 佢買幾多錢 你俾幾多錢
所以呢個就係點解呢一年電費升得咁快

就算係同大陸買電都好 咁都係個基本電費低咗
唔會影響佢准許利潤㗎
有一點,你講得冇錯嘅
你可以話佢低增長 唔加派息 因為呢個係事實

所以你當佢債券咁樣睇會好啲
其實係股票都輸
同埋適逢同我哋講嗰陣時 估值又比較高
所以全部都收晒皮
認同, 一係當公司債券渣開心D
個人覺得轉來轉去只會左一巴右一巴
呢個係歷史不變因素
呢張「債券」嘅估值
同美債10年息率嘅關係性好高
依個先係重點

我地供果時港/美無風險利率係0,所以果陣有4-5%我地都收貨

而家無風險利率去到4%up,自自然然就要提高回報率先有承接,即係股價要跌
我冇記錯煤氣係有揸住IFC若干權益,租金收入減少都會影響佢OCF
呢度有 但係我諗佢佔唔係好多應該係100-200M左右嘅影響
我覺得最大嘅問題係

佢喺呢個時間點仲要加大capex
我已經搞唔明佢啲錢邊度來
兩隻都供緊
完全估到佢業績喇
佢而家派息比率Over 100%
佢唔減派息已經好好

賺100元 派息派12x元比你
如果佢冇上市係私人機構,唔需要你股價的話的,直頭唔派息比股東tim la
你睇緊呢個比率係 「股息/淨利潤」
因為利潤計咗好多折舊同攤銷等等非現金項目
呢啲部份嘅上升下跌 唔代表佢真係冇錢派俾你

比較公允嘅做法係睇佢現金流派唔派得出錢
好似啱啱英國巴咁樣講
煤氣揸住IFC業權㗎嘛

可能IFC公允價值跌左10億
呢個數字就會直接喺淨利潤-10億
但係呢個數字嘅加減唔代表佢收唔到租金㗎嘛

又或者可能之後個公允價值升返
然之後佢又加返上去….
長遠就少操作
守紀律一個月入一次/儲埋一次過入
入完閂app, 睇就冇所謂
rebalance最後只會淪為短炒
月供冇1,2嘅問題,rebalance要睇市氣氛同股價升幅,但月供本身個盤唔大咁做其實冇咩意思
又無人留言
mola mola
哭喪
今晚開煤氣算
屋企用石油氣
無討論價值 美股閪港股閪
繼續左一巴右一巴
冇人用霉氣啦 走啊啊啊啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞