月供美股/港股 2023年(2)

969 回覆
3 Like 1 Dislike
比機會你
應該係就快執笠

點解要咁執着佢哋跌嘅原因呢
巴士停車為左D乜?
比人落車⋯
1881 派0.01
因為睇唔到有咩不利消息,燃料附加費減好似唔影響佢既利潤?
點解一定要有不利消息先跌 利好先升…
股票世界入邊 冇絕對嘅必然關係
股價變化就係資金流動嘅表現
如果淨係研究點解跌點解升
咁樣好難深入研究到一隻股票

覆返你個問題 燃料附加費的確唔影響利潤
建議search 港燈企業資訊
其實都寫得幾清楚

俾埋條link你啦
https://www.hkelectric.com/zh/CorporateInformation/Documents/21_22_CIB_C_full%20version.pdf

計電費個方法 明明就係咁簡單
然後之前見到有啲人話好複雜…
所以其實燃料費跌係對利潤有影響,所以跌緊?
… 比埋圖你wo 你再睇一睇先

應該有句寫住 按實報實銷機制,不會從中獲利
意思即係 幾多錢買燃料 就問你攞返幾多錢

所以即使日後真係買核電 咁都係燃料成本平左
唔影響管制計畫下嘅准許回報(平均固定資產8%)
標準燃料成本唔會計入准許利潤計算之中?
同埋我唔知點樣答你呢個statement
你假設左因為…所以…

好似我上面咁講
股價係資金流動嘅結果
並唔係單一因素導致

你可以話 股價同利潤 有關係
但係佢哋一定唔係因果關係…

可能係資金成本上升?又或者係其它股票吸引啲?who knows

所以真係好見到隻股票跌 就嘗試搵個原因出嚟
好多時候都係事後孔明 自己搵個原因塞返落去

賭場日日都開 日日都升升跌跌
呢啲嘢好難估到㗎
你有冇見到幅圖 佢哋寫埋一齊?

燃料價格波動 我而家收咗你基本電費$5
點知港燈同你喺出邊買燃料要$10

咁燃料附加費咪$5 lo
標準燃料成本永遠唔會跟燃料價錢變?真心問
基本電費一年review一次…
所以燃料成本開始平,基本電費黎緊咪開始平lor
你再睇吓基本電費嘅組成部份係咩先?

其實我覺得真係寫得好清楚

分開三舊嘢 准許回報/營運成本/基本燃料費

基本燃料費跌 唔代表佢成舊會減㗎嘛…

總之佢就一定會賺盡8%准許回報
明明係認真討論
但我竟然覺得好低質,仲好on9
痴撚線,搵唔到討論價值係邊
似教緊小朋友讀書咁
又贏
其他投資比公用保守股更具吸引
少人買咪跌
到低息環境又慢慢上返黎

個人理解
就黎低息,依家好入定公用股
其實個個長遠睇引入電網就話驚2電點點
其實無人估最尾後點做
可能係咁?

你起個新發電廠, 起幾耐..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞