【搶人才】高端人才來港產卵計劃

383 回覆
849 Like 64 Dislike
單非同雙非/港漂根本完全唔同

單非:
數量只係六百萬人口直系血統下既延伸
貢獻承襲父系過去幾十年對香港建設貢獻
文化上較易會融入家庭以廣東話為主
1983年承諾一國兩制既已預期既執行對象

雙非/港漂:
數量係十三億人無差別之一
貢獻係零
文化上完全唔熟悉香港
1983年承諾一國兩制時完全冇預期出現既人口
格硬忍到生出黎 去到醫院都係要接?
邊個post ??

想睇睇??
雙非寶寶炎明熹後繼有人喇
當雙非愈來愈多既時候,佢地就識蠢蠢欲動,鵲巢鳩占,反仇視本地人,唔好以為人數一定要過50%先實現,結合支共對香港既殖民權力,雙非只要達到同齡層30%比例,就好容易陰D陰D進行反仇視本地人,而家已經發生緊呢種現象
但細路係香港出世,要返去大陸生活無戶籍就麻煩
西藏 已經係

其實西藏人佔八成...大陸人佔兩成
但大陸人 係西藏可以睇唔起西藏人, 因為有公安支持佢地
派公屋唔check大陸資產真係高明
隻蝗BB 係香港出世, 長大.......就唔會去大陸生活架啦
只會留係香港, 講廣東話, 受到父母影響, 長大之後變藍絲/港豬
根本唔怕無人,不過幫唔幫你提高GDP就另計
支那人永遠都大大聲咁玩爛個制度
呢樣真

一個香港醫生移民走左......就算補 十個大陸人, 都補償唔到個損失
喂 朱sir無糧出就唔做五毛啦
都要睇佢地習唔習慣到香港既生活,搵唔搵到工,話晒杭州同香港都幾唔同
搶人才
要交得稅去養班友嘅應該都未係太窮
再加上有一定遠見foresee到將來
都應該有d學識
呢班應該就係超哥想要嘅人才
不過人才們都預兆到香港將來會充滿呢d新腥港人打算走了
蟲卵在醫院孵化侵佔病床後再走數, 你可會悲哀中感到點憤怒
如果係都要輸入人,我支持開番投資移民,起碼唔會同本地人爭基層資源,佢地去養和睇醫生我無意見
我一向做地盤

地盤D 大陸人搶我份工, 我當然屌佢地
你做譚仔/地盤...一樣要交稅
個門檻一個低過一個 仲要先到先得 高端人材唔係愈多愈好架咩
我拎到香港身分證就袋袋平安,點解要CARE係個制度爛唔爛我又冇建設過香港,香港爛左我有乜咁心痛最好個制度之後爛左添,唔好不斷有十三億人黎生仔,否則連我都一樣比人溝淡福利添
又會有奶共賤畜連登會員入嚟話想屌條高端人才支那閪
咁撚柒 成個蛇精男咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞