Whatsapp新刷單騙局?有無ching中?

143 回覆
27 Like 382 Dislike
一次
用埋新人優惠deposit 佢第一次一定唔會呃你
本身賺左千幾,點知佢第二次就想屈錢
輸番少少比佢走人算
fps實查唔到?
咁都仲問 樓主都接近被騙邊緣
就係呢檔 得35蚊 麻撚煩
講真,你輸左,而家你係鳩頭
樓主智力有冇5...
所以無謂浪費時間,即block. Lol
其實好心啲師兄咪貪嗰幾十蚊

你覺得你白賺一百幾十, 幫佢地跑就一千幾百好過癮咁
但個事實只係佢地用一舊黑錢去換你自己啲乾淨錢。

支那其實都好多呢啲活動,叫跑分平台
通常都係同詐騙/網上賭博/非法境外匯款有關係

一時三刻收一單半單好似無事,但銀行AML不時都會做。
只要Risk control team查過一單(例如有苦主同你同一銀行,傳播路徑同你有關係),所有關連戶口全部都會受拖累,好容易會導致你成個戶口被人取消。

好多時甚至銀行收你Account皮都已經係小事。
最麻煩係成個Frozen等執法部門調查,起碼無返一年半載搞唔掂,如果入面有你自己啲血汗錢一齊鎖就喊都無謂。
你心動?
你想查咩?
搵個冇錢既戶口咪得囉
做咩負評我
樓上班蛇頭吹撚到咩洗黑錢,涷結戶口又盛去嚇鳩人你就知咩事啦
咩叫洗黑錢都未識 就鳩噏兇人
無知一問,唔通佢地求其搵啲電話號碼轉數快,個啲戶口又要凍結?
AML個Trigger無劃一準則㗎,仲有Trigger之前仲有Flagging,即係你表面上一切正常,但你個Account已經有不良紀錄,而且會累積嘅,你唔會知幾時開始Red flag,可能一次,可能兩三次。

如果你本身個Account無錢一段長時間,但係突然有啲不明帳號嘅錢入嚟,唔理幾錢都好,一樣可以照封。

不過你入得一百幾十,連提款整數都未到
通常都會就咁轉走

不過原額入原額出呢個動作,又為觸動AML加分咁解啫。
同埋會增加你下一個戶口嘅風險評分火燒連環船。

當然就咁掉咗個Account佢就OK
不過因為有Flagging問題,如果你個Account以為無事,想擺舊大錢去準備做定期之類,到你存大錢嗰陣先嚟觸發Flagging就祝你好運

其實如果啲跑分撚有心玩你
佢地用大量Account短時間每人匯幾蚊入嚟,跟住你啲flag就會堆得好快
不過因為有成本問題,通常都唔值得咁做。
其實啲錢唔係騙徒

係比你行前咗一步,貪多咗小便宜嘅On9仔,或者幾十歲人都仲中網戀嗰啲寂寞的心........

蠢完一排,上家賴佢數嗰陣On9仔,或者個網上戀人開始無反應嘅寂寞的心就會報警
到時就祝你好運。
開左個virtual bank戶口嚟專賺呢啲
VB再轉去自己匯豐 匯豐眼中只會係我自己轉比自己
大不了咪封左我vb
真係有咁大隻夾乸隨街跳?
通常第一次會比甜頭你
分別喺唔同人手上拎過幾次甜頭了
岩呀,呢個easy money仲易過前排果d click click click
真心想知有無得主動搵佢地
同名轉帳係風險少啲,但唔代表完全安全。

但見過太多玩Crypto ching被銀行秋後算帳,一次過問三筆同名但他行轉帳嘅用途

成日都轉嚟轉去架啦 尤其是而家周圍做定期
自己轉自己根本唔會理
而匯豐亦唔應該知我其他銀行嘅錢點嚟
正常乾淨Account梗係唔理你啦
不過如果你個Account儲緊Flag就係另一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞