Whatsapp新刷單騙局?有無ching中?

143 回覆
27 Like 382 Dislike
[member]我有試過而真係收到126蚊
我本身拎左佢幾百蚊但係後尾比返佢200蚊,詳情下面再講

首先佢會叫你去訂閱有知名度嘅YouTuber,話係幫佢買流量(我一開始有諗佢地係咪真係買subscriber,之後就諗呢樣嘢係side-track你注意力,等你keep住obey佢嘅order),你完成左之後send返sub左嘅圖比佢就會過一半數俾你,之後direct你去telegram話搵佢地receptionist,拎埋剩低嗰半

去到telegram group嗰陣佢會加你入個group到,個group每日定時定候會send任務出黎叫你完成佢,完成之後搵返receptionist拎錢。有d任務係需要你去佢個假crypto 交易所website到做佢要你做嘅嘢,先會有bonus,例如佢叫你過數200比佢(係,我就係呢到比最低門檻嘅200蚊比佢睇下咩料),之後叫你買入/賣出,無論點你都會賺錢(因為你個P/L係佢set比你嘅),再之後佢會叫你出金,但係出金嗰到要比名同銀行戶口,我唔想出賣個人資料所以最尾冇出。

最後就係你唔出金,你就冇得返轉頭繼續做任務搵錢。成件事去到呢到就告一段落。我係繼續試落去嗰陣有上網搵呢d係咩騙案,但係其實好難搵到,不過最後都比我搵到個比較相似嘅,呢類相似嘅騙案一年前係東張西望已經有報導過,不過今次嘅手法唔同左,用crypto黎做包裝。

我本身都有諗過佢點解要咁做,原意係咩?如果唔係騙案,咁可以有咩目的?而我諗到嘅其中一個就係用黎洗黑錢,透過營造同唔同人有transaction黎扮有正當交易嘅帳戶,避開監管部門。而我諗到呢到嗰陣我都即刻收手唔再做,諗住比返200蚊佢去尋找個真相出黎。

我開頭有上連登搵過但係搵唔到,所以決定自己post返成個歷程出黎比大家了解。有諗過加密,但係加密嘅話search engine應該唔會搵到呢個post同我個回覆

如果有記者朋友或者YouTuber想拎黎做故事嘅,麻煩比返個credit我

最後最後,希望銀行唔好ban我account
[///member]
所以?個post有咩問題?
一直好奇呢啲賭app有幾多係真
PIN...LOL
我都想再有 無端端有百幾蚊 幾撚爽
有咁多錢要是但whatsapp 人叫人返工?

其實無工做真係唔係無原因
我賺左佢地$600
兩條女孩都好很性感 ..

犯過法嘅過來人?懵撚.

吓?你覺得我真名上連登
咁都新?樓主你驗下智商好喎
前者無你份呀。
唔撚使問呀
你玩左幾多次
腳踏實地做人啦on9仔
咁都信撈偏都唔會搵到食
老千既錢即係呃人既錢
咁呃老千d錢又算唔算係不義之財
搭車返工放工搭車咪又係嘥時間又好cheap
唔如留屋企撚吓hea攤梳化瞓又咁賺一日
但後者有你份呢。
班騙徒遲早發現大量lihkg仔呃返佢地錢轉頭

開頭叫你俾like俾科撈,之後就幫某產品刷銷量,到依個階段都仲會俾返錢你,到之後會有啲望落好荀但要大手買入既野,你果次入左之後就bye鳩拜
叫黑錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞