街角遊記

390 回覆
181 Like 17 Dislike
五、深水埗

人多嘅地方對街拍嚟講有利有弊,佢哋可以成為你嘅題材,亦都可以係你嘅阻礙。去到呢d地方如果用快閃式嘅影法,好多時都會失敗居多,因為情況無再咁容易控制,會有好多人突然進入你嘅構圖。呢個時候我多數會企定響一個位置,搵一個想影嘅畫面,對好焦之後慢慢等待按快門嘅時機。

· 個人好鐘意呢張嘅光

· 偶然見到嘅舊式鐘錶店

呢日係同一個朋友影完人像先去街拍,開始嘅時候都已經六點幾,所以影得唔多。同埋好後悔無上到嘉頓山,因為好熱好熱,嗰日嘅日落好似唔錯,如果有巴打影咗嘅可以分享吓

你用到咁tele被動式咁影當然影唔到

我怕太主動就影唔到自然嘅一面

你係驚俾人屌啫
五、深水埗

人多嘅地方對街拍嚟講有利有弊,佢哋可以成為你嘅題材,亦都可以係你嘅阻礙。去到呢d地方如果用快閃式嘅影法,好多時都會失敗居多,因為情況無再咁容易控制,會有好多人突然進入你嘅構圖。呢個時候我多數會企定響一個位置,搵一個想影嘅畫面,對好焦之後慢慢等待按快門嘅時機。

· 個人好鐘意呢張嘅光

呢日係同一個朋友影完人像先去街拍,開始嘅時候都已經六點幾,所以影得唔多。同埋好後悔無上到嘉頓山,因為好熱好熱,嗰日嘅日落好似唔錯,如果有巴打影咗嘅可以分享吓

你係驚俾人屌啫

Why not both
五、深水埗

· 個人好鐘意呢張嘅光

你係驚俾人屌啫

盲拍
五、深水埗

· 個人好鐘意呢張嘅光

你係驚俾人屌啫

盲拍

好中意呢種相既風格,巴打可唔可以教下點較個白平衡較到好似你咁

白平衡多數都係偏藍,除咗白平衡調色都要較吓,等張相嘅色唔好咁雜
另外想問吓意見
而家想轉sony a7ii,平玩大光圈係咪得老鏡嘅選擇?二手機身$7500算唔算正常價?
另外想問吓意見
而家想轉sony a7ii,平玩大光圈係咪得老鏡嘅選擇?二手機身$7500算唔算正常價?

你本身用開咩機?
留名
樓主
啲色調tune得幾靚
另外想問吓意見

你本身用開咩機?

Canon 入門機
留名
樓主
啲色調tune得幾靚

多謝
另外想問吓意見

lm
另外想問吓意見

你本身用開咩機?

Canon 入門機

"平玩大光圈"係指幾錢?老鏡係其中一個選擇;但係亦都有人選擇買二手鏡/副廠

算,但係你想平嘅可以自己再上網/去鋪頭問下

By the way,點解想轉會SONY?係因為想玩老鏡?
另外想問吓意見

你本身用開咩機?

Canon 入門機

"平玩大光圈"係指幾錢?老鏡係其中一個選擇;但係亦都有人選擇買二手鏡/副廠

算,但係你想平嘅可以自己再上網/去鋪頭問下

By the way,點解想轉會SONY?係因為想玩老鏡?

二千內都係我budget
已經睇中咗支二手鏡
純粹因為想升級
鐘意佢有防手震 noise少 又夠輕
多老鏡用係其中一個原因
因為我之前用自動鏡都係會自己手動對
佢有鋒值點都方便好多
我未擺脫到驚畀人打嘅恐懼

我今日先俾人屌完嚟
所以我覺得長焦係好d
等你慢慢有咗將自己隱藏嘅技巧先

我今日先俾人屌完嚟

detail

我今日先俾人屌完嚟

detail

屌咗幾句姐

我今日先俾人屌完嚟

detail

屌咗幾句姐

你企到好近?
所以我覺得長焦係好d

有時唔想豆下都壓縮左想wide d透視d
所以寧願事先溝通下
六、旺角西洋菜街

拎咗部新機之後即刻落街試玩
因為未諗到買咩鏡,暫時買咗支50.4嘅手動鏡止痕先。用落ff機真係有d唔慣,構圖要重新適應,對焦環有d緊,轉到手指痛,無之前咁靈活,但景深真係幾好j,好似有d旋。

· 關愛座

· 轉身嗰吓型咗

·你有free style嗎?

·呢個阿伯不得了

· 佢哋真係好落力表演

· 無奈香港人無乜反應

· 影完番歸
所以我覺得長焦係好d

有時唔想豆下都壓縮左想wide d透視d
所以寧願事先溝通下

你有你嘅道理
但我經驗係 有種人一知道面對緊鏡頭
就點都影唔出嗰種自然發生緊嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞