街角遊記

390 回覆
181 Like 17 Dislike

今次帶咗支85.5,影人都無咁淆,又有景深睇吓,唯一唔夠好嘅係手動鏡,對焦要花d時間。

最大光圈係幾多?
最大光圈係幾多?[/quote]

T1.5
咩機影?
街拍 影到張好既 個下真係好爽
試下近啲
咩機影?
街拍 影到張好既 個下真係好爽

700D
四、流浮山大街

成日聽人講打完風第二日個天會特別清,所以就的起心肝走入十年冇去過嘅流浮山大街街拍,順便影個日落。

· 入面影人像一定好靚

· 感覺好似入咗唐人街

· 有冇人知係乜?

· 雙非、幼蝗、廢老襲港(講笑)

· 唔知係咪巴打
我以前都好鐘意去街市影人

· 極少影日落,見笑

· 入夜後大街開始多人

· 生猛男

其實大街算幾好影,絕對比得上油尖旺d舊街,要懷舊有懷舊,要大景有大景,好彩帶埋支1750,因為條街好窄,用變焦鏡就會靈活好多。個人建議如果想影街一定一定要留到入夜,因為氣氛真係好好多,人來人往,一間間海鮮酒家開晒燈,成個繁華嘅感覺出晒嚟。(當然要你敢對住d人舉機)

好靚呀 好難得會對住你笑

要事先溝通下先
隻色幾靚 有個人style
黑位唔好漸層, 唔平衡

要事先溝通下先

應該要好好彩先遇到個咁nice嘅
隻色幾靚 有個人style

多謝
黑位唔好漸層, 唔平衡

唔係好明 求教
頂唔順第一篇D色

· 極少影日落,見笑

· 入夜後大街開始多人

· 生猛男

其實大街算幾好影,絕對比得上油尖旺d舊街,要懷舊有懷舊,要大景有大景,好彩帶埋支1750,因為條街好窄,用變焦鏡就會靈活好多。個人建議如果想影街一定一定要留到入夜,因為氣氛真係好好多,人來人往,一間間海鮮酒家開晒燈,成個繁華嘅感覺出晒嚟。(當然要你敢對住d人舉機)

想問問你自己覺得張相入面有D咩係好既? 或有問題既地方?
好多野想講但係而家又賴打字, 連登介面唔方便reply
想問問你自己覺得張相入面有D咩係好既? 或有問題既地方?

我都係覺得順眼就影 所以唔知咩係好唔好 或者有咩問題
好多野想講但係而家又賴打字, 連登介面唔方便reply

咁得閒先講 等你

你要係呢方面研究下, 圖中有咩唔順眼或有問題地方?
你要學識找出問題就會慢慢進步,大家研究下

我諗係有d街景太雜亂 無一個清晰嘅主角
同埋好多時行得唔夠近

我諗係有d街景太雜亂 無一個清晰嘅主角
同埋好多時行得唔夠近

第一眼望既蕉點比較重要,再講構圖,第一張有不必要既野
第二張一望就望到有舊白色野傘住個頭, 都係蕉點(主體) 要攪好先再到背照再構圖同顏色比較好(最基本來講)
近唔近是有分別,但只係個人喜好, 仲有可以放基本作圖線黎做基準
即是個D三角橋圖之煩的幾好用, 可以練到空間平衡感, 熟左再加入自己風格(偏位個D)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞