街角遊記

390 回覆
181 Like 17 Dislike

你要係呢方面研究下, 圖中有咩唔順眼或有問題地方?
你要學識找出問題就會慢慢進步,大家研究下

我諗係有d街景太雜亂 無一個清晰嘅主角
同埋好多時行得唔夠近

第一眼望既蕉點比較重要,再講構圖,第一張有不必要既野
第二張一望就望到有舊白色野傘住個頭, 都係蕉點(主體) 要攪好先再到背照再構圖同顏色比較好(最基本來講)
近唔近是有分別,但只係個人喜好, 仲有可以放基本作圖線黎做基準
即是個D三角橋圖之煩的幾好用, 可以練到空間平衡感, 熟左再加入自己風格(偏位個D)

不必要嘅嘢應該係指左下角個黑位?
遮住個頭嗰張我覺得遮得幾得意 個人口味奇怪
三角橋圖⋯等我google吓先
多謝你講咗咁多意見先
樓主有冇咩街拍地方推介
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
西洋菜街,煙廠街,果欄,廟街
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環

今日幾好天 出動先
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環

今日幾好天 出動先

我今日都會去深水埗附近影
張巴打,係三角構圖之類的
岩岩去google左一下, 好多呢D唔識又鳩up既唔好亂信, 因為平面設計一樣有同樣手法所以呢個我比較熟DD啦

三角係指eye catching同突出既重點形成三角而呢三角係相片入面有適當既平衡,唔係亂鳩咁整個三角形就當係,呢個係一個用法去取得空間感好既方法,有用時就可以用,無用時無羅輯既三角既係弱智,所以夾硬整出黎係死路一條
上面有一張應該係平衡佢又當左三角, 唔係見到有三角形就係
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環

今日幾好天 出動先

去左中上環影
張巴打,係三角構圖之類的

明明哋 呢個構圖我真係無乜印象聽過
有機會試吓先
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環

今日幾好天 出動先

去左中上環影

有無行到腳軟
我今日行深水埗同石硤尾都好柑
33度
樓主有冇咩街拍地方推介

一定係油尖旺
你肯行嘅一定大把嘢影

日頭我個人就鐘意中上環

今日幾好天 出動先

去左中上環影

有無行到腳軟
我今日行深水埗同石硤尾都好柑
33度

冇乜點腳軟 但好撚熱
不過好天影相係正
今日個太陽先毒
影唔影日落好
今日個太陽先毒
影唔影日落好

好大煙霞,近近地影日落好了
元朗近近哋有無日落位

Btw 上網睇咗少少教學
補番張流浮山日落
幾中意巴打影嘅題材
但感覺啲相唔係太sharp (好似有濛濛地 唔知係咪因為up上網無咁清
不過真係好中意你啲構圖 加油

補番張流浮山日落

搖左黑卡定係用HDR整?
幾中意巴打影嘅題材
但感覺啲相唔係太sharp (好似有濛濛地 唔知係咪因為up上網無咁清

多謝
Up上嚟係咪會壓縮?

補番張流浮山日落

全部都用lr執
唔識搖黑卡
五、深水埗

人多嘅地方對街拍嚟講有利有弊,佢哋可以成為你嘅題材,亦都可以係你嘅阻礙。去到呢d地方如果用快閃式嘅影法,好多時都會失敗居多,因為情況無再咁容易控制,會有好多人突然進入你嘅構圖。呢個時候我多數會企定響一個位置,搵一個想影嘅畫面,對好焦之後慢慢等待按快門嘅時機。

· 個人好鐘意呢張嘅光

· 偶然見到嘅舊式鐘錶店

呢日係同一個朋友影完人像先去街拍,開始嘅時候都已經六點幾,所以影得唔多。同埋好後悔無上到嘉頓山,因為好熱好熱,嗰日嘅日落好似唔錯,如果有巴打影咗嘅可以分享吓
五、深水埗

人多嘅地方對街拍嚟講有利有弊,佢哋可以成為你嘅題材,亦都可以係你嘅阻礙。去到呢d地方如果用快閃式嘅影法,好多時都會失敗居多,因為情況無再咁容易控制,會有好多人突然進入你嘅構圖。呢個時候我多數會企定響一個位置,搵一個想影嘅畫面,對好焦之後慢慢等待按快門嘅時機。

· 個人好鐘意呢張嘅光

呢日係同一個朋友影完人像先去街拍,開始嘅時候都已經六點幾,所以影得唔多。同埋好後悔無上到嘉頓山,因為好熱好熱,嗰日嘅日落好似唔錯,如果有巴打影咗嘅可以分享吓

你用到咁tele被動式咁影當然影唔到
幾中意巴打影嘅題材

多謝
Up上嚟係咪會壓縮?

禁入張圖睇又好似OK喎
繼續支持
幾中意巴打影嘅題材

多謝
Up上嚟係咪會壓縮?

禁入張圖睇又好似OK喎
繼續支持

可能因為85mm 又無防震
加上開大光圈攪到唔夠sharp
五、深水埗

· 個人好鐘意呢張嘅光

你用到咁tele被動式咁影當然影唔到

我怕太主動就影唔到自然嘅一面

補番張流浮山日落

全部都用lr執
唔識搖黑卡

反差太強了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞