點解支付寶喺香港紅唔到?

361 回覆
12 Like 708 Dislike
阿姐隔住個袋嘟极都嘟唔到,個別例子
連登屬於低級黃
NFC同QR code....2樣都唔同...
NFC任何平台/餐廳POS收銀都用得
QR code你要額外設備, 當然餐廳多數支付方式都有
你上網買野冇張信用卡點比錢
你禁個制已經比到錢
上咗年紀嘅人唔識用
支有支那嘅隱藏意思
貶低我地偉大嘅黨
我地同志應當抵制
始終要部機嘟,支付寶一張爛紙就得,乞衣都用得起
睇返數據其實好似話有275萬active users
有125萬人用佢申請消費券

感覺上都算已經算多
尤其係佢咁慢
要解鎖電話 跟住禁開個app 再禁個code
相反手機八達通直接拍落去 唔使解鎖 甚至電話冇電都用到
你話唯一優勢過八達通既地方就係 p2p payment容易禁過八達通
八達通個app 呢方面要搵好耐下(p2p我就用開payme多)

比較過五六個國家既電子支付 其實都係覺得八達通最屈
外國比較流行既都係 contactless visa/mastercard 其實都要lag一lag
qr code based 例如 東南亞 GrabPay/GoJek 就仲慢 - 不過呢啲app同支付寶既優勢一般係佢其他功能強大 可以做埋其他野交水電費 外賣呢啲比較容易禁
支付寶冇優惠/減優惠後已經冇利用價值
人地全民手機支付,100%任何地方適用又真係方便,不願面對系列
始終唔係所有地方用得
仲有就係八達通有 信用卡功能
同埋可以轉返啲錢入銀行
支付寶好似唔得(好耐冇用了 佢叫話要身份證認證開始就冇用 所以唔清楚最新點)
電話冇電嗰陣就真係唔慌唔方便
Samsung Octopus就算冇電熄機都仲可以嘟
香港都全民八達通啦
連登反向指標黎
事實邊有咁難用
大撚把細舖用唔到
落後地區唔明RFID既方面好正常
支付寶同微信支付除左平時買野比錢搭巴士地鐵仲有好多功能你唔講
又係用極端例子,你銀包掉左夠唔慌唔方便啦,永遠唔用銀包同手機?
樓下士多買支水唔得,點解
去百佳成日用
茶餐廳寫住只收現金,點解
電話冇電都叫極端例子
出街玩大半日電話都冇電啦
銀包唔見就真係極端例子啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞