點解支付寶喺香港紅唔到?

361 回覆
12 Like 708 Dislike
支那人先用

我唔係,所以我淨係會用八達通,Apple/Google Pay

8達通我咩都唔使攪,銀包拍埋去就得啦WO
唔關支寶事既,凡係APP支付程式要先打開個電話,打開個程式,再操作

1個步驟 VS 幾個步驟

都係圈子問題
又唔見我身邊多人用
你應該問你個大陸同胞,點解支付寶喺大陸紅到?

當有日你出行、踩單車、買嘢、落單叫嘢食、叫外賣、所有鋪頭上至米芝連三星下至街邊檔俾錢,交水電媒,保險,乜七都唔係支付寶就微信嘅時候,唔係紅唔紅嘅問題,係有冇得揀嘅問題
直接add credit card 落apple pay 咪得
八達通又可以add
做咩要on99嘟QR code?
因為上面用支付寶啲錢唔洗經銀行,有500萬額可以用,唔洗比人Check同怕拎唔到錢,而香港目前仲未會無啦啦拎錢比人問三問四,仲要申請。
NFC同QR code....2樣都唔同...
QR code任何平台/餐廳POS收銀都用得
NFC你要額外設備, 當然餐廳多數支付方式都有
你上網買野冇部NFC手機點比錢
如果佢收wechatPay/支付寶
你掃下張qr code已經比到錢
按都唔使按喎
拍埋入去就嘟一聲

setting有得較
講方便
Google/Apple pay都明顯方便好多

係啲無credit card既學生師奶先多用支付寶
習近平加持中國都衰左
樓主肯定冇用過手機八達通
你淨係得廁板係你既事,唔好拉我落水唔該
用電話拍一下就俾到錢,仲乜要㩒嚟㩒去,真係支佢老母onL99
有apple pay+八達通已經cover哂
硬係有班撚樣係收銀到搵qr code阻撚住哂
垃撚圾
用家冇分別

不過商鋪手續費唔同
支那寶關我撚事?
用QR code畀錢on99,得大陸人先用

歐美用paywave,香港用8達通
有印花換, 你apple pay有冇?
見親都係阿嬸用
貪小便宜咪用囉
有八達通同Apple Pay 咁方便,諗唔到有乜理由要用支那寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞