連日本人都開始分「広東語」vs「香港語」, 但我地仍然話自己講「廣東話」, 我地係咪有問題?

316 回覆
825 Like 78 Dislike
退一萬步,的士曲奇荔枝都係英文
但依家啲廣州人嘅廣東話十之八九都有支語口音遲啲應該會冇咗「廣東話」,得返香港話(仲有嘅話)
唔好意思,我講得唔清楚,我想講係粵語之下一個新既分支,即係你會話福建話,潮州話咁,而唔係就咁一個廣東話就算
好勁
鄰国制造
舊陣時香港叫手提電話
其實有大阪話
大城市有啲學歷嘅都識分
某啲人夾硬搵啲鄉下小鎮或者無乜見識嘅人嚟講
咁好難

某啲深山農村人以為外國係一個國家都得㖭
你去望吓啲 virtual bank
Citibank Plus 一般通信都用廣東話寫
所以我同意係以前 但我見過部份廣東人嘅話平時都係講返廣東話 如果完全滅絕晒 咁剩返香港固然就叫得香港話
新分支都ok,但唔會係一個獨立語言囉,
Unless廣州仔講嘅話係完完全全滅絕晒,咁先可以叫香港話
...好似係日本人主動話香港語有分別
好似叫關西腔

維基係連英文版都俾佢地玩爛
關於 2019-2020 香港嘅英文文章係明顯有問題
「」
呢位巴打應該係講野有鄉音嘅
咁美國唔改就唔比其他人改?
咩邏輯?
剩係去到原居民講圍頭話已經聽唔明,北啲去咩惠陽就講學佬話,東啲又有潮汕話,兩者北面就客家話,香港向西行甚至去到廣西,反而都似係廣東話,你大概會聽得明六七成,只係用字同音調唔同,兩邊係完全兩個世界
字典話有Hong Kongese
日本人話有香港話
連登仔話無
大家都是中國人
學英文要學英國人、美國人口音
首先以你嘅論述
呢個世界唔應該有「美國人口音」呢樣野
原因唔講啦

其次再以你嘅論述
「學英國人口音」
呢個行為都係錯
因為英國人係唔跟字典讀音
相反我地一路用緊《牛津英語詞典》
一路用緊正統口音學習
想g 你是學咩的
打門同射波係指運動上嘅射波定工作上嘅射波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞