連日本人都開始分「広東語」vs「香港語」, 但我地仍然話自己講「廣東話」, 我地係咪有問題?

316 回覆
825 Like 78 Dislike
你係咪搞錯咗 冇話唔同語言喎 一樣都係中文
唔舒服咗好耐.
唉~終於有日本人明白我.
多謝 !
我係香港人,講香港話.
你會唔會話crackers係美國話biscuits係英國話?
所以香港講的廣東話最多係叫港式廣東話 Hong Kongese(?) Cantonese
同American / British English 一樣
廣東話同普通話係兩種語言係因為佢地根本溝通唔到, 文法都唔一樣
但係你講的所謂"廣州話"同"香港話"係溝通到, 只係用字方面有唔同咁解, 情況類似英式英文同美式英文, 都係叫英文
第一次知
廣州話同普通話係方言,一樣都係中文(同一種語言),唔係唔同語言喎
廣州話、普通話、香港話一樣係中文只不過係方言關係,正如美式英文同英式英文都係英文、埃及沙特伊拉克北非阿拉伯文一樣
你叫個摩洛哥人同伊拉克人一樣講阿拉伯文,摩洛哥人同伊拉克人傾偈咪又係一樣聽唔明一半
所以你講嘅嘢根本唔成立,因為你假設咗廣州話同普通話係兩種語言
所以香港話同廣州話可以係兩種唔同方言
依家講緊廣東話vs香港話

有可比性嘅應該係Singlish同Scottish English呢類
個底係英文,但加入左當地用語,再加上地域政治歷史因素所以用家會主動作出區分

香港嘅粵語同廣州或者其他地方嘅粵語一定有所不同,但唔可以否定佢本質上都係粵語
佢喺80年代喺暴大留過學,住過九龍城寨
2019年喺香港都食埋TG
點都係食過夜粥
嘈咁多做乜
睇維基都介紹廣東話係漢語既分支語言
同普通話一樣
而唔同地方既廣東話包括香港人用既主要係口音用字既分別,大體上係同一種語言

簡單直接用韓文已經解釋哂
北韓
南韓
中国朝鮮族自治地區
日本
濟州島

單係呢5個地方講既韓文已經有分別
而南韓自己國土可以再細分唔同地區既口音
你會唔會話佢地講緊既唔係韓文

好心唔好用香港話打飛機啦
連自己既文字都冇,有春用
潮州話係福建(閩)話一支,唔屬於粵語,而香港人而家講開嘅語言應該叫廣州話,或者粵語廣州方言,主要係戰後廣州知識分子帶來,同戰前香港主要嘅原居民圍頭話、客家話、蛋家話唔同
不過我認為都要分書面語同口語
但唔係「朱古力」 「巧克力」呢啲字
要學生寫巧克力真係好戇鳩
而係 「我嚟喇」 「我來了」「呢啲」「這些」 呢啲字
情況就好似「 i want to」 「I wanna」 咁
語言同文字係分開的,文字好多時係不同語言之間share㗎wor,成個歐洲都用拉丁字,波斯語、烏都語、維吾爾語都係用阿拉伯字
呢樣我知
但有人想將廣東話同香港話分開,個目的都係想香港文化獨立
漢字源自中國,香港人繼續用漢字都只會繼續被中國人
外國人根本唔會睇到個分別

香港人(華人)基因上都係漢人一種
唔同世界各地其他用拉丁字既地方
冇民族認同感
漢乜鬼人呀
莫講話香港
你係中國搵返個主要係漢族基因嘅都難
只係韓國嗰邊冇特別分姐

語言係政治概念嚟
中文其實係好籠統嘅講法,佢入面又冇語言嘅意思,我嘅理解係written上
廣東話同普通話主要有兩種分法
1.漢藏語系->漢語族->漢語支->粵語/廣東話(語言)、標準漢語/官話/普通話(語言)
2.漢藏語系->漢語(語言)->廣東話(方言)、普通話(方言)

第1種係部份西方/粵語學者嘅分法,第2種分法係中國嘅分法
我再用英文維基答你
上面指香港人大部分都係Han Chinese
唔用漢人,用華人會唔會好聽啲?

中國有56大民族,依家搵個純漢族血統就當然難
但學術界一致認同中國人主要係漢族人口組成
況且香港豆腐潤咁細有幾多中國小數民族住係度?

華人血統既香港人唔叫漢人應該叫咩?
政咩治
用返學術角度討論啦

脫北者夠要重新上韓文堂先可以係南韓生活
咁又唔係韓文呀
中國語係myth,正確應該叫漢藏語系,粵語係語言,但香港語係屬粵語嘅方言
一日用漢字
佢哋都會騎劫
一係好似越南咁廢漢字
剩係寫粵拼
多謝你分享感受
估唔到自己嘅一個小發現會帶到畀其他人一個咁正面嘅影響
粵語係漢語分支
咪撚戇鳩啦
連仔話唔可以香港話嗰啲多數覺得自己係中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞