連日本人都開始分「広東語」vs「香港語」, 但我地仍然話自己講「廣東話」, 我地係咪有問題?

316 回覆
825 Like 78 Dislike
粵音韻彙真係唔識

咁根據依樣野,香港人同廣州人邊過正d?

粵音韻彙又係以咩地區發音作標準?
真 咪姐係粵語嘅香港dialect 真係冇必要係都死拗難拗做同粵語無關嘅獨立語言咁
諗起粵語正音運動
去得多東莞果班會明
東莞口音廣州話 同東莞話係唔同㗎
上日文堂我都將粵語寫做香港語
中英夾雜
記得高登有個白卡佬日日屌人話你連HK話都講唔正然後block人
港語同廣東話嘅其中一大分別係接受英文名詞/動詞直接入文
等朕 check 吓先
等我 google 吓先
等我 facetime/whatsapp girlfriend check 吓佢喺邊先
等我 login 入 ebanking check 吓 account balance 先
等我擺低 lunchtime 後先著嘅 PE 衫入 locker 先
好 chill

由此睇嚟
港語係脫離緊嚴謹「漢語」「中文」個大圈
可以話融合緊中英雙語發展成自己嘅語言
咪自己呃自己
事實上如果搵番以前嘅廣州仔同你講句早晨食咗飯未 你咪又係分唔出
香港話只係多咗舶來語、懶音
除非好似英文咁同德文、北歐話分家越分越開
咁我就會話存在香港話呢樣野
但呢點係未來嘅事

如果你話同普通話有天淵之別,親越南話東南亞多過親支呢點我非常之認同
我明巴打你苦心,想借此帶出香港民族意識,但完全獨立出一個語言就未算,將來就會(冇被普通話侵佔的話)
分唔分都罷就,移民去講英文仲好
贊成
但e家搵人做都難
如果好似維基咁做既話
好多支那種根本唔識但又搾住個編輯位
一開始點vet邊個可以編輯都有排搞
又無網站空間
如果要認真搞就要官方整理一個英語入粵文列表
好似日本政府文部科學省文化廰咁整一個常用漢字表

英文入粵文嘅情況係好似中原漢字入大和文化咁
日本人確立自己嘅文化會去系統整理入左自己文化嘅漢字

某正苦根本想滅左呢到個文化,仲點會系統整理入左粵文嘅英字去確立
香港話(文)
真係亂鳩嗡
除左用字有些許唔同,內地用廣東話同香港用廣東話接近完全互通
咁都計兩種語言,咁英文都唔洗再叫英文了,逐個city 叫名算,關西腔都唔算日語了
語言學就係比你呢種心態搞到彎矖
一堆語言分類比政治搞到亂咁嚟
又一件想搞語言港獨嘅出現了
同意
的確係有自己獨立方向發展緊
我同日本人傾計都係話自己只識香港語,唔識蚛蟈語
on9仔 你就有問題
人地蘿蔔頭點分關你撚事?
口講叫人尊重文化
廣東話由細叫到大就唔洗尊重
佢呢度嘅広東話係咪包埋客家話潮洲話嗰啲呀?
如果係,咁又真係同香港嘅廣東話唔同嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞