拍拖5年女友遇意外恐成世坐輪椅 港男欲棄求婚:我做唔到好似So Ching咁

257 回覆
702 Like 65 Dislike
你都低能
結婚同分手個主導權都係Soching到喎
佢繼續同Mo一齊最多咪扑唔到嘢
本身條女做藝人都冇得好似普通人咁大搖大擺行街拍拖架啦
而家又有光環又有錢
咁都唔駛日日去醫院照顧Mo架喎
都未結婚,條件唔同左,唔需要內疚
我喺阿mo 會主動同soching分手,唔會夾埋老豆日日出文讚佢乖好照顧個仔,情感勒索
新婚8個月丈夫車禍成植物人 妻求離婚獲准
https://lihkg.com/thread/963107/page/1

JW
D傻尻講到自己好似好識得咩係愛情咁 屌佢老母試下角色對換就唔係咁講喇
相濡以沫 不如相忘於江湖
你走先 女權全面進場
連登咪大把人數臭呢啲女
你係盲定咩
反而個narrative多數default港男就專一好男人
係咁㗎啦
貧賤夫妻百事哀

好在阿mo而家有錢
男人坐輪椅:如果真係愛個女人 應該放手祝佢幸福
女人坐輪椅:渣男
so ching真係好好,好想娶佢做老婆。
條女毁容九成仔都會分手
錢同樣都掛鉤
不如掉返轉
如果係自己要坐一世輪椅,你會唔會想分手
分手又無情臭閪
唔分又on9傻閪
父子騎盧
如果做唔到,分手囉 反正道德上都係做衰仔 好過夾硬結婚,拖拖下都係接受唔到再離婚
Dcard出個post又當新聞
阿mo起唔到身都至少有意識可以交流
上面果單係昏迷五年喎 程度完全唔同 無得比
本打算向女友求婚的他坦言想分手,因自己恐做不到不離不棄

咁佢都有自知之明喎知道自己許下唔到個承諾而唔結婚 有咩問題

退後一萬步黎講 我當男女方都無意外 但個男方發現自己許下唔到個承諾 做唔到婚姻誓詞嘅一生一世而唔結婚 其實好平常喎 根本就無問題
其實走都係無何厚非 唔通真係咁容易下定決心嚟緊50年日日推輪椅 同幫手清潔大小便

道德判官淨係上網鳩up幾句緊係容易
這是一個棘手的問題,因為每個人都有自己的信仰和觀點。

在這種情況下,最重要的是尊重這位男子的想法和感受。他的生命經歷了一個不幸的轉折,這可能對他的情緒造成了沉重的打擊。

對於他想分手的想法,有人可能會認為這是不忠誠和不尊重,但也有人認為這是人性的反應,因為他可能不確定他是否有足夠的力量和資源來照顧他的女友。

不管怎樣,網民的評論不應該是這位男子的唯一依據。他應該尋求心理健康專業人員的幫助,以協助他處理這些情緒和想法,並找到一個最適合他的解決方案。
依度香港
好正常
睇連登就知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞