拍拖5年女友遇意外恐成世坐輪椅 港男欲棄求婚:我做唔到好似So Ching咁

257 回覆
702 Like 65 Dislike
平時唔做家務都屌到飛起啦,仲講照顧
我未ready好真係唔會屌人生又唔係淨係為咗屌閪
性需要呢到大打手足幫佢解決,仆街咪仆街,好過做道德聖人咩都得唔到。女人時間就係最大嘅價值。理鳩佢咩色,係真愛嘅,個男嘅都應該主動叫個女走。
咁樣大家拖死大家,係全輸。
其實隊咩rorr 真係識佢老鼠咩,真係以為自己明星?
呢啲垃圾組合早走早著who care, 珍惜自己,應該為自己打算即走
點唔走得、走左使死?
我就支持佢,真小人,又無害到人,走有咩問題!點做你班友都唱架啦,who fucking care
屌 d有錢佬好蠱惑架
破產只不過係走數既方法
分分鐘有幾億係外國
未搵到
更加唔希望有需要再搵
百中無一啦
Dcard唔係台灣討論區??
點解係港男??
有咩用 起碼有五年冇得出去洗錢 日日軟禁咁

仲要番工還錢
不如下次試吓生意失敗
點扮?比錢叫人上門淋自己紅油?
why not

你都唔係第一次
女人 咖啡
道德枷鎖
講真係真愛個女都會主動叫人走
真係要佢執成世屎咩
咁即係性別定型嘅議題,我一直都覺得性別定型喺現代社會絕對係害人不淺嘅思想。一方面喺發展中地區就係大男人主義欺壓女人,呢點唔洗多講啦,凡係伊斯蘭國家都有嘅通病,支那嘅潮州、湖北等地都有呢方面嘅問題。

而另一方面就係喺已發展地區就女權過度膨漲,令男性地位反而變得唔平等。例如如果一幅政府官員嘅大合照,如果全女班嘅應該冇人有咩異議,反而仲會讚女強人,但如果係全男班嘅就會俾社會輿論批評話唔尊重女性。如果係男同性戀就會俾人笑毑型,如果係女同性戀手拖手冇人會覺得有問題。

上面係外國嘅例子。喺香港地,就更簡單啦,喺街頭有個男人俾女人打十幾巴,幾乎清一色輿論不問背後原因先笑咗個男人先。如果倒轉係個女人喺街頭俾男人打十幾下,你估下個輿論係點?

呢一切一切都係性別定型嘅濫殤。作為現代人必須好好反思呢種思想,究竟害咗幾多人?
台版經濟日報
所以Soching係好偉大
你班仆街仲成日批鬥佢
真,調翻轉係條女走,就變咗「唔好浪費青春」
身體最誠實
做唔到都正常啫
唔覺冇人話個d女人無情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞