女友叫我移民加拿大去唔去好?

231 回覆
3222 Like 283 Dislike
一講軍心即刻散
又唔係結婚又唔係生又揾到食又可以話走就走
條女唔閪做揾份人工低又無壓力ga工唔得咩
邊個同你講生活節奏係關個地方事
去旅行 一個月玩下再諗啦
問緊啲朋友喺外國開公司要幾多起動資金,有個朋友都諗住喺英國做生意,所以佢呢三年疫情都斷斷續續去咗英國9個月,佢好叻仔呢9個月已經喺英國識咗400幾個香港人,所以佢都有問我一唔一齊過英國做生意,到時互相有個照應
咪拖9人啦
分手啦 屌
開公司一年先搵得700k就算啦
你無做生意既天份 (又唔可以話差,但太普通囉,唔算得上係做得好好)
移啦
點解係拖?
其實係,所以都想轉環境試下,疫情有諗過呢間鋪唔續約出去擴充,不過見有啲同行搞大咗嘅喺疫情都收咗皮,而且我而家個業主真係好好
其實你問下你中唔中意加拿大呢個地方就得
因為唔中意咁個答案就好明顯
你搵6-700k, 女友又有舊錢, 係香港跟本可以嘆世界
一年700k 除開唔係好多咋
過到去如果分手咁你點打算?
最終一定係移民,但唔一定今年移

你以旅客身份去加拿大陪老婆一齊stay 一個月先,老婆 settle down 咗先,但係呢個step 你自己唔好申請移民住,唔好令自己成為稅務居民搞到要報香港 income tax 俾加拿大

然後你飛返香港打理生意,老實講香港仲可以玩多幾年?心照啦,你冇得再撈咪去加拿大。你老婆又可以返香港陪你,租間屋俾人住咪得。

你地兩公婆鐘意幾時飛搵對方都得啦
珠寶廠好賺錢 如果香港有廠房
條女收埋6千萬都唔奇
d 二世祖好鍾意返工扮窮
你走就開始退休生活
唔走就做返100 年先有6千萬
假膠
除非你是我,才可與我常在
唔好問連登 成班細蚊仔未成熟以為移民當投胎
諗下生意去到果邊仲有冇得做
過到去做啲乜
冇野做到時比你外父睇唔起玩撚完
成世抬唔起頭做人
難得連登有人俾真心建議,唔係一味叫人走
有聲
都話外父死咗。。。
去過long trip先

睇吓加拿適唔適合自己
似係你離地多啲
Btw咩工fg十皮一個月
起一起底
問題係女方唔想stay喺香港嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞