女友叫我移民加拿大去唔去好?

231 回覆
3222 Like 283 Dislike
即刻買機票飛過去食軟飯好過啦
無錢就話姐 有錢仲要考慮
感情基礎未夠穩固一齊移唔太好
見你會淆睇嚟未夠信心
你有心租夠三年就一定同女朋友講咗先
表達咗你計劃同想法
之後聽佢去加拿大有咩計劃
再一齊搵出路
如果兩個都理性想搵共識嘅
可能得出結論係租一年同時準備移民嘢
但如果各自有底線一定要講明
分手
做到完租都唔係好耐姐
問下女友願唔願意等你兩三年囉
順便plan埋點樣搬業務去加拿大
假膠post都咁多人覆
係我井底之蛙定香港經濟真係咁差?
我當年fg年薪係依個double
唔明點解樓主為左個60萬港紙都諗爆頭
有姑爺都唔識做 on99
咪就係
600k一年都要諗黎諗去
真心睇唔透
一係條女俾人頂手,一係盤生意搵人頂手
上連登問啲社會垃圾移唔移民真係好on9
呢度9成人都唔知搵唔搵到200k一年
Facebook 生意group搵人頂
一年搵60-70萬,請個人幫手睇鋪頭
自己就去加拿大,seatle好咪做太空人兩邊走/轉做網店
做生意最忌夫妻檔
去 完
移完幾年又回流哂時間

明明有自己事業又做得幾好就唔好咁輕易放棄
唔覺得樓主適合移民

1. 感覺佢同女朋友感情唔算極穩定

2. 感覺佢好在意賺錢同事業發展

3. 感覺佢唔太有原因離開香港 亦無乜誘因去加拿大
Limited 好似max 係20% 稅,問題係佢果種生意加拿大有冇得做。
做得生意就打把方法逃稅啦,更唔好講美國一樣重稅,你估google之類嘅公司唔走稅?

不過美國市場比較大啲所以好多人會想打入美國市場係真,但唔代表加拿大做唔到生意。
樓主開膠po開得咁密 盤生意一定好掂啦
其實係
分手揾過個大陸妹做女友可能更合適
成日話外國税重,其實都係羊毛出自羊身上

你怕飛起你咪結咗婚先過去囉
加拿大做小生意係比較低稅
Profit 過500K CAD 一年先多過 ~12% (BC, ON)
肯去AB仲低D
識玩就所有expense都入公司
女朋友都會有自己興趣同發展目標,又唔係等錢洗,好難入公司就留到人,為公事鬧交仲衰
如果你諗住同女友結婚,又唔駛咁急走,佢有加拿大護照,可以睇定D先。
不過千祈唔好long d,散硬。
無錯,各有各嘅專長我最怕為公事鬧交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞