女友叫我移民加拿大去唔去好?

231 回覆
3222 Like 283 Dislike
簡單交代背景:

女友由出細到大學都喺加拿大成長,之後同佢爸爸返咗香港,佢爸爸開珠寶廠,女友就喺銀行做金融,做咗幾年之後點知佢爸爸中風死咗留筆錢畀佢,女友覺得香港節奏太快同做金融跑數好大壓力,依家有咗筆錢諗住辭職返加拿大定居,問我一唔一齊返去。。。

我就自己開間小公司一年大約揾600k-700k,業主好好人,我租咗6年都係象徵式加咗$1000租,而且喺疫情嚴重嘅時候都會減半租,所以啱啱約滿續租用咗100k輕輕裝修過,業主見我幫佢裝修完就話租約可以續三年,第一年死約,第二同第三年我可以隨時走,但業主唔會要求我搬走(約入面寫明),依家女友叫我移民去加拿大,我人生路不熟有啲淆。。。

移民,難得有機會去闖下,過去幾年攞居留都好,真係唔慣先返香港

唔移民,叫女友留喺香港陪我
你移過加拿大,盤生意點先
你不如叫條女同你一齊做生意試一年先啦
啱啱先續租又裝修咗,我諗雖然同業主有得傾退租,但覺得好嘥
佢幫唔到咩手,我有叫佢揾啲輕鬆啲嘅工做住先,俾一年時間大家諗清楚走唔走
響你度做下文職養住佢先,再用一年諗清楚
做夠3年先走?
佢嚟我度最多幫手收下錢,但我覺得好浪費佢嘅才能
同你講落去都曬氣
唔好理你女友有冇筆錢定點啦,一句講晒你想唔想移先
呢個都ok, 當大家計劃下移民囉,住得一年你自己覺得回本未不過有時移民就要狠心放棄1 d嘢,呢100k你真係睇得咁重定你根本唔想移
我諗住喺呢一年死約大家諗清楚先
有考慮,都唔洗諗,分手,你有你賺錢,佢有佢翻加拿大
加拿大搵得返一年600-700k
一盤上左軌道嘅生意仔?

唔想移好正常丫
其實都想,但真係人生路不熟,到時去到乜都靠佢,如果佢飛起我真係有啲淆
佢有加拿大護照
唔洗咁急啦
加拿大 唔係一個比樓主闖嘅地方
係一個退休地方

入左藉落美國就真係闖
到最後跟左其中一個人既決定,未必幸福,另一方一定會成日覺得自己放棄左太多野,為左對方點點點,最終都會分開
話唔定佢爸爸去咗想返加拿大散下心,有傾過呢個問題,但佢話真係想返加拿唔返香港,覺得香港唔適合佢
呢個先係問題癥結囉,你自己其實唔想移。自己做下功課先啦。最簡單移民過去第一樣嘢自己有冇收入/錢,有嘅驚閪咩,邊度都生存到,大把囡
有護照請問急d 乜
我都有諗過如果去到分開,我一個人返香港由0開始我就諗到瞓唔著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞