[勿認真][勿對號入座]MK學院

113 回覆
1 Like 7 Dislike
輕輕自推
無P
終於
不過都唔濫用了
留返嚟幫班手足
點幫
短時間唔可以推over3個po
多啲都拎嚟推下其他人
我問佢拎完錢之後就搭的士嚟到醫院,但探訪時間仲未開始。

我喺長凳坐低,腦裡面出現咗好多畫面、對白。

我苦笑住同自己講:「你諗咩啫,話唔定佢直頭唔想見你呢?」

我有探佢嘅權利,但佢想唔想見我係另一回事。

//

「喂,等咗好耐啊?」巧大喺遠處向我揮手。

我就算夠鐘入去都係會等埋你,因為我都唔夠膽自己入去。

「入去搞咗啲嘢先?」我起身:「時間差唔多。」

搞得嚟應該啱啱好。

巧大嚟到我身邊坐低:「仲有個人嚟緊,等埋先。」

仲有邊個會嚟?

「佢應該得我一個屋企人架咋喎。」我皺眉:「定係佢係親戚嗰啲?」

但親戚都好似冇邊個係熟。

佢咬住枝煙呆曬咁沉思咗陣:「某程度上…佢都係屋企人。」

到底係邊個?

「不如你直接講啦,我真心唔知。」我托腮。

得個知字都好啊。

「佢嚟到你咪知囉。」

唉,你點話點好啦。

//

「喂!」

等到就嚟瞓著嘅我比遠處傳嚟嘅一把女聲叫醒。

我望過去,見到玫瑰行緊過嚟。

佢喺巧大另一邊坐低,巧大成為咗阻止暴力事件發生嘅人牆。

「你叫我嚟做咩?」玫瑰睥住我:「做咩佢會喺到?」

你睥我都冇用架,我都想知你點解會喺到。

「你一間咪知囉。」巧大拍咗拍佢膊頭:「你一間應該會知道啲你想知好耐嘅嘢。」

屌你又唔講。

玫瑰起身作勢要打我:「但我唔想呢條撚樣喺到。」

巧大即刻起身擋喺我前面,一手將玫瑰撳返落張凳到。

「喂!」護士指住牆上面嘅告示。

我哋三個一齊向佢點頭表示明白,而佢點頭回應之後就行開咗。

巧大伸出右手:「你當比面我好冇?」

其實我都唔想見到佢。

「見係你…」玫瑰同佢握咗下手:「得。」

但我比面你。

「行喇。」巧大拍咗拍我哋兩個膊頭。
我哋搞咗一輪之後終於喺草地隔離嘅長凳坐低,而我啊媽都比人帶咗落嚟。

「呢個咪四葉草?」佢微笑住咁喺我身邊坐低:「做咩咁耐都唔嚟探我啊?」

我都唔知點答你好。

我夾硬㘉出笑容;「冇啊,近排唔得閒啊嘛。」

就算得閒都唔好啦。

佢趷前個頭望向我身邊嘅巧大同玫瑰:「嗰個係邊個嚟架?」

既然你問到,咁我就介紹下啦。

「我而家讀緊書啊,呢個男嘅係我校長。」我搭住身邊嘅巧大:「佢叫巧大。」

佢聽到之後就向巧大鞠躬示好,而玫瑰就好兇狠咁睥住佢。

「你見唔到我咩?」玫瑰冷笑一聲:「做咩連招呼都唔打個啊?」

唔好搞事啦大佬,呢到醫院嚟架。

佢再趷前啲個頭,終於見到巧大身邊嘅玫瑰。

佢苦笑住咁向玫瑰點頭示好:「好耐冇見喇玫瑰。」

玫瑰挨後,擰轉面扮咩都睇唔到。

「原來你記得自己生咗兩件架?」玫瑰暗串佢:「仲以為你失憶添。」

佢低頭苦笑,之後又撥咗撥頭髮。

「你最近點啊?」佢嘆氣:「好耐冇親口同你講過嘢。」

應該都有五年以上。

「乜啊梅你好想親口同我講嘢咩?咁你嗰陣點解唔帶埋我走?」玫瑰起身:「聽你講多半隻字都嘥時間。」

你都一場嚟到啦。

「不如聽下佢解釋先啦。」我衝過去截住佢:「佢一定有苦衷架。」

佢唔會無啦啦唔鍾意自己個女架嘛。

「你話咗會比面我架。」巧大都過嚟同我一齊截住佢:「聽佢講埋先好冇啊?」

玫瑰知自己想走都走唔到,嘆咗啖氣就坐返低。

「OK fine。」佢好不屑咁望住啊梅:「就聽下佢有咩好講。」

你聽完未必會原諒,但一定會明。

「劍聖有冇嚟搵你?」啊梅問佢。

呢個又係咩人?

「邊撚個劍聖啊?」玫瑰苦笑:「公園耍劍嗰啲啊伯啊?」

但啊梅問得就應該幾重要。

「嗰個手臂上面紋咗把劍嘅人。」啊梅指住左手手臂:「我搵咗佢去幫你。」

玫瑰聽到之後即刻彈起身,巧大見到就嗱嗱臨撳住佢。

玫瑰仲想起身,Keep住同巧大鬥力:「咁撚樣都叫幫啊!?」
「咪撚癲啦!」巧大一巴車落去:「聽佢講埋先好冇?」

企喺遠處嘅護士擰轉面扮咩都睇唔到,呢個就係巧大嘅地位。

我都係咁話。

「我覺得你哋之間有啲誤會。」我望住啊梅:「你講啦。」

我信你唔會棟鳩自己親生骨肉。

玫瑰睥住我:「你憑乜撚嘢衝出嚟做架兩?」

我都唔好過。

我苦笑:「我比啊媽條仔姦撚咗。」

咁夠未啊?

「嘩,好慘啊。」佢拍曬手:「洗唔洗上電視籌款啊?」

呢個世界唔撚係得你慘架。

「佢話會幫我睇住你架…」啊梅耷低頭:「到底發生咩事?」

玫瑰掘住佢,好似想衝上去鏈死佢咁。

「佢逼我接客啊!」玫瑰軟曬咁攤喺到,一千零一滴眼淚從佢眼角跌出嚟:「我嗰陣十二歲咋。」

聽到呢到,我哋直接呆咗喺到。

同佢喺MK學院重遇之後,我第一次見佢喊。

佢完全就係「條路自己揀,仆街唔好喊」呢句嘢嘅代名詞。

佢就好似冇感情咁,發生咩事都係假笑帶過。

我哋無辦法想像當時嘅佢有幾痛苦,想安慰都唔知點安慰。

「對唔住。」啊梅用手捽開滴落茶啡色病人褲嘅眼淚:「我冇心架。」

我明,但玫瑰應該覺得「冇心」呢兩個字仲難聽過粗口。

「你冇心我就要原諒你?」玫瑰冷笑一聲:「傷害咗就係傷害咗,唔係一句對唔住就可以當冇事發生。」

的確,如果道歉可以解決問題就唔需要法庭。

既然玫瑰冇再反抗,我哋都坐返低。

巧大嘆氣:「咁你想點?」

我做到嘅,我盡做。

「我呢一世都唔會原諒呢兩條撚樣,除非…」玫瑰抺走眼淚:「巧大,比把刀我。」

巧大猶疑咗一陣,之後就拎咗把匕首比佢。

佢遞個刀柄比我:「你知點做。」

你連刀都拎埋,我點會唔知?

我接過匕首:「嗯。」
我舉刀:「呢個我嘅。」

刀鋒劃過我右邊面,𠝹出一條血痕。

唔算係好痛,仲忍得住。

「嗯,咁佢呢?」佢望住我個肚:「你自己揀。」

我知你講緊邊個位。

啊媽望住我,擰咗擰頭:「唔好。」

如果一刀可以令佢唔再憎你,都幾好啊。

「冇事架,都唔係第一次。」我苦笑:「Here we go again。」

///

大佬拉我入廁所:「你條撚樣係咪穿撚咗櫃桶底?」

你點知架?

「擸咗少少啫。」我嘆氣:「我想上岸。」

我唔想成世都出嚟行。

「我都想上岸,但你穿成球嘢死撚硬架!」佢抆個煙盒出嚟:「食枝煙先啦,我諗下點幫你拆。」

我哋一人拎一枝,之後就各自點煙。

//

佢將煙頭彈落屎坑:「我諗到喇。」

你有計喇?

我好期待咁望住佢:「我要做啲咩架?」

上山下海都得架。

「你聽日帶曬啲錢返嚟。」佢拍咗拍我膊頭:「我遲下安排你過檔去第二瓣。」

保得住條命仔已經好好架喇。

「好。」我忍唔住攬住佢:「多謝你啊Dee姐。」

真係冇跟錯人。

佢拍咗拍我背脊:「屌你講呢啲,我點會睇住你班𡃁妹死啊。」

//

我將成袋錢揼上枱:「一百萬喺齊到架喇。」

我郁都冇郁過,一定唔會少。

摣數佬指住袋錢:「數下齊唔齊數。」

//

佢條𡃁將啲錢塞返落袋:「齊數啊大佬。」

咁我係咪走得喇?

「啊Dee姐,雖然而家收返齊條數,咁但係…」摣數佬搲咗下搲巴:「就咁放走佢好似唔係咁啱規矩喎。」

吓,點解Dee姐你冇同我講過嘅?

佢行埋嚟:「我梗係知啦。」

我見到咁即刻成身震撚曬,慌撚到閪咁。

佢喺我耳邊細聲講:「摣數佬走咗就帶你搵神醫。」

吓,做咩要搵神醫?

我未嚟得切開聲,佢已經將把匕首喺我肚臍到插咗入去。

佢把嘢插到一半嗰陣又埋嚟我耳仔邊講嘢:「忍住。」

匕首完全插入,我痛到直接跪低。

摣數佬拍咗下手:「咁就差唔多。」

佢講完就帶住條𡃁走咗,得返我同Dee姐留喺原地。

佢除件外套落嚟撳住個傷口,之後就一嘢秤我起身:「行啦,再等就流蚊飯流到釘蓋架喇。」

///

我一嘢將把匕首插曬落肚臍到,眼前好快就得返一片黑暗。
我擘大眼直望天花板:「我喺邊?」

呢到好嘈。

「殮房。」

我左邊傳嚟一把熟悉嘅男人聲。

我望過去,係挨住另一邊牆嘅巧大。

我苦笑:「原來天使咁MK架?」

仲以為天使係著白袍,頭頂有光環嘅添。

「乜你覺得自己有份上天堂咩?」佢翹埋雙手咁行嚟我身邊:「唔打你落十八層地獄算係咁上下啦。」

好似又係,我散咁撚多貨一定害咗唔少人。

萬般帶不走,唯有業隨身。

我苦笑:「咁我而家要落第幾層?」

唔係第十八層就得架喇。

「你傻唔係扮架喎。」佢摸咗摸我把頭髮:「呢到醫院嚟架傻女,地獄邊有咁光啊?」

係喎,地獄邊有咁光猛?

我望住巧大:「我想起身。」

我瞓到條腰好痛。

「痛架喎。」佢拉咗拉筋:「你肯定?」

係咪都痛架啦,有咩所謂啫。

我扤咗下頭,跟住佢就慢慢咁扶我起身,仲幫我打直埋個枕頭。

我挨落個枕頭到、雙手撳住個肚,而佢就喺床邊坐低。

我望咗望周圍:「點解喺走廊嘅?」

唔係應該送入病房架咩?

「你第一次入醫院啊?」佢苦笑:「香港不嬲都唔夠床位架啦,冇揼返你出去算係咁上下。」

香港地嚟講,再荒謬嘅都有。

我突然諗起一樣嘢:「玫瑰喺邊?」

我咁做都係因為佢,但而家佢唔見咗。

「你死唔去算執返身彩喇,仲掛住搵人。」佢輕輕咁搭住我膊頭:「唞下啦,過幾日先返學都無所謂。」

都唔係嘅。

我望住個肚。

「我計過架嘛。」

點會出事?

「你覺得我唔知咩?」佢起身:「走先喇,遲啲見。」

//

我向巧大揮手:「早晨啊。」

七日不見,如隔三秋。

「好返啲未啊?」巧大抆包煙出嚟:「拎枝啦,當賀你返嚟。」

其實食煙郁到個傷口好撚痛,不過唔好意思拒絕咁解。

我點煙:「玫瑰有冇返嚟?」

佢擰咗擰頭,而我竟然有啲失落。

//

我坐喺窗台望住條街、飲住杯珍奶,成件事仲正撚過隊草。

「咪撚走啊屌你老母!」

街角傳嚟一把低沉嘅男人聲。

一望過去就見到有個女仔衝咗出嚟,後面仲有成班友擸住青追佢。

是但啦,唔關…

仆街,玫瑰嚟架!
我望咗下佢跑嘅方向,之後就衝咗落樓。

//

我喺轉角位挨住牆,後面傳嚟連綿不絕嘅腳步聲。

腳步聲越嚟越近,我嘅呼吸都越嚟越快。

我開聲倒數:「三、二、一。」

我倒數完就即刻踏前一步伸手出去,之就就一嘢將玫瑰扯入嚟。

佢好迷茫咁望住我:「咩料?」

屌你仲問?

我冇答佢,就咁一嘢捉住佢隻手就開始跑。

呢到每行兩步就有分叉路口,成個迷宮咁。

好彩我一早行熟曬,可以話係合埋眼都識行。

我哋喺巷同巷之間穿插,好快就嚟到一個十字路口。

我拉住佢準備行入一條黑到伸手不見五指嘅巷,覺得唔對路嘅佢即刻拉住我。

我認真咁望住佢:「信我。」

佢有啲猶疑,但後面傳嚟嘅腳步聲越嚟越近。

佢知自己冇得揀,唯有好唔情願咁扤咗下頭。

我帶佢住摸黑前進,見到右邊牆近地下有一點螢光筆嘅筆跡就轉右。

我哋轉咗三次之後就嚟到一道鐵閘前面,而覺得我玩緊嘢嘅佢都即刻掘住我。

已經冇曬腳步聲,終於可以慢慢嚟。

我喺牆上面嘅電箱裡面拎把鎖匙出嚟開門,開完就塞返落去。

我入閘:「行啦。」

佢企喺閘外向我擰咗擰頭,之後就轉身。

我上去拉住佢:「你而家行返出去死撚硬架。」

你唔好嘥我心機得唔得?

佢望咗下我,又望咗下後面。

佢伸手:「還掂都係要留多陣,行啦。」

我拉住佢入閘,轉多個彎就嚟到我住嗰棟。

我帶住佢直上天台,之後就喺邊位望返落大街。

大街到有成班擸住青嘅大隻佬,應該就係追殺玫瑰嘅人。

街頭已經有幾架警車到咗,睇嚟佢哋今次走唔甩。

我挨住石柵:「佢哋碌柒喇。」

真係嚇撚到瀨屎咁濟。
MK仔女江湖事件簿—子彈姐
我一推開會議室門就見到巧大飲緊一杯深啡色嘅嘢,應該係烈酒嚟。

佢對面都擺咗杯一樣顏色嘅嘢,應該係斟比我。

佢兜過嚟拉開張櫈:「請坐。」

第一次入嚟,我決定要睇清楚呢到先。

我行曬成間會議室,仔細咁檢查咗張櫈一輪先坐低。

佢微笑:「你果然好小心。」

我將杯嘢推去佢面前,佢諗都冇諗就飲咗一啖。

從佢喉核嘅郁動,我知佢已經吞咗。

然而佢一啲表情變化都冇,果然係有啲歷練嘅男人。

「你知我以前做咩架。」我拎返杯嘢:「小心啲好。」

任何一個細節都足以致命。

「知喇。」佢舉高雙手:「洗唔洗比你Check下啊?」

想架。

「你唔介意剝光豬的話,我可以。」我清杯:「仆你個街,茶嚟嘅!」

唔怪得你面不改容啦。

如果要做,就要做到盡。

唔做到盡,做嚟把撚啊?

「有人話唔鍾意飲酒咪轉咗做茶囉,話時話我而家反口得唔得?」佢單手撳住雙眼苦笑:「我未試過比學生睇全相,更何況係女學生。」

查實我都唔係好想睇。

「我入得嚟呢到,證明我已經信咗你。」我點煙:「唔洗搞咁多喇,係咪講故仔?」

玫瑰佢有同我講過。

「知道就得啦。」佢都點煙:「唔想講嘅可以Skip。」

呢啲一定啦。

「嗰陣我好鍾意玩氣槍架,直頭係日日夜夜都喺靶場咁滯。」我嘆氣:「而家就冇喇。」

//

「砰!」

最後一粒子彈射出,被擊中嘅電子靶由紅燈變成綠燈。

「十二射全中,仲要刷新埋紀錄。」教練拍咗拍我膊頭:「叻女!」

十二射全中對我嚟講係基本。

我嘆氣:「仲未夠快。」

講緊嘅紀錄只不過係我自己嘅紀錄,即係代表仲有好多人快過我。

「我都冇咩好教你架喇。」佢嘆氣:「仲想玩勁啲嘅,就要去外國。」

我都想。

我苦笑:「哪有錢?」

//

我喺茶記嘅卡位坐低,好快就有人嚟搭枱。

佢黑衫黑褲仲要戴埋黑帽、黑超、黑口罩,驚死有人認到佢咁款。

佢將一張卡片擺喺枱面推過嚟:「想揸槍搵食嘅,聽晚十二點之前打呢個電話。」
MK仔女江湖事件簿—子彈姐(2)
呢單嘢聽落好似好鬼咁,但我都係打咗電話過去。

錢好緊要,唔止係因為玩槍。

我拉開舊式升降機嘅鐵閘,搭到上頂樓再行上一層。

我放輕腳步行過因為啲燈壞曬而變得陰暗嘅走廊,嚟到盡頭嘅一個單位。

感覺越嚟越鬼,要小心啲先得。

未撳到黐喺木門上面嘅門鐘,一個戴住純黑cap帽嘅男人已經開咗門。

又皮褸又銀鍊又柒,死MK仔。

因為佢擋撚住曬,我完全望唔到入面有啲咩。

我皺眉:「點解你知我到咗嘅?」

斷估唔係因為腳步聲,話曬我行到無聲咁濟。

佢趷個身出嚟指住燈膽槽,我望咗陣先見到一點反光嘅嘢。

再小心都冇用,原來有CCTV。

佢拍咗拍我膊頭:「入嚟先。」

我跟住佢入去,一嚟就見到一個雙眼比黑布蒙住、個嘴比毛巾塞住嘅飛機頭男人。

不斷掙扎嘅佢坐喺一張辦公椅上面,雙手被索帶固定喺張凳上面。

仲有個個頭Gel到周柏豪咁款嘅男人企喺佢後面,成個畫面同拍戲裡面啲綁架橋段一樣。

呢到比我想像中大同光,應該同中學啲課室差唔多。

我肯定呢到本身係錄音室嚟,因為牆身黐滿曬隔音綿,角落頭仲有啲錄音設備。

柏豪頭男人嚟到我面前伸出右手:「幸會。」

我猶疑咗一陣,之後先握落去。

「嗯。」我點頭示好:「你搵我做咩?」

呢到感覺好怪,快啲搞掂快啲走。

「直接係好事。」佢笑笑口咁喺褲袋到抆枝左輪出嚟:「一槍啪咗佢。」

你都黐線架。

「對唔住。」我推開枝左輪:「我做唔到。」

我講完就轉身開門,但身後就傳嚟扳雞聲。

「啪咗佢,你老母啲醫藥費我包。」佢將槍口貼實我後腦:「一係就我啪咗你。」

你都做到咁。

我轉身:「好。」

根本就冇得揀。

佢將枝左輪遞比我:「後座力大過氣槍少少,不過好快就慣架喇。」

我接過左輪,而佢就退開幾步。

如果可以,我唔想慣。

我深呼吸…

「呯!」

子彈準確擊中飛機頭男人嘅印堂,鮮血從中彈位置湧出。

佢郁都唔郁咁攤咗喺到,而柏豪頭男人就行返嚟我面前。

「你以後就叫子彈姐。」柏豪頭男人拎返走枝左輪:「我會再搵你架喇,你淨係負責開槍同收錢,手尾我會跟。」

開槍好簡單,但世界冇咁簡單。
佢望住我身上面嘅袋:「把左輪仲喺到?」

我知你諗緊咩。

「就喺我身上面。」我微笑:「放心,最後一粒子彈只會打落背叛我嘅人身上。」

所以你唔洗驚。

「明白。」巧大挨前:「你係咪好想報仇?」

都講到咁啦,你仲唔明咩?

「係。」我清咗清喉嚨:「我一定要親手啪咗佢。」

我點都食唔落呢啖氣。

「我估你有一條問題好想問佢。」巧大苦笑:「係咪?」

係一定要問佢。

我苦笑:「到底我條命值幾多錢?」

到底係我唔夠重要,定係我條命真係好值錢。

「你親手殺咗佢,心結就會解開?」巧大認真咁望住我:「我有冇理解錯?」

我沉思咗陣,之後就用力咁扤咗下頭。

「有可能殺咗佢都冇用。」我苦笑:「不過講嚟有咩用吖,佢都著咗草啦。」

佢應該已經去咗一個冇人識佢嘅地方重新開始。

「咁我就唔知喇。」巧大搲咗搲下巴:「搵到再同你講。」

搵到先算啦。

我行去門口:「好。」

你覺得我冇試過咩?

//

電話響起,係巧大。

我聽電話:「做咩?」

放緊假架喎。

「得唔得閒返嚟學校?」佢喘曬氣咁講:「呢到有個你搵咗好耐嘅人。」

咩話?

我即刻彈起身:「而家返嚟。」

//

心急嘅我趕到學校門口,而巧大都企咗喺到。

我坐喺石壆上面:「佢喺上面?」

佢扤咗下頭,之後就喺我身邊坐低。

「你話呢?」佢拎兩枝煙出嚟:「點枝煙上去啦。」

我拎走一枝,點完自己嗰枝就幫佢點埋。

//

巧大將禮堂中間嘅燈打開,光管正下方有一張木櫈。

坐喺木櫈上面嘅人四肢比麻繩綁住,而個頭就比麻包袋笠住。

佢不斷咁發出「嗯嗯」聲,應該係想講嘢但比人塞住咗把口。

我嚟到佢面前,而巧大就行去佢後面抆走個麻包袋。

麻包袋下面嘅係一個Gel周柏豪頭嘅男人,真係佢。

巧大望住我:「左輪呢?」
我O曬嘴咁望住巧大:「你點搵到佢架?」

雖然我幫佢冧咗咁多友,但我根本唔知佢叫咩名。

「你當我邊個啊?」巧大行過嚟搭住我:「郁一郁隻手指就搵到啦,輝哥啊嘛。」

你咁講好似又係。

我拎把左輪出嚟:「咁你而家去邊啊?」

你要企喺到睇住我啊?

「你自己搞掂啦。」佢拍咗拍我膊頭:「我有嘢做。」

咁都好啲,至少冇咁尷。

佢講完就行咗出去,而我就嚟到輝哥面前。

「你唔係…」佢呆曬咁望住我:「死咗喇咩?」

你就梗係想我死啦。

「呢層你要問鐵娘子喇。」我喺到玩把左輪個彈巢:「雖然你好似已經冇機會問。」

//

電話響起,係鐵娘子。

「搵咗船夫架喇,地址一間Send比你。」佢清咗清喉嚨:「你過大海避下先,我搞掂就通知你。」

多謝你。

「咁就交比你喇。」我鬆咗啖氣:「遲啲見。」

我過咗冇耐就比鐵娘子接咗返香港,但我完全唔知佢做咗咩嚟。

不過是但啦,冇事就得。

//

「一槍打落嚟。」佢顎高頭用太陽穴對住我:「唔好嘥我時間。」

死到臨頭仲咁撚多嘢講,麻鳩煩。

「你嘈乜撚嘢啫?」我扳雞:「我而家唔係你條𡃁喇。」

你估你仲話到事啊?

「有事慢慢講啊大佬,你都係想要錢啫。」聽到我扳雞嘅佢嚇到縮返埋去:「想要幾多?」

唔洗你比錢住。

我將槍口貼住佢印堂;「我條命賣咗幾錢?」

佢耷低頭喺到吟吟沉沉,都唔知講緊乜鳩。

我將槍頭用力壓落佢印堂:「講啊屌你老母!」

而家係你嘥緊我時間。

佢大嗌:「一針啊!」

咁就得啦。

「講個電話號碼比我聽。」我拎開槍口;「叫你啲𡃁拎一千萬過嚟。」

人人平等架嘛。

佢一邊講,我就一邊入。

真係好,一打就有人聽。

我開擴音:「你自己講。」
MK仔女江湖事件簿—子彈姐
揹住背囊嘅我我同電話另一邊嘅巧大講:「我到咗喇,直接入去就得?」

呢間女童院嚟架喎,唔係有啲手續要搞架咩?

「我叫你去架喎…」佢笑咗聲:「邊洗搞咁多啊?」

差啲唔記得你無所不能添。

我皺眉:「咁我而家要做咩?」

冇理由行入去自己搵架嘛。

「會有人帶你去搵佢架喇。」佢冷笑一聲:「小心啲。」

探個人啫,做咩講到好似打仗咁?

我收線之後就有人從後搭住我膊頭,應該就係巧大安排嘅人。

後面傳嚟一把女聲;「你就係子彈姐?」

我轉身就見到後面有個啊嬸,佢個髮型係同花師奶同款嘅爆炸頭。

「我係。」我仲出右手:「你就係巧大安排嘅人?」

佢同我握咗下手,之後就行咗入去。

我喺後面跟住佢,好快就嚟到一間房。

間房一眼睇曬,坐喺角落頭睇緊書嘅應該就係我要搵嘅人。

佢係一個戴住黑色圓框眼鏡、高高瘦瘦嘅男仔,睇落都幾靚仔。

「交比你喇。」佢拍咗拍我膊頭:「小心啲。」

兩個人都咁講,睇嚟真係要小心啲。

我來回掃視咗幾次成間房,之後先行入去。

我行前幾步:「永傑?」

佢冇應我,淨係睥咗我一眼。

我再行前幾步,而佢就喺呢個時候喝停咗我。

「你入咗我個圈。」佢指住我對腳,眼神兇狠咁望住我:「褪後一步。」

雖然我有巧大做靠山,但多一事不如少一事。

「唔好問點解,總之我係嚟比錢你架。」我褐後一步,將背囊裡面嘅錢拎出嚟:「啲錢我擺喺到,你一間自己拎啦。」

我講完就將一疊疊嘅錢擺喺地下,之後就轉身行返出去。

「喂。」佢又喝停我:「我認得你。」

我都唔知比咩反應你好。

「你啊媽…」我苦笑:「對唔住。」

唯有係咁。

「你而家擺低幾疊銀紙係咩意思?」佢清咗清喉嚨:「係咪覺得咁樣可以補償返?」

我知唔得。

「我無辦法令人復活。」我轉身:「呢個係我唯一做到嘅嘢。」

盡咗力架喇。

「我唔需要你啲污糟錢。」佢冚埋本書:「你比我,唔代表我要收。」

你想我點?

我嘆氣:「我拎返走佢?」

你想嘅話,我冇所謂架。

「嗯。」佢將本書擺埋一邊:「我呢一世點都唔會原諒你。」
人物係咪睇完套戲,就直接寫上去?
參考過
又打錯字 67
「點解?」我苦笑:「我而家都帶埋錢過嚟搵你謝罪啦。」

你仲想點?

「帶埋錢過嚟謝罪?」佢冷笑:「你咁樣同買佢條命有分別?」

你穾然爆句咁嘅嘢出嚟,我都唔知點應你。

「咁又係。」我嘆氣:「咁我點先可以幫到你?」

我冇可能咩都唔做就返去。

「做咗就係做咗。」佢清咗清喉嚨:「你而家帶埋啲錢走就對我最有幫助。」

咁好啦。

「我走先啦。」我將啲錢擺返入背囊:「後會有期。」

都有可能係再會無期。

佢打返開本書:「慢行,唔送。」

我帶成袋銀紙返到嚟學校,而巧大一早就喺門口等緊我。

「我返嚟喇。」我向佢揮手:「佢唔要啊。」

唔揹耐啲真係唔知重。

「都預咗架喇。」佢拎走我袋嘢:「入嚟啦,有嘢同你講。」

我跟住佢嚟到會議室,一嚟就成身軟奶奶咁攤喺張櫈到。

「點解會咁嘅呢?」我望住天花板嘆氣:「係咪因為我唔夠誠意呢?」

定係銀碼太細。

「有時一步錯,就步步錯。」佢拎枝酒出嚟飲咗啖:「唔洗咁自責。」

道理我都明,但係…

「如果係咁…」我坐返直點煙:「我要點先贖到罪?」

唔通要以身相許?

「你咁樣塞錢比人…」佢苦笑:「同天主教買贖罪券有咩分別?」

比你咁講一講,又好似真係。

我嘆氣:「都係。」

但仲有第二啲方法咩?

「唔好諗點樣先可以贖到罪。」佢清咗清喉嚨:「試下懺悔,就算無辦法得到其他人嘅原諒都好。」

咁咪好唔抵?

「我有我懺悔,佢有佢憎恨。」我苦笑:「咁我懺悔嚟做咩?」

純粹求個安心啊?

「唔好成日諗人,諗下自己先。」佢將枝酒擺喺我面前:「你從來都冇辦法去控制其他人,唯一可以控制嘅得你自己。」

咁我明喇。

我托住下巴:「當我發自心底咁懺悔同改變,佢哋就會感受到?」

佢扤咗下頭,之後就企咗起身。

「唔講咁多,呢間學校從來都唔教書。」佢行去門口:「你自己諗下啦。」

又或者唔教書嘅學校先教最多嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞