[勿認真][勿對號入座]MK學院

113 回覆
1 Like 7 Dislike
MK仔女江湖事件簿-蘇乞兒篇(4)
「唔該。」我將個望遠鏡還返比巧大。

都走唔甩架喇。

「你應該知我唔會出手解決校門以外嘅事。」巧大點煙:「等佢哋走咗先走啦。」

唔洗喇。

「要發生嘅嘢,遲早都要發生。」

有啲嘢係避唔到架。

「我唔會質疑你嘅決定,更加唔會阻止你。」巧大伸咗個懶腰:「你唔好後悔就得。」

從來都冇後悔過。

「我行先喇。」我轉身離開教員室。

//

我企喺校門前面,而龍哥就喺我面前。

「做咩啊?唔夠膽出嚟啊?」龍哥嘆氣:「依家啲細嘅真係,做咗又唔夠膽認。」

我冇話唔認啊。

「比啲時間我做比心理準備得唔得先?」

你幾多人,我幾多人啊?

龍哥做咗個「OK」手勢:「你話事啦。」

差唔多喇。

「我嚟架喇喎。」我苦笑:「睇實啊!」

希望冇事啦。

我遞高隻腳準備踏出去,之後…

「啪!」

龍哥身後傳嚟爆樽聲。

係邊個?

龍哥擰轉身之後我後面就傳嚟密密麻麻嘅腳步聲,聽落應該有十幾人。

呢邊又係咩人?

正當我諗住擰轉身睇嘅時候…

「行啦乞兒仔!」武痴一嘢飛踢落龍哥到:「幫手啦屌你!」

龍哥撞落地下,而其他F班嘅人都即刻衝上去圍毆佢。

龍哥班靚見到大佬收咗皮就即刻四散,而我都終於見到出面爆樽嘅人係邊個。

嗰個著住黑色打底、黑色牛仔褲、黑色皮褸,條褲仲掛埋鍊嘅人,係黃祥。

佢帶住成班靚,擺到明就係有備而嚟。

「乞兒仔!」佢向住我大嗌。

你點知我出事架?

我衝到去佢身邊:「點解你會喺到架?」

我冇通知過你架喎。

「你有事我點會唔到?」佢攬住我拍咗拍我背脊:「我仲要你做我對手架嘛。」

多謝你。

「講呢啲就唔好聽啦。」我苦笑。

街頭街尾都傳嚟同打樁機差唔多大聲嘅腳步聲,感覺唔係好對路。

我望咗下兩邊,見到兩邊都有一班揸住鐵通嘅紋身大隻佬衝緊埋嚟。

「唔好講住先喇。」佢喺褲袋拎咗枝好似電筒咁嘅銀色棍出嚟。

正當我諗住問佢咩嚟嘅時候…

佢撳咗枝銀色棍一下,之後枝銀色棍就變到同掃把棍差唔多長。

我0曬嘴咁望住佢:「咩嚟架?」

我真係未見過。

「用開啲濕鳩竹未見過高科技啊?」佢將枝棍遞比我:「不鏽鋼嚟,試試佢。」

我接咗枝棍之後就揈咗幾下,而武痴都喺呢個時候帶住F班嘅同學嚟到我哋身邊。

「有咩計劃?」武痴問黃祥:「係你啊?」

武痴應該喺啲File到見過佢。

「係啊。」黃祥望住我:「乞兒仔個…兄弟嚟架嘛!」

知喇…兄弟!

「我打街頭,你哋打街尾。」佢指住其中一邊:「行啦!」

佢講完就同我一齊帶住班靚向佢啱啱指嗰邊衝出去,而武痴就帶住F班衝向反方向。

//

「含撚啦你!」我用枝棍篤向其中一個人。

我篤中咗佢個肚之後就用力推落去,而佢個肚都跟住滲血

我抆返枝棍出嚟之後就即刻踎低向住佢對腳劃掃,條友仆低之後就喺地下攬埋一舊。

「睇後啊!」黃祥喺我後面大嗌。

我擰轉頭就見到佢雙手出拳打低咗喺我後面嘅人。

佢邊打邊退,直到我哋背貼背。

佢撞咗我一下:「去。」

收到你。

我衝出去打直劈低一件之後再順手劃掃埋佢隔離嗰個條腰,諗住再打下個嘅時候就睄到黃祥兩個身位之外有個拎住長鐵通嘅人。

我揼枝棍過去,轉用雙手出拳:「接嘢啊!」

佢順利咁接到枝棍之後就即刻用嚟擋枝鐵通,但佢好似唔識點化守為攻。

「抺開佢!」我大嗌。

佢聽到之後即刻卸開枝鐵通,跟住就上前單手出拳。

叻仔!
蘇乞兒唔夠MK
下次再拎佢出嚟
佢哋見到我哋咁把炮就走嘅走、投降嘅投降,得返龍哥比人脅持住喺學校門口。

我嚟到黃祥身邊:「話時話你點知我識用棍架?」

我都冇同你講過。

「你係蘇乞兒啊嘛。」佢苦笑:「佢識用棍架嘛。」

係喎,正版蘇乞兒係識用棍架喎。

「好似。」我望住學校門口:「行返去先?」

睇下武痴嗰邊搞成點。

//

「快啲過嚟啦!」遠處嘅武痴向我揮手。

我嚟到武痴同F班同學面前,而龍哥就面對住我咁就跪咗喺到。

「搞掂曬喇?」我問佢。

我意思係仲有冇殘兵。

「搞掂曬架喇。」武痴行嚟我身邊:「想點處理啊?」

我要求就唔高嘅。

「叩頭認錯得喇。」

好簡單啫。

龍哥聽到之後即刻黑面:「我唔會叩。」

都預咗架喇。

「士可殺,不可辱。」

出嚟行最緊要有面,但我而家就係想落你面。

「我會令到你叩。」我向黃祥打咗個眼色。

而家唔係你想唔想,係你一定要跪。

黃祥行去佢後面用腳踩住佢背脊,但佢用力挺直條腰。

「我唔會叩!」龍哥想起身。

你係咪睇太多古惑仔?

黃祥一棍毆落佢條頸到:「仆街啦你!」

佢痛到跪返低,黃祥都順腳踩埋佢落去。

佢個頭掂咗落地,而我就起腳踩住佢後腦:「同我耍冧。」

我就唔信你仲硬頸到。

「對唔撚住!」佢把聲好似喝緊人咁。

句嘢原本就冇問題嘅,不過加咗個撚字就唔得囉。

我加大力度:「講多次。」

你應該識做嘅。

「對唔住!」

早啲咁講咪得囉,係都要我嘥力嘅。

我鬆腳踎低,而黃祥就繼續踩住佢。

我抬高佢個頭:「知錯未啊?」

唔知就再嚟過架喇。

佢輕輕咁扤咗下頭,而我都向黃祥打咗個眼色。

黃祥鬆腳:「走啦撚樣!」

龍哥爬起身柺下柺下咁行向街頭,而我就行返入學校。

「我去拎啲嘢,你哋等我一陣!」我背住佢哋講。

//

我拎住幾包煙行返出嚟:「食枝煙先啦咁多位!」

我返入去係要拎擺咗喺Locker嘅煙,話曬大家幫咗我。

//

黃祥就講咗點解會嚟,但武痴點解會帶住F班出嚟?

「點解你會出嚟嘅?」我問武痴。

巧大唔係話校外嘅嘢唔理架咩?

「規矩上嚟講就洗理嘅,不過我做大嘅無理由唔理架嘛。」武痴拍咗拍我膊頭:「我做大嘅點會睇住你死。」

多謝你。

狼王行嚟我身邊:「我哋坐同一條船架嘛。」

佢長年都著住白色背心加牛仔褲仲要踢拖,完全冇配搭可言。

然而咁都完全阻止唔到佢做男神,因為佢大隻之餘仲要個樣似方力申。

「下次有咩事一定要講啊傻仔。」武痴彈走煙頭之後就搭住我:「兄弟嚟架嘛。」

下次一定講。

「喺得同一班就係兄弟。」狼王都搭住我膊頭。

知喇。

我搭住佢兩個:「兄弟!」

大家都係兄弟!

黃祥企喺我面前:「咁我呢?」

我得兩隻手咋喎。

「比碌鳩你捉住?」我趷個下身出去:「要唔要?」

佢反咗個白眼,之後就一腳踢落我下面。

「我屌你啦。」佢笑笑口咁講。

雖然好痛,但我知道佢留咗力,擺到明係玩下。

兄弟嚟架嘛,點會咁易嬲。
蘇乞兒用打狗棍。
我原本諗住寫佢用筷子加碗
不過感覺太kam
MK仔女江湖事件簿—玫瑰篇
我推門:「巧大你搵我做咩啊?」

無啦啦叫我嚟會議室都有嘅。

「坐低先。」佢指住枱面嘅兩杯酒:「我哋飲住傾。」

都好啫,一邊飲一邊傾。

我坐喺佢對面:「可唔可以重新斟過?」

我唔係咁想飲呢杯。

佢一啖清曬其中一杯,之後就拎枝V仔出嚟重新斟過。

佢將杯酒推過嚟:「新斟嘅。」

咁就差唔多。

「多謝。」我清杯以示尊敬。

你飲咗一杯,咁我都應該要飲返一杯嘅。

「今日叫你嚟冇咩特別,只係想知你點解咁打得。」佢點煙:「我每年都會同所有入F班嘅女仔傾下計。」

咁搞笑?

「咁你聽好耐故仔架喎。」

我個故仔長到啊媽都唔認得。

「呢個係我工作,都係你哋課程嘅一部分。」佢揼包煙上枱:「食住煙慢慢講啦。」

咁我開始架喇喎。

我點煙:「呢個故事要由我十二歲講起。」

//

「屌你老母!」我老豆一手拎住啤酒,一手用滕條打落我到:「又搞到我輸波。」

你輸波唔關我事架喎。

而家嘅我一定會打柒佢。

「唔好打我啊!」我喊到仆街:「好痛啊!」

但我嗰陣時淨係識喊。

「喊你老母臭閪啊!?」佢入廚房拎咗把菜刀出嚟:「今日就冧咗你條撚樣。」

雖然我嗰陣得十二歲,但我知我唔走就一定會出事。

所以我同我老母一樣,喺佢揮刀之前衝咗出門口。

//

一個十二歲離家出走嘅少女可以做到啲咩?

連工都返唔到嘅我唯有住喺天橋底,靠住班好心嘅街友施捨過日子。

我預咗呢一世都會係咁,但後來我遇到一個人。

//

「喂,妹妹仔你做咩瞓街架?」有個手臂上面紋咗把劍嘅男人企咗喺我身邊:「都幾靚女啊。」

我呢一世都會記得佢個紋身。

就係因為佢,我唔洗再瞓街。

我推門:「巧大你搵我做咩啊?」

無啦啦叫我嚟會議室都有嘅。

「坐低先。」佢指住枱面嘅兩杯酒:「我哋飲住傾。」

都好啫,一邊飲一邊傾。

我坐喺佢對面:「可唔可以重新斟過?」

我唔係咁想飲呢杯。

佢一啖清曬其中一杯,之後就拎枝V仔出嚟重新斟過。

佢將杯酒推過嚟:「新斟嘅。」

咁就差唔多。

「多謝。」我清杯以示尊敬。

你飲咗一杯,咁我都應該要飲返一杯嘅。

「今日叫你嚟冇咩特別,只係想知你點解咁打得。」佢點煙:「我每年都會同所有入F班嘅女仔傾下計。」

咁搞笑?

「咁你聽好耐故仔架喎。」

我個故仔長到啊媽都唔認得。

「呢個係我工作,都係你哋課程嘅一部分。」佢揼包煙上枱:「食住煙慢慢講啦。」

咁我開始架喇喎。

我點煙:「呢個故事要由我十二歲講起。」

//

「屌你老母!」我老豆一手拎住啤酒,一手用滕條打落我到:「又搞到我輸波。」

你輸波唔關我事架喎。

而家嘅我一定會打柒佢。

「唔好打我啊!」我喊到仆街:「好痛啊!」

但我嗰陣時淨係識喊。

「喊你老母臭閪啊!?」佢入廚房拎咗把菜刀出嚟:「今日就冧咗你條撚樣。」

雖然我嗰陣得十二歲,但我知我唔走就一定會出事。

所以我同我老母一樣,喺佢揮刀之前衝咗出門口。

//

一個十二歲離家出走嘅少女可以做到啲咩?

連工都返唔到嘅我唯有住喺天橋底,靠住班好心嘅街友施捨過日子。

我預咗呢一世都會係咁,但後來我遇到一個人。

//

「喂,妹妹仔你做咩瞓街架?」有個手臂上面紋咗把劍嘅男人企咗喺我身邊:「都幾靚女啊。」

我呢一世都會記得佢個紋身。

就係因為佢,我唔洗再瞓街。

都因為佢,我唔再信任何人。
MK仔女江湖事件簿—玫瑰篇(2)
「跟住呢?」巧大問我。

跟住就係…

「我唔想講。」我答佢。

我唔想再揭起呢一塊瘡疤。

「唔緊要。」巧大微笑:「你想講嘅時候再搵我啦。」

多謝你尊重我。

「會架喇。」

我嘅過去總有一日唔再係我收埋嘅瘡疤。

「話時話四葉草係咪你個妹?話曬你兩個一樣樣。」

從血緣上嚟講係,仲要係同一分鐘出世。

「唔好再提起佢個名。」

但我從來冇當過佢係我個妹。

「Sorry。」巧大斟酒:「我自罰一杯。」

佢講完就清咗杯。

「唔緊要。」我彈走煙頭:「呢啲嘢外人點會知。」

我哋嘅過去太複雜,聽完都未必明。

「咁下次見喇。」

下次再傾啦。

我起身行到門口:「不過佢嘅人生同個名一樣。」

四葉草象徵幸運。

佢嘅人生幸運過我好多,幸運到令人懷疑呢個世界到底公平咗去邊。

「幸運呢啲嘢係優勢嚟架啫,唔代表一切嘅。」

呢個係你嘅睇法。

「我唔係咁睇。」我苦笑。

我同巧大相繼離開會議室,一出到去就見到走廊尾有堆人圍咗喺到。

//

我嚟到人群附近:「有咩睇啊?」

有花生就梗係要食下啦。

子彈姐擰轉身:「冇咩特別。」

佢嘅標準襯衫係純色T-Shirt加穿窿熱褲同穿咗粒.45口徑子彈嘅頸鍊,而佢今日著嘅係黑色T-Shirt。

佢塊面脹脹地、五官精緻、膚色冷白,仲要得米五幾,睇樣一定會以為佢係清純嘅初中生。

但千祈唔好比佢個外表呃到,因為佢識玩槍,仲要射得好準嗰隻。

「比我入去睇下。」我拍咗下佢膊頭。

睇下你哋搞緊咩。

「你要教下佢喇。」子彈姐做咗個開槍手勢:「最好係咁。」

教下佢?

佢講完之後人群就散開,而我都見到我要教嘅人。

「係你啊?」我嚟到佢面前踎低:「睇嚟你都唔係好幸運啫。」

幸運草喎,得啖笑。

「你同我一樣。」四葉草苦笑:「我都同你都一樣。」

我同你唔一樣,但你同我一樣。

「做錯咩啊?」我拎個火機出嚟:「又勾人條仔啊?」

定係直接上埋啊?

「佢勾我架!」

我理撚得你。

「你含撚啦!」我一巴車落去:「咁鍾意扑野啊嘛。」

我講完之後就用左邊身撳住佢,而右手就伸入佢底褲裡面點火。

「屌!」佢嚇到大嗌。

燒嗰幾條毛都嗌到攞你命咁,真係嬌生慣養。

點著之後我就起返身:「幫你除下毛,扑都扑得開心啲啊嘛。」

男人多數鍾意白虎,啱架喇。

佢拍熄個火頭:「我同你一樣。」

你老母仲講?

我一腳踢落佢個肚:「你同老母個就閪就一樣!」

佢比我踢中之後就卷埋一舊,成隻熟咗嘅蝦咁。

「如果我同你唔一樣,我就唔會同你一樣喺呢到啦。」佢苦笑:「我都想同你唔一樣。」

從嗰日之後,你同我一樣嘅就得返個樣。

//

日出前淡黃色嘅曙光從窗口射入屋,劃破咗屋裡面嘅黑暗。

然而我唔係好似青春電視劇咁比啲光照醒,而係比啲唔知咩嘈醒。

我爬起身捽咗下眼,之後就開始搵噪音嘅來源。

我望向發出噪音嘅門口就見到啊媽揹住一袋二袋,仲拖住四葉草。

「媽媽!」我大嗌。

原本面向住我嘅媽媽聽到之後就即刻同四葉草轉身開門走,而我就O曬嘴咁呆咗喺到。

嗰陣時嘅我得十歲,根本就唔知佢一走就再會無期。

喺我明白發生咗咩事之後,我就開始憎恨呢個冇帶走我嘅女人。

啲人成日話大個咗就會釋懷,但我肯定唔會。

我一生人、一世鬼都會憎恨你,不過我都有幫你求一樣嘢。

「你萬生人、萬世鬼都要受千刀萬刮,求生不得、求死不能。」
MK學園活動事件簿—籃球比賽
「請大家停低手上面嘅工作,今日有一項宣佈。」我對住廣播咪講:「聽日會有班際籃球比賽,不過我知大家唔會主動報名,所以班主任會抽籤揀人。」

仲有樣好重要嘅嘢。

「被抽中嘅各位一定要去,如果唔係月尾會扣錢。」

喺MK學院讀書係有錢分架。

話曬你哋幫緊我做嘢,所以分返錢比你哋都好應該。

//

「個名單出咗喇。」凱婷將一張紙擺落我枱面。

我真係冇請錯人。

雖然你條友成日蛇王同問我拎錢,得閒仲會串下我,但要做嘢嘅時候都好高效率下。

「咁你走先啦。」我拎起張紙。

我都冇嘢比你做。

「仲有樣嘢未比你。」

佢講完就行咗出去。

仲有咩啊?

//

「嗱。」佢喺背後拎咗枝酒出嚟:「你枝酒飲曬喇。」

再一次證明咗我冇請錯人。

「多謝你啊。」我接住枝酒。

最愛你,I mean同事嗰種愛。

呢種應該叫同愛?好似怪怪地,不過是但啦。

「多咩謝啫?」佢攤開雙手:「Mark咗數架喇,出糧嗰陣記得比返我。」

你老味啊。

「其實你可以試下遲啲先講。」

你比我覺得你請緊我飲酒得唔得?

雖然我知要比返錢,但你一比完枝酒我就問我拎錢有少少掃興囉。

「梗係唔得啦,你條撚樣會走數架!」佢轉身:「走先喇。」

等陣先。

「錢就冇喇,煙要唔要?」

還掂都係要找數,不如即磅啦。

「幾多?」

我望咗望櫃桶,裡面啲煙全部都係一條過。

我拎咗一條出嚟遞比佢:「費事拆,成條啦。」

應該差唔多啦。

「掂啦。」佢拎走條煙:「我出去食埋枝煙就走喇。」

佢行出去之後我就諗住開咗枝酒嚟飲返啖,點知…

我輕輕擰咗個下樽蓋就開咗,而呢單嘢係極唔尋常。

我聞咗下枝酒:「仆你個街!」

都冇酒味嘅。

唔通佢買咗假酒?等我問下佢先。

我衝出去,而凱婷見到我就即刻急急腳咁行走。

「喂!」

走咁快,仲唔係身有屎?

「唉,你條撚樣真係。」

仲以為你咁好心,原來又係撚鳩我。

「叮!」

邊個Send Message過嚟?

我開電話睇咗眼:「你屌你老母!」

凱婷比咗四個字我。

「飲少啲酒」

撇除你呃咗我條煙,其實你都幾貼心。

唉,條煙當係買你個關心啦。

個人大個咗就成日諗住關心人哋,結果唔記得咗自己都需要關心。

關心呢啲嘢其實好珍貴,因為真誠嘅開心唔係比錢就買到。

雖然你氹掂咗我,但我下次都係會塞啲紙碎入枝煙到比你食。

有來有往啊嘛。

係喎,我都冇睇過張List。

//

睇咗個賽程表先。

「F班打D&DP班,之後贏嗰隊就打M班。」

驟眼睇冇咩問題。

我反轉張紙:「睇下抽咗啲咩人出嚟先。」

應該都…

「咩話!?」

武痴你造馬啊?

「玫瑰」

「四葉草」

開撚硬拖架喎。
MK學院活動事件簿—籃球比賽(2)
「武痴!」我大嗌。

無回應。

唔通佢走咗?

我望向佢個位:「咁撚早走嘅?」

著草啊?

我打電話比佢,而佢都即刻聽咗。

「搞乜撚?」佢問我。

我可以聽到佢嗰邊有好多人嗌緊。

「又去咗比武?」

有咁多人嗌通常都係比緊武,因為出招要嗌先有氣勢。

「係啊,差唔多到我架喇。」

你等陣先。

「你做咩將四葉草同玫瑰擺埋一齊?你唔知咩事咩?」

你應該知架。

「我知啊,特登架。」

你黐撚線架?

「聽日嗰個係籃球比賽,唔係比武大賽啊大佬。」

到時個個都掛住打交,撚有人打波啊?

「有啲姊妹係相愛相親,共用一條撚,但佢哋唔係囉。」

你想講咩?

「咁佢哋係咩?」

我比機會你解釋。

「佢哋係不打不相識嗰種。」

你有冇咁了解啊?

「開學一個月都冇喎,你睇得出咩?」

你有讀心術架嘛。

「出嚟行咗咁多年,遞起隻手就知你想打飛機啦。」

咁又係。

「但係佢哋打起嘅話…」我嘆氣:「我搞唔掂架喎。」

我會比佢哋打死架。

「得架喇,打起嚟嘅話我會出去搞掂。」

你話架。

「唔好走數啊。」

你走數我就打柒你,雖然我打唔過。

「得啦,幾時走過你數?」

你都冇還過煙錢比我。

「好啦。」

不過由佢啦,話曬你人工低過同行咁多。

「聽日見啦,我要出去過招喇。」

你聽日要護住我啊,我唔想死啊!

//

我再一次嚟到廣播咪前面:「籃球比賽準備開始,抽中咗嘅人請去籃球場側邊嘅看台集合。」

我講完就拎住堆號碼衫行落籃球場,而各班嘅球員都陸續到場。

//

我好快就派完號碼衫,而第一輪嘅F班同D&DP班都已經企好曬位。

「可以打人,但唔可以擸架生,其餘跟返基本規則。」我拎住個波嚟到中線:「個波開始跌落嚟就可以搶。」

我講完就將個波向上拋,個波一離手就即刻跑去武痴身邊坐低。
MK活動事件簿—籃球比賽(3)
個波都未去到最高點,F班負責跳波嘅狼王已經撞走咗D&DP班嘅五仔。

明明講咗今日有籃球比賽,但五仔都係著住背心、短褲同拖鞋,睇得出佢一啲都唔在意。

瘦到成條柴咁嘅佢比狼王一撞就飛走咗,好彩佢啊哥黃飛鴻接住咗佢,如果唔係應該會撞傷。

雖然黃飛鴻嘅裝束同佢一樣,但黃飛鴻大隻到成個健美選手咁,所以呢下對佢嚟講應該唔算太大衝擊。

「叫咗你唔好隊咁多架啦。」黃飛鴻拍咗下佢背脊:「企直啦屌你!」

我真係冇眼睇。

狼王成功咁搶走咗個波,直闖D&DP班嘅籃底。

理論上係冇人夠佢撞,點知…

佢起跳之後比人一腳踢落下陰。

踢佢嗰個正正就係入學試嗰陣有好多橋嘅淼姐,果然係有智慧嘅女人。

「食屎啦撚樣!」淼姐再補一腳。

佢痛到甩手,而淼姐就即刻搶走個波。

「傳比我啊!」黃飛鴻大嗌。

驟眼睇傳比佢係最有機會攞分。

「唔撚要啊!」淼姐帶波行過半場。

欣賞你有自信,但你會唔會太有自信?

「我唔打女人架!」穌乞兒上前攔截:「你最好快啲放低個波!」

你會唔會太有禮貌?

呢個籃球場本身係戰場,但裡面其實仲有一個細嘅戰場。

//

「躝開啦屌你老母!」玫瑰秤住四葉草嘅衫領:「再阻鳩住我就打柒你!」

喂,尊重返個比賽得唔得?

「你咪打囉。」四葉草嘆氣:「我都慣架喇。」

喂,唔係真係內鬥啊嘛?

「你叫架!」玫瑰一嘢揈佢落地下:「唔好喊啊!」

佢講完就騎咗上去,之後就一拳拳咁打落四葉草塊面到。

佢哋打交都唔出奇,四葉草完全唔還手嗰下先出奇。

我有合理理由懷疑佢係基督徒,因為佢嘅反應好符合聖經。

「有人打你左邊面,你就要轉埋右邊面比佢打。」
MK仔女活動事件簿—籃球比賽(4)
比賽開始咗三個字左右嘅時候,玫瑰終於停手。

四葉草比玫瑰打到面腫兼鼻塌,玫瑰都打到自己雙手爆曬血。

玫瑰企起身:「你做咩唔還手?」

係囉,我都想問。

「我想知你有幾憎我。」四葉草苦笑:「我諗我大概知喇。」

佢係咪比人打傻咗?

「如果可以…」玫瑰揈走手上面嘅血:「我想殺咗你啊!」

你哋到底有幾大仇口?

「總有一日你會明我同你…」

佢未講完就比玫瑰撳住咗把口。

「咪撚再講。」玫瑰鬆手之後就一個上勾拳車落去。

四葉草繼續攤喺地下,而玫瑰就加入返場比賽。

狼王喺佢哋打交嘅呢三個字已經入咗五粒波,比分嚟到十比零。

講真呢場比賽已經冇任何觀賞性,因為D&DP班得返黃飛鴻仲健在。

//

黃飛鴻喺中場休息嘅時候嚟到我身邊,我諗我知佢想講咩。

「做咩啊?想投降啊?」我問佢。

係嘅話就快喇,就嚟開下半場架喇。

「得返我一個點打啊?」黃飛鴻唞曬大氣。

雖然冇咩運動精神,但我唔怪你。

「咁你走啦。」

我都唔夾硬留你喇。

「多謝。」

佢講完就慢慢行去校門,而我都開大聲公廣播。

「今場係F班贏,十五分鐘後開下場。」

我廣播完就去教員室飲水同食煙,而武痴都跟咗上嚟。

我同佢望住樓下吹水,吹吹下就見到地龍皇行咗去F班到。

「有啲唔對路。」我望住武痴:「搵揸Fit人問下?」

喺武痴諗住問聲嘅時候,揸Fit人行咗埋嚟。

「你搵我?」揸Fit人問點煙。

真係一講曹操,曹操就到。

「你知唔知地龍皇搞緊咩?」我問佢。

我印象中佢完全唔識F班啲人。

「佢?」揸Fit人搲咗搲下巴:「應該買緊人。」

吓?連打個波都要買?
黃飛鴻唔夠MK
MK仔女活動事件簿—籃球比賽(5)
「喂大家埋位喇,準備開始喇。」我用大聲公宣佈。

M班同F班嘅人陸續行上場,而武痴同揸Fit人都嚟到我身邊坐低。

「咩景環啊?」我問揸Fit人。

你啱啱埋去問咗架嘛。

「買曬喇,今場應該唔洗睇。」揸Fit人嘆氣:「搞串曬個Party。」

其實都係玩下啫,都冇獎品嘅。

「真係無鳩聊架喎。」

搞到咁無趣,何苦呢?

「真係躁架喎。」武痴點煙:「不過結果都未定嘅。」

我都躁架,但…可以點?

「算啦,定咗架喇。」

我講完就擺低大聲公,拎住個波行出去。

「知規矩架啦?」

都要確認下先嘅。

今次搶波嘅係地龍皇同狼王,地龍皇著住白色恤衫加西褲同波鞋,唔講以為佢係啱啱收工過嚟。

無論係身高、體型定衣著,狼王都更似係嚟打波。

理論上狼王係實食無黐牙,但而家收咗錢嘅話就唔知喇。

佢哋扤咗扤頭,而我都跟手抛高個波。

「開始!」

我講完就即刻跑返去坐低。

個波去到最高點之後開始墜落,但佢哋都仲係冇反應。

都啱嘅,狼王一跳就一定搶到。

當我以為地龍皇會輕鬆咁拎到個波嘅時候…

「呯!」

地龍皇比狼王撞開,直接飛咗九丈遠。

咩料啊?唔係收咗錢架咩?

喺我仲迷茫緊嘅時候,狼王直接嚟咗個精神分裂。

狼王啱啱先撞到人飛起,而家又走去拉人起身。

到底搞乜撚啊?

狼王拉咗地龍皇起身之後就搭住佢膊頭咁喺佢耳邊講咗幾句,而佢聽到之後就扤咗下頭。

又搞乜撚啊?

//

F班嘅人打得好慢,M班嗰啲直頭係郁都冇郁過。

上半場完,F班同M班嘅比分嚟到二比零。

我行去F班到:「你哋搞咩啊?」

打到咁撚慢。

「打唔郁喇。」狼王好平靜咁講。

咪玩啦。

「你條氣順過啪瀉藥痾屎喎。」
MK仔女活動事件簿—籃球比賽(6)
「你知我哋收咗錢架。」狼王苦笑:「大家都知我哋唔打假波嘅話就一定贏。」

咁我都知。

「但係你哋有兩分架喎。」

你哋打假波啫,咁佢哋都要自己拎個波嚟射架。

定係你哋有咩計劃?

「佢哋臨完場就會郁架喇。」

原來咁慳水慳力架。

「咁我估你哋唔洗休息架啦?」

無謂嘥十五分鐘鳩坐啦。

「可以唔洗。」狼王企起身:「不過都可以食枝煙先。」

都係嗰幾分鐘嘅事啫。

「咁你哋食枝煙先啦。」我轉身:「我去同M班嗰邊講聲。」

//

「你哋都唔洗唞架啦?」我問佢哋。

郁都冇郁過,唔撚洗唞啦。

「唔洗啊。」地龍皇望向對面:「等佢哋食埋枝煙就開始啦。」

串得你啊,雖然你串得起。

//

下半場個節奏同頭先一樣,直到最後十五分鐘。

狼王起手傳波,但佢傳嗰個方向係得M班嘅人。

睇嚟佢哋都係時候做嘢,跟住落嚟應該會比M班直接連入兩球。

地龍皇接到個波之後就慢慢向對面場進發,而F班嘅人都即刻做下樣咁回防。

其實我都唔知點解你班友要搞咁多,係人都知你哋咩事啦。

地龍皇停喺罰球線前面,又度位又拍波咁搞咗一輪先起手。

起手動作可以話係完美,但係…

「呯!」

蘇乞兒上前起跳一手拍走咗佢個波,落地嘅時候仲順勢撞低咗地龍皇。

呢下擺到明就有心撞,因為地龍皇直接飛到九丈遠。

跌喺地下嘅地龍皇用同撞鬼一樣咁驚訝嘅眼神望住蘇乞兒,而我見到呢個畫面嘅反應就同佢一樣。

唔係收咗錢架咩?

狼王收咗錢但係撞鳩人已經夠曬黐線,佢撞完人仲要伸手諗住拉返起人。

到底你班友謀緊啲乜啊?
MK仔女活動事件簿—籃球比賽(7)
地龍皇半信半疑咁捉住佢隻手,之後就比佢一嘢扯咗起身。

狼王拍咗拍佢膊頭,比賽繼續。

//

時間嚟到最後三十秒,比分依然係二比零。

地龍皇帶波嚟到三分線前面,再一次起手。

個拋物線好靚,但唔入。

狼王搶完籃板之後就傳返比地龍皇,而佢都再一次起手。

今次連板都掂唔到,好彩狼王接到。

地龍皇喺最後一秒起手,而狼王就直接Block柒佢。

「咇!」

比賽結束,F班用兩分贏咗呢場比賽。

「屌你老母,收咗錢架喎!」地龍皇捉住狼王件衫:「做乜撚嘢啊而家!?」

有戲睇,正。

「食撚懵你啊!?」蘇乞兒上前就係一個上勾拳:「郁鳩我兄弟?」

地龍皇揵落地下,蘇乞兒都乘勝追擊,一嘢坐落佢去。

收完錢仲要郁鳩人,你哋真係優秀。

「放水咋撚樣!」狼王踩住佢小腿:「冇人話比你贏啊傻鳩!」

玩捉字蝨都有嘅,真係世界級。

「回水啊屌!」地龍皇死淨把口。

你真係有問題。

「你搶到咪搶囉。」蘇乞兒用眼神挑釁佢。

算啦,搶撚到咩?

「唔想嘥力。」蘇乞兒望住狼王:「有冇諗法?」

你哋又有咩玩法啊?

「咁多位嚟請佢食煙啦!」狼王向F班嘅人揮咗揮手。

一早唔關事嘅四葉草同玫瑰仲有佢細佬野狼都行咗埋嚟,左火機右煙仔咁圍住地龍皇。

「嚟喇喂!」蘇乞兒叉住佢條頸。

其餘四個聽到之後就將點著咗嘅煙頭撳落地龍皇啲手手腳腳到,熄咗就再點多次。

四肢都有人負責,永不落空。

//

搞咗一輪,佢哋枝煙終於玩曬。

「我哋對你好好架喇。」狼王彈走煙頭:「有幫你平衝返架,一忽有一忽冇好怪架嘛。」

「走喇。」狼王伸咗個懶腰:「去飲酒!」

佢哋就咁行走咗,得返地龍皇攤喺地下。

我上前:「你攤撚完未啊?」

我仲要搵人嚟掃地架。

「點解?」佢苦笑:「我明明有比錢架喎。」

我知,但冇影響架。

「傻仔,比咗錢就得架喇?」我踎低:「知唔知咩叫食碗面反碗底啊?」

呢個世界有二五仔,仲要好撚多。

通常做二五仔都賺最多,因為佢哋曬兩家。

但做二五仔一定要有料,否則一定會出事。

「你仲有好多嘢要學。」我拍咗拍佢膊頭:「江湖冇你想像中咁簡單。」
MK仔女江湖事件簿—四葉草篇
我推門:「到。」

巧大一早坐喺到食緊煙,斟定兩杯酒喺到等我。

枱面枝酒冇咗一半,個煙灰缸仲有幾個熄咗嘅煙頭,我估佢等咗好耐下。

「飲啖先啦。」佢將杯推向對面。

我嚟到佢對面坐低,之後就將杯酒推返去。

「我唔飲酒架。」我微笑。

我唔撚鍾意飲酒,都好撚憎人飲酒。

「雖然唔係啲咩貴嘢。」巧大黑住面咁將杯酒推返嚟:「但唔建議唔比面。」

唔係唔比面。

「都話唔撚飲!」我一嘢拍走隻杯。

酒杯落地碎裂,巧大都跟住拍枱起身。

「算,講返正題」佢嘆咗啖氣:「今日叫你嚟係想聽下你有咩故事。」

搞咁多都唔知做乜撚,嘥曬啲時間。

「咩都講曬?」

真係一匹布咁長。

「你鍾意啦,不過你有嘢冇講我又唔知嘅。」

咁又係,唔通你真係走去查咩?

「聽講你搵過我家姐,佢係咪講到老母帶走咗我?」

如果係嘅話,咁我有好多嘢都唔洗講。

「雖然我唔知你點知,但無錯。」

咁得啦。

//

雖然喺我跟佢走咗之後就唔洗再受皮肉上巳嘅折磨,但就要食資本主義嘅鐵拳。

因為朝早要湊我,所以我老母淨係可以返夜晚。

佢嗰時淨係得我返學嗰幾個鐘可以瞓下,真係成個女超人咁。

佢一直都唔肯同我講佢返咩工,但我最後都係發現咗。

我啊媽樣貌標緻、身材玲瓏浮凸,所以佢比人搵咗去做魚。

我啱啱知嘅時候以為佢係金魚,後來先知佢係木魚。

雖然唔光彩,但至少佢有盡力照顧我。

後來佢喺做嘢嗰到識咗個有錢佬,仲做埋佢秘密情人。

個有錢佬初頭幫補咗我哋好多,周不時仲會送玩具比我。

我哋以為呢一切都準備變好,但原來呢一切都係假象。
新鮮感可以令愛情變得甜蜜,都可以破壞愛情。

對於個有錢佬嚟講,新鮮感可以話係最重要。

當我老母比唔到新鮮感佢,佢嘅態度都跟住一百八十度咁轉變。

//

「喂!」有錢佬拍門。

我老母咳住咁衝去開門,有錢佬一入嚟就撲咗佢上床。

「我唔舒服。」我老母推開佢:「四葉草仲要喺隔離,你塊面咁紅係咪醉咗啊?」

嗰時嘅我驚到唔知比咩反應好,一枝箭咁衝咗入廁所匿埋。

「我冇撚醉啊屌你老母!我有比錢你架八婆!」

出面傳嚟掌摑聲同辱罵聲,而我瑟縮喺廁所嘅角落。

「有比錢唔係大撚曬架!」我老母鬧返去。

我覺得佢嗰下真係好型,直頭女英雄咁款。

「你而家扮乜撚嘢高竇啊!?」

出面傳嚟吐口水聲,之後個有錢佬又開聲。

「你雞嚟架咋!你估你真係我老婆啊?」

之後就係雜物跌落聲,仲有我老母嘅求救聲。

我知我應該要做啲嘢,但我當時驚到連呼吸大聲少少都唔夠膽。

我老母嘅求救聲逐漸變得虛弱,而我都鼓起最大嘅勇氣衝出去。

我用無力嘅拳頭打落佢到,而佢嘅目光都轉咗落我到。

佢嘅眼神好兇狠,嚇到我即刻停曬手。

喺我停曬手嘅一刻,佢一嘢撲咗我落地下。

「你老母唔比砌啊嘛,我而家就砌你!」

佢將我雙手擺去頭頂單手撳住,另一隻手就扯走我啲衫褲。

面對一個成年男人,我再多嘅反抗都係冇撚用。

我老母想幫我,但就比佢一腳踢開咗。

佢最後都係搞咗我,而我個處都就咁冇咗。

//

「以後咪撚搵我,都唔比砌嘅。」佢著返條褲。

佢就咁走咗,而我老母就爬落床攬住我。

「冇事喇。」佢好溫柔咁摸住我個頭:「啊媽喺到。」

講就咁講,但事實係我哋都有事。

再強大嘅人都會冧低,而我啊媽都唔例外。

後來我啊媽去咗睇醫生,之後我就冇見過佢喇。
//

「咁我知你點解咁唔鍾意酒喇。」巧大將枝酒擺落地下:「咁樣會唔會好啲?」

唔該曬。

我微笑點頭:「咁樣好好多。」

個畫面和諧好多。

佢清咗清喉嚨:「如果我冇估錯,你啊媽…」

我知你想講咩。

我打斷佢:「無錯,佢要留院治療。」

我諗我已經講得好白。

「佢仲留緊院?」佢挨前。

佢太嚴重喇。

「嗯,最出名嗰間。」我無奈咁點頭。

應該冇咁快出到嚟。

「咁…」佢神色凝重咁望住我:「你有冇探過佢?」

以前成日探。

「而家冇喇。」我苦笑:「我開始撈偏之後就冇再探過。」

都幾年喇。

「點解?」佢皺眉。

所有父母都想自己嘅仔女做好人、過得好。

我嘆氣:「我而家撈黑架,邊有面見佢?」

比佢知嘅話,佢打死我都似。

佢捉住我隻手:「佢可能會唔開心,但你始終係佢個女。」

你意思係…

「你想我去搵佢?」我擰咗擰頭,露出尷尬而不失禮貌嘅微笑:「我唔得架。」

我唔配做佢個女。

「個女搵老母仲要講資格架咩?」佢用拇指輕輕咁捽我手背:「聽我講,後日去搵佢。」

你講就要做啊?

「唔要。」我堅決咁講。

你當我咩啊?

佢皺眉:「呢個都係課程一部分,如果你唔去嘅話…」

如果係咁嘅話…

我打斷佢:「你會唔會陪我去?我驚…」

佢突然大笑一聲,嚇到我直接呆咗。

佢露出慈祥嘅微笑:「傻女,我叫得你去就梗係陪埋你啦。」

咁就好喇。

我微笑點頭以示謝意:「你到時嚟搵我?」

定係你會有啲咩安排?

「你後日一點嚟搵我拎錢搭的士,我做完嘢就過嚟。」佢拎包煙出嚟:「對唔住頭先撩起咗你啲傷心史,洗唔洗食枝煙先?」

無事。

「你又冇逼我,係我唔介意講出嚟啫。」我拎咗枝煙:「多謝你。」

唔係你,我可能永遠都唔會去探佢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞