[勿認真][勿對號入座]MK學院

113 回覆
1 Like 7 Dislike
試下搵錯字,搵到冇獎。
唔搵
鐵娘子
我推開會議室門:「你搵我?」

巧大摸住空酒杯咁坐喺到,隔離仲擺咗枝軒尼斯。

「仲可以係邊個?坐低啦。」佢舉起枝酒:「要唔要?」

靚野嚟架大佬。

「梗係要啦。」我衝去佢對面坐低:「你介唔介意口水尾?」

呢到好似得一隻杯。

佢推隻杯過嚟:「都可以嘅。」

喺佢準備斟酒嘅時候,我一嘢撳住咗佢。

「唔洗咁麻煩喇。」我指住佢枝酒:「比我。」

佢皺曬眉咁猶疑咗一陣,但都係遞咗枝酒比我。

我直接開蓋飲咗一大啖,之後就施施然咁擺返低。

「你…」佢O曬嘴咁望住我:「你一間仲要講故仔,怕唔怕醉?」

睇嚟我嚇親你。

「唔洗咁驚訝。」我微笑:「純粹慣咗啫。」

啲酒太淡嘅話我會屌曬鬼。

「規矩你知架啦。」佢冚返個樽蓋:「隨時可以開始。」

咁就廢話唔多講。

//

其實我原本同「MK」呢兩隻字完全扯唔上關係,因為我由幼稚園開始已經讀緊名校。

我老豆老母一個做醫生,一個做律師。

啲上流人士有仔女就一定會鬥一輪架喇,所以佢哋對我仲嚴過柳記睇監躉。

琴棋書畫呢啲就一定走唔甩架喇,最癲嘅係啲衫褲套套都可以著去飲。

著出街就話靚啫,去老人院做義工做到啲啊伯生眼挑針就比人笑架喇。

後來佢哋話咩要保護自己,所以就推咗我去學泰拳。

佢哋淨係買咗幾堂比我去學下防身術,但我用自己啲零用錢偷偷地將佢延長。

之後就係經典嘅電視劇劇情,即係兩公婆都忍夠大家。

爭撫養權方面…兩邊都冇爭過。

兩個推嚟推去,最後就去咗老豆到。

有權,唔代表要養。

佢唔止冇養,仲著咗草。

馬死落地行,冇咗雙親嘅我咩工都返。

錢來,就幹。

輾轉之下,我去咗自己學泰拳嗰間拳館做一個包食住嘅員工。
又係一個悠閒嘅下午,我同師傅都冇咩嘢做。

師傅就教緊拳,而我就拖緊地。

「喂!」大門方向傳嚟一把男人聲:「收陀地啊!」

我望過去就見到個著住黑色背心、穿窿牛仔褲,身高大概得米六嘅男仔。

唉,又係呢啲MK仔。

「師傅!」我擺低個拖把:「開唔開比佢啊?」

應該係話你想唔想打。

「放佢入嚟。」師傅伸咗個懶腰:「打輸先比。」

你話點就點啦。

「打贏再講。」我開門:「師傅落堂就會同你切磋架喇。」

等下啦,驚你太快落返去會比人笑。

「等你老母啊!」佢一腳踢冧個地拖桶:「叫你師傅躝落嚟!」

冇大冇細,而家啲後生仔真係。

「唔係我叫架。」我嘆氣:「佢叫架。」

有咩事打柒佢好喇。

「麻撚煩。」師傅從擂台跳落嚟指住我:「你同佢打,打贏你先到我。」

我想知…

「點解會咁嘅?」我喺佢耳邊講:「我唔識架喎。」

沙包就打得多,人就真係未打過。

「得架喇。」佢搭住我膊頭:「做返平時練習啲動作就得架喇。」

我望住呢個米六嘅MK仔…

「睇佢個樣好打極有限。」我搲咗搲下巴:「試試佢囉。」

當試下自己學嘅嘢。

「你而家睇唔撚起我啊?」MK仔行到去師傅面前:「搵個女人同我打?」

歧視女人,正仆街嚟。

我一個拖把掃落佢條腰到,避唔切嘅佢痛到彈咗起身。

「正撚樣。」我向佢碌嘢再補一腳:「最憎人歧視女性。」

女人得罪你啊?

「仆你個街!」佢撳住下體:「都唔講武德嘅!」

你係咪撞撚壞咗個腦啊?

「我係主,你係客。」我篤住佢額頭:「唔到你話事!」

仲同我講呢啲。

「你好嘢!」佢摸住額頭:「下次就拖馬打柒你哋。」

佢講完就跑咗出去,而我同師傅就擊咗個掌。

//

我開門:「我出去買嘢食啊!」

同師傅講低之後,我就嚟到𨋢大堂。

喺我入𨋢嘅一刻,一條毛巾從後撳住我個嘴。

一瞬間,我眼前就得返一片黑。

再擘大眼,我已經嚟到一間酒吧裡面。

喺我面前嘅就係今朝嚟搞事個MK仔,今次仆街了。

我想郁,可惜我啲手手腳腳比人綁住曬。
要SM?
「我屌你老母臭閪!」我不斷Chok個身:「放開我啊撚樣!」

可惜,都係一啲用都冇。

佢等到我冇曬力,郁都唔郁咁撻喺到先開聲。

「你唔係好撚串架咩?」佢叉住我條頸:「而家做咩淆撚曬底啊?」

最鳩憎呢啲濕鳩動作。

我一嘢咬落佢隻手到,佢痛到即刻彈開。

我吐口水:「士可殺,不可辱。」

尊嚴比生死重要。

「咁又唔洗下下都打打殺殺嘅。」佢揈一揈隻手:「我都冇講過要冧你。」

你唔係吓話?

「你綁到我咁就係想姦鳩我?」我苦笑:「拖入後巷咪算囉。」

搞咁多做咩啫?

「咁你都算高質嘅。」佢圍住我行:「不過唔係嗰方面。」

玩嘢啊?

我嘆氣:「你到底想點啫?」

佢喺我後面停低,雙手搭住我膊頭。

佢拍咗拍我膊頭:「搵你返嚟做拳手,真係打拳嗰隻。」

屌你咪玩啦。

「搵我打拳洗撚綁咩?」我反白眼:「你直接叫我嚟都得啦。」

我不知幾鍾意打拳。

「果然係名校出身,真係聰明。」佢行返嚟我面前:「所以你冇拳打嗰陣都係做返拳手。」

你都綁住咗我啦,我有得Say no咩?

我苦笑:「咁我走得未?」

你要講嘅都講曬啦。

「梗係未啦。」佢喺褲袋拎咗條黑布出嚟:「我哋會帶你去一個地方。」

又搞咩啊?

我嘆氣:「咁快啦。」

講完,我就比人抬咗上一架應該係手推車嘅嘢上面。

之後腳下傳嚟滾輪碌嘅聲,但好快就停咗。

跟住我就比人抬返落地,綁喺手腳上面嘅索帶都被剪開。

我企起身抆走黑布條,望咗望周圍。

喂,咩料啊?

呢個成個監倉咁款喎。

我大嗌:「喂!」

收返嚟嘅回應,就只得我講嘢嘅回音。

「唔洗嗌喇,你以後就住喺到。」我頭頂傳嚟一把男聲:「有嘢做就會搵人帶你出去架喇。」

我望上去就見到一個喇叭,而喇叭側邊就有一個CCTV。

唔撚係咁電視劇啊嘛?

我嘗試拍門、踢門、打門,可惜都係一啲用都冇。

由早、午、晚試一輪,到一日試一拳,最後放棄。
原來我無睇10日
原來我漏咗十日
又係打拳嘅一日,又係同啲自以為好勁嘅MK仔打。

「今日賽事嘅紅藍方分別係我哋駐場嘅鐵娘子同埋龍仔。」台下嘅賽評開咪:「大家可以開始落注喇!」

雖然我單手就可以砌低佢,但呢單嘢一有賭盤就唔關實力事。

老細喺落注台隔離觀察咗一陣,之後就嚟到我身邊。

「呢次簡單。」佢搭住我膊頭,喺我耳邊講:「第一回合,佢一打中你就瞓低。」

洗講架咩?

我跳上台:「知喇。」

拳賽開始,佢用一個迷幻嘅步伐慢慢接近我。

又係隊咗可樂嘅傻仔,麻鳩煩。

佢終於嚟到我面前,跟住就係一個速度極慢、力度極細嘅直拳。

「啪!」

佢打落嚟係完全冇聲,所以其實係我自己配音。

中拳嘅我即刻累低,台下嘅人都開始起哄。

保安喺台邊阻止啲人衝上台,而裁判就踎喺我身邊倒數。

倒數完畢,藍方勝出。

老細將落注台上面嘅銀紙掃曬落一個黑色大袋,而我就扶住圍欄慢慢企起身。

扮下嘢都要嘅。

喺我諗住落台嘅時候,幾舊好似水樽咁嘅白色嘢跌落擂台中間。

未嚟切後應,佢哋就已經開始噴白煙。

白色嘅濃煙好快就填滿成間酒吧,而我就喺混亂之中比人拉咗去後巷。

喺我面前嘅係一個著住黑色連帽斗篷、戴住全黑面具嘅男人。

「我知你想問咩,但唔好問住。」佢捉實我隻手:「走咗先講。」

等陣先。

「我都冇話要走。」我拉住佢:「我過得好好喎。」

包食包住,不知幾好。

「醒啊屌你老母!」

佢右手一巴車埋嚟,但比我接住咗。

我嘆氣:「你咪玩啦,打我唔易架。」

佢左手喺褲袋拎咗條絲巾出嚟揈咗幾嘢,之後我就暈低咗喇。
我擘大眼,頭頂嘅白光令我好唔舒服。

「好掁眼。」我用手半掩雙眼:「呢到係邊到?」

我最後記憶係喺後巷。

「之前救咗你出嚟。」我左邊傳嚟一把男聲:「你而家喺醫院。」

對眼適終於應到嘅我望過去,見到身邊坐咗個著住黑色連帽斗篷、戴住全黑面具嘅男人。

佢就係我最後見到嘅人。

我皺眉:「點解?」

點解會喺醫院?

「你慢慢就明架喇。」佢苦笑:「要救你真係好難,報失蹤仲要搵返你老豆老母嚟報先得。」

我諗返轉頭,開始有少少明。

「我可以點報答你?」我坐起身:「咩都得架。」

雖然我好似咩都冇。

「呢到有個電話,你出院就搵佢啦。」佢喺褲袋拎咗張memo紙出嚟鼱喺床頭:「到時你就知架喇。」

佢講完就起身行去門口,而我就嗌住佢。

我望住:「即係點?」

你仲玄過我本教科書。

「無論係黑定白,咩人都好。」佢背住我:「能力越大,責任越大。」

//

巧大點煙:「就係因為呢一句,所以你後來先會救子彈姐?」

可以咁講。

我微笑:「我比人救過,咁而家救返人都好正常啫?」

人人為我,我為人人啊嘛。

巧大望咗下我,之後就斟酒:「咁你知唔知嗰個著住黑色斗篷嘅男人係邊個?」

佢包到實一實咁。

「我都好想搵返佢。」我擰咗擰頭:「可惜我一啲頭緒都冇。」

真係搵埋福爾摩斯嚟都搞唔掂。

「我覺得……」佢望住杯酒:「佢會想你幫多啲人,多過你嘥時間搵返佢。」

可能係啦。

我嘆氣:「但我真係好想親口多謝佢。」

佢嘅救命之恩,我知自己做咩都還唔到。

就連一句多謝,我都冇同過佢講。

「你想啊?」佢飲咗啖酒:「而家講啦,當我係佢。」

吓?

「都……得嘅。」我吞咗啖口水:「多謝你。」

巧大微笑,之後就將淨低嘅酒飲埋。

「收到喇。」佢沉默咗幾秒:「我意思係佢會收到架喇。」
exam 1
我照舊坐咗會議室裡面飲住酒等人,不過今次係坐主席位,而等嘅都唔係學生。

木門被推開,擔住綠色煙咀KOOL煙嘅凱婷行咗入嚟。

佢喺我身邊坐低:「聽講你搵我喎。」

乜我而家唔可以搵你架咩?

「做咩無啦啦食雪茄仔啊?」我望住佢枝煙:「等你食埋枝煙就開始講下今年第一次考試要點搞。」

聽到我咁講,佢即刻皺曬眉。

「你肯定要咁快搞?」佢撳熄煙頭:「佢哋都未準備好。」

係人都知。

我微笑:「當挑戰出現,人就會成長。」

佢沉思咗一陣,又嘆咗啖氣。

「你點話點好啦。」佢伸出拳頭:「你先係院長。」

我同佢擊咗擊拳,之後就將清埋杯裡面嘅酒。

「你幾時安排好就同我講啦。」我錘咗下心口:「唔急。」

你做事,我放心。

「咁你等消息啦。」佢行去門口:「應該都係呢幾日嘅事。」

講完,佢就行咗出去。

我喺幾日後如常咁返學校,而凱婷一早坐咗喺飯堂等我。

「你返嚟喇?」佢嚟到我面前:「我已經通知咗嗰邊啲人架喇,隨時可以開始。」

果然有效率。

「咁你跟我上嚟啦。」我轉身:「一廣播完就可以開始。」

我哋嚟到廣播室,而佢都打咗比合作單位聽住。

「大家而家喺操場望出去應該可以見到有一大班人。」我靜咗幾秒比佢哋睇完先開聲:「呢個就係你哋第一次考試嘅內容,而家開始。」

我講完就同凱婷行出走廊,默默咁觀察住第一次考試嘅情況。

出面班友將學校嘅大閘拉開,而學生就喺大閘前面迎戰。

雖然佢哋冇咩陣式可言,但都可以見到明顯嘅分區。

前排嘅係F班嘅人,而打頭陣嘅就係野狼、狼王同埋蘇乞兒三兄弟。

中間同後排嘅分別係D&DP班同M班,同我預期嘅一模一樣。
蘇乞兒抆出黃祥上次比佢嘅伸縮棍,而狼王同野狼都抆出摺刀。

睇嚟佢哋學識咗「再唔識用嘅架生都一定好過拳頭」呢個道理,終於擸返啲嘢嚟用下。

今日唔識用啫,用用下就識架喇。

「喂!」

武痴把聲喺我右邊傳嚟。

我擰過去:「快啲啦,開咗波喇!」

原來佢後面仲有毒龍同揸Fit人。

佢聽到就即刻加快腳步,而毒龍同揸Fit人就繼續吹住水咁慢步向前。

武痴轉身大嗌:「你哋行快啲啦!」

你又係咁啦。

「由佢哋啦。」我拉佢埋嚟搭住佢:「佢哋嗰兩班有咩睇啫?」

唔通D&DP班會有人天降白粉,跟住M班又有人衝出嚟講數咩?

「咁又係。」武痴指住出面街尾:「係咪上次條友?」

我望過去見到成堆人向校門方向衝緊過去,而帶頭嗰個正正就係黃祥。

「不愧係好兄弟。」我望一望街嘅另一邊:「點睇啊揸Fit人?」

成班南亞仔,一睇就知係地龍皇搞事。

揸Fit人望咗眼,隨後冷笑一聲:「冇用架。」

咁要睇佢哋敬唔敬業喇。

「考試官」群被分割,後排分成兩邊。

五十人大軍喺一瞬間被逼分成三支小隊,黃祥同校內戰場分別二十人,剩低十個就走咗去打南亞仔。

南亞仔嗰邊不出我所料,明明同對面五五開,但冧咗幾件就雞飛狗走。

「呯!」

突如其來嘅爆炸聲嚇到我彈咗起身,定返落嚟望向聲音傳嚟嘅方向就見到牛丸坐咗喺圍柵上面,下面嘅武仔就係咁傳啲唔知裝住咩嘅玻璃樽比佢。

牛九接住個玻璃樽之後就用力掟出去,之後就係著陸點周圍形成一片火海。

「喂,毒龍你啲靚啊。」我行去毒龍隔離:「有啲料到喎。」

學以致用。

毒龍點煙:「正係我想睇到嘅嘢。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞