日本果啲壽司之神算唔算吹大左?其實只要食材新鮮的話,點整都好食!

159 回覆
60 Like 183 Dislike
可能小野比人吹大左啦,但係唔計日本,就算香港你要做到金字塔頂都唔係咁簡單,有幾多間餐廳呢期係唔使蝕?如果唔係點解有啲師傅打工都月薪5萬起,有啲係2萬幾?因為要兼顧嘅嘢根本就唔對等,袋2萬幾齋做都唔係咁簡單,做野,係分知點做、識識地同熟到爛,仲有創新呢?啲野唔係斷估跟住炒埋一碟就叫創新,係由基礎配搭去做變化,講緊係個人理解。所以小野年資耐,好食,熟客多,比人封神都好正常,因為佢生存得到啊嘛。
樓主係咪去完AEON買咗盒三文魚
再去DAISO買個12蚊壽司模整咗舊壽司
就覺得自己已經屌打日本D壽司師傅?
如果壽司師傅喺神枱,咁燒味佬應該神中之神
https://lih.kg/2744482

燒味佬>>>>壽司佬
握舊壽司嘅功夫難唔難得過包隻小籠包?
壽司起碼整到個型,小籠包唔識包的話會流汁
整得好咪受人尊敬囉,求鳩其先生嘅話,做邊行都比人屌
以我既經驗, 大師通常唔係煮得最好食. 反而係出品比較平均, 食食下連轉左人處理都感受到.
我覺得香港咖啡成日講味都錯錯地, 本身烘焙出黎既香氣先係重點.
係酸味都仲有得講, 但啲咩花味果味就晒氣, 得個少少根本唔會為味覺帶黎好多享受.
即刻諗起 拎住M記麥樂雞
去有機展俾人試食話呢個有機麥樂雞
d人話好食過M記段片
都係包裝者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞