日本果啲壽司之神算唔算吹大左?其實只要食材新鮮的話,點整都好食!

159 回覆
60 Like 183 Dislike
日本:好認真 一絲不苟
香港:廢老阻後生上位 華人吃子文化
正常人應該食得出5/60分同7/80分嘅分別嘅

但啲專家可能用成廿年就係為咗由98分升上99分 雖然好佩服佢哋咁用心鑽研 只係實際上食得出嘅人又有幾多

錯,連登仔條利淨係識分偽黃同藍
吹到偽黃嘅壽司郎好食過藍嘅元氣同千両
1、2年
如果俾你每日劏10條魚
你已經劏咗5千條魚
如果咁都唔識你應該弱智

而家只係佢拖你
入職由洗地打雜開始
1、2年都未開始教你劏魚
樓上就係講緊呢個問題
你有無太陽之手先
是但啦,大家價值觀唔同,同佢地解釋都無用

我剩係知係香港出街食飯多數都食緊屎

人地所謂既壽司之神,吹大左又好,乜都好,起碼人地既心態係精益求精,顧客食得開心
係香港?
咪on9浪費時間,求其學完識整,快D開多幾間鋪賺錢先啦
用咁耐時間去學似係學做人多過學技巧
連仔:加藤鷹都要跟我學野。
樓豬淨係識食
又係你
咁酒有冇唔同味先
用個木桶發酵都唔同味啦
未計氣候水源影響
咁D師傅做師傅之前喺邊度學返嚟?
香港都吹百年滷水啦
我就唔信中途無變壞過
可以食住屎笑鳩人做咩要俾錢食飯嘅人,應該簡單得黎幾幸福
壞可能真係冇
但百年醬汁同百幾百醬汁事實上冇分別
都係睇配方
Burger King 都係神,一樣比連登屌到Pk
人地叻係因為有門路拎到新鮮食材
香港D壽司,無論貴與平,一半一夾即散

求L奇奇
香港人幾時先識得欣賞別人
日本人果種執著唔係得把口
係真係做得出果下先好野
其實壽司之神又唔淨係指食物質素嘅。仲有個師傅一生投入去做壽司嘅匠人精神,同埋間店咁多年嘅名氣。
算唔算吹大左?有人覺得幾難book幾貴都好,食到一次大師嘅手藝就此生不枉。亦有人覺得同超市買嘢壽司分別不大….老實講其實做後者仲幸福,唔洗付出咁多已經食到令自己滿足嘅野,幾好😊

至於係咪新鮮就好…
大部分壽司嘅魚料到俾你食之前都經過處理,唔係即劏即食果種「新鮮」
有興趣可以睇下呢段片
https://youtu.be/AoktpjjCLdM
日本啲魚就算同一品種,唔同季節,唔同size都唔同名,用嚟整壽司嘅處理方法都唔同。簡唔簡單就自己諗下啦
你去包果幾舊飯賣三萬羊睇下有無人買
幫師傅洗底褲,買煙先有嘢學囉!
畀你日日做足9個鐘一個月都好老練可以買私家刀切啦!
咁人地最重要係啲魚呀嘛
而且過程又唔可以出錯,點會咁輕易畀新人掂啲魚??
中廚相對冇咁嚴格嘅,條魚跌落地洗洗佢可以再用,壽司唔得呀嘛
你on9唔係扮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞