日本果啲壽司之神算唔算吹大左?其實只要食材新鮮的話,點整都好食!

159 回覆
60 Like 183 Dislike

去到魚市場
幾百條吞拿魚擺地下
有無咁既眼光同人脈去買最靚個條
係有人追求架啦
你條窮撚邊學得識尊重同欣賞啊?
200蚊手袋 同20萬手袋對於你黎講都係一鳩樣
改車賽車 隨時洗多20萬都係多10匹
一落場 技巧 天氣 輪胎或者其他配合影響發揮
快10匹都唔會包贏啦

窮撚真係永遠諸多批評毫無建設
真 1個月已經可以學識

係d師傅昆學徒洗足十幾年碗先教…

有d學徒醒目d,請師傅食下tea,叫下雞,師傅一個月就教曬筆生所學,洗鬼洗足十幾年碗咩
食新鮮黎講係,同香港食飛機貨既地方一樣,只要食材夠新鮮,你點兩點豉油都已經到呢件食材可以到既天花板(新鮮黎講)。但如果係熟成壽司就唔一樣,佢同新鮮壽司比既分別就好似新鮮鮑魚同乾鮑既分別咁
日本人犀利嘅地方係連自己都呃埋
就係因為你哩啲諗法 十間港式餐廳九間都狗也不屌
又唔係要發現新大陸 咁多年黎前人經驗做個表 咩魚岩點整 叫班dse學生花一個月都背得晒
正常人應該食得出5/60分同7/80分嘅分別嘅

但啲專家可能用成廿年就係為咗由98分升上99分 雖然好佩服佢哋咁用心鑽研 只係實際上食得出嘅人又有幾多
呢啲點同壽屍啊
唔通佢捏大力少少,令到啲米粒之間個距離改變,從而影響成舊壽司個口感咩
同屎味咖哩一樣道理. 不過壽司之神有happy ending, 都唔算貴
分唔清你係反諷緊定點
連登仔3日學識屌打啲乜乜之神啦
所以外地人去日本就好似去左主題樂園咁
企理又周到
係果度生活同做野既人慘啲
下下都完美主義
發燒壽司
最緊要係壽司師傅既心意

注入左愛,係好食d既
yyds
做十年學師就係同魚販打好關係
曲到直
日本:扭兩年毛巾先俾你掂下飯煲個開關制啦
香港:屌你老母返咗兩日工喇喎 仲未學識整壽司?
尤其係啲舊式茶記 伏起上嚟真係可以伏珅
到仆街
淨係片到塊魚塊塊一樣厚度都有排練啦
老屎忽文化姐架硬要你學洗廁所學番3,2年先,同整壽司技巧毫無關係
學識揀+識劏得全部魚都好靚 都十年啦

你估壽司得三文魚吞拿魚甜蝦咩
勁似個啲以為自己乜都識嘅廢老
睇吓yt 都識啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞