日本果啲壽司之神算唔算吹大左?其實只要食材新鮮的話,點整都好食!

159 回覆
60 Like 183 Dislike
自費練習
電視使乜4k hdr,睇到野咪得
耳機使乜ANC啱Harman Curve tuning,聽到野咪得
電腦使乜水冷獨顯走線靚加風扇,開到機打到LoL咪得
使乜食貴野,飽肚咪得
總係有人對生活興趣科技無研究無追求
因為自己唔理解而去貶低,除左我老豆老母之外,連登都特別多依啲人
港式茶餐廳任何一碟飯都多功夫過日式嘢
唔同價錢根本冇得直接比較
咁拖你幾年 洗2年地
就埋枱識劏魚? 又咪要教?
咁咪即係on99 點都要有第一次架啦
巴打係咪有研究開日本壽司店
基輔之鬼
人地而家咪教緊你囉
人地唔係淨係賣壽司,係賣一間高級壽司店級數嘅用餐體驗。
由舖面清潔、茶水接待、後勤煮飯煎蛋、到喺客人面前切魚握壽司,每一樣都影響客人對餐廳嘅評價,人地個牌子咁矜貴就係堅持喺呢度
去得呢啲級數嘅舖頭學嘢就學全套,純粹想學整壽司點解唔去元氣壽司郎打工啫??
真係膠刀肺豉髀
差不多先生思維,你果然係中国人
認同確實係吹大左, 但唔認同只要食材新鮮的話,點整都好食

我海釣到唔好話幾百KGS, 幾十KGS既吞拿你都未必搞唔掂
唔同魚又唔同切法, 有D好細條既魚你刀工冇咁上下比你起到肉都搞到溶溶爛爛, 好多魚唔係一定"新鮮"就好食, 條魚肥定瘦, 需要熟成幾多日點儲存又係一個學問, 仲有其他唔同既貝類, 蝦蟹, 點開點切點煮點腌都有排你學
咁係你唔知人地用左幾多時間做事前工夫啫
你去日本當地既餐廳食, 好難會比你搵到間伏
咁你去釣條魚生啪,仲新鮮呀
因為如果比d後生咁易做到師傅,d老野好容易比人淘汰,所以要人洗十年米先
壽司之神自己九年做分店店主啦
係唔洗幾十年 但無返5-6年去學真係做唔到大師傅
而且要係鋪頭不斷俾野你試同學先得
真 我一日都學識啦 返去做一日爭鮮
學下用機 切魚生
出到黎就做到omakase師傅
咖啡 我唔識分 提神就得
壽司 我識分 個師傅有冇料 係咪學藝出身
講黎講去 都係個人喜好 同埋有冇興趣研究既問題姐
虛心啲啦 凡事皆有學問
你唔識欣賞 唔等於吹大咗
日本料理就不嬲都垃9圾架啦
講技術 又唔撚夠
講變化又小
日文支那不意外
崇日撚不願面對
俾人當水魚劏仲笑坐人唔識野
食佢d手汗
好正
半途出家,比你上到板做一年半載,以為自己掂走去開鋪,咪又係死路一條。做正統日本餐好多學問,壽司佬黎計,當有啲嘢係好簡單,咁打飯、備貨、片魚、 捏、服務個客,獨當一面邊有咁容易,當你一帆風順好多人願意教你,都要講天份。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞