日本果啲壽司之神算唔算吹大左?其實只要食材新鮮的話,點整都好食!

159 回覆
60 Like 183 Dislike
包果幾舊飯學1,2年乜都識啦
所謂既壽司師傅只係食屎文化,我食過幾年屎,所以你入黎做就要好似我咁食返幾年屎
1日都學識
永遠的神
你啱,但你要洗米洗幾年先畀你埋枱!
有中坑/老坑既手汗UMAMI加持
一兩年??
魚你都未撚識劏啦on9仔......
吹撚到呢 煮到一煲靚醋飯+新鮮食材就得,包飯有咩技巧可言

小野二郎所捏出來的壽司構造是外觀米粒緊粘著,但內部是米粒之間帶有空隙而又包住空氣,小野二郎對此自我分析是一些客人認為他做的壽司有著能在口中散開口感的因素。對於決定壽司味道好壞關鍵的看法上,小野二郎認為有超過一半以上因素是取決於醋飯的調理,並堅持需將飯的溫度維持與人的體溫相近,才能保持好口感。
技巧肯定有,但真係唔需要40年先做到。
我估計,有資源比人玩5年都ok。
大師來挑戰自己,用同樣料,玩雙盲測試比人評分沒知。
用香港人的心態去搞就死緊
壽司啲魚唔只係新唔新鮮,重有要睇你點處理啲魚
熟成,醋腌等等都好講技巧
吹唔吹大我就唔敢講,但唔同菜式做到極致都好講功夫,唔係你講到咁簡單
得日本人先會頂得順嗰套,美國人都唔得啦!
技術同味道,我唔覺得係隨時間會線性增長,去到高峰一定會回塘。
快走,你要準備比人屌死了
智商稅
班傻閪俾咗咁貴實話好食
黃定藍
壽司郎分店都有分好食同難食
黃埔好食
屯門難食
同一個來貨,係切法問題
食落去成口筋,食香口膠咁款
同隔離音響線一撚樣
咪就係得佢先會有最新鮮既材料
5-10年睇天份,可能已經去到一個好好食既位,再多幾十係會好食D,但可能晒多5年時間都只係進步5%
因為成個社會氣氛大家都欣賞,咪會有呢一類所謂匠人既出現,群眾開始用睇藝術家都既角度去睇佢地呢班工匠,但另一方面睇,高求技藝去到極致都真係一種藝術嚟既
仲有咖啡撚
紅酒味 菠蘿味 朱古力味 檸檬味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞