[PC/PS/XBOX/NS] [哈利波特] Hogwarts Legacy 霍格華茲的傳承 (4) - 留意官方活動

1001 回覆
15 Like 5 Dislike
有ps5實體版未
玩緊啦仲偷咩跑
早d玩咪買豪華版
話說周圍d女同學個樣其實ok
係整樣個到預設好鬼樣衰唔比你整靚女
逐個屌好哂時間
原來係0開頭, 以為1開頭
btw 琴晚行行下穿模 跌左落城底然後就死左
我好你少少 跌左落水 游返去船屋嗰邊先上到岸
但會唔會少左個fd
等mod
係某個閣樓有個藍色箱仔入面
尋晚探索學校無意搵到 但詳細要今晚再睇返地圖
行完都唔記得係邊一忽
到底隻game出左未
steam未有 但好似有巴打已經玩緊咁
係某個頂樓
我幫多多石條女搵石個時行到一個木樑咁的頂樓右邊個教室
草藥學個教授都唔差
唔得閒早d玩仲抵唔抵買
算簡單
見左幾道門就估到
我都未點推主線就已經行左好多地方
再覆多次,見上個post有人問好唔好玩,我就用少少篇幅去答下呢個問題

如果期待有等同gta, rdr, elden ring同zelda級數,就可以唔好諗呢隻驚。呢隻驚同npc互動唔多,戰鬥變化或擬真度都低,魔法數量唔多,無飽肚值,無善惡值,亦無npc親密度等

但係,如果喜歡魔法世界,而且特別喜歡以前電影遊戲,我會推薦你入手

首先,遊戲畫面好靚(都好食硬件),地圖好大,特別學校非常復雜,場景變化又好正。雖然同npc互動少,但場景互動好高,特別係學校特別誇張。當你探索時場景有唔同反應時,投入感會大大增強,有置身魔法世界奇幻感覺,而且大量收藏和謎題鼓勵你主動探索,探索個陣都幾有趣味

第二,魔法戰鬥還原高。戰鬥機制唔復雜,基本都係普攻射射射,開盾擋反擊或翻滾避招,但配合唔同魔法玩combo,都幾爽,亦還原到原著魔法戰感覺同吐糟位可惜,視角有少少差,敵人設計數量少,難度唔高(難度很大程度係視角問題),亦甚少要求你有指定打法,未能完全發揮遊戲深度

第三,大量謎題鼓勵探索。謎題唔難,不過偏向鼓勵你探索,有d謎題位置都有d難搵,所以搵到謎題已經係一個難度,完成後亦多左成就感不過,由於謎題種類不多,官方又做了大量謎題以增加遊戲內容,對強迫收集症玩家非常不友善

總結,畫面表現,地圖和玩法都值得叫3a大作,2game 3xx價錢係絕對超值,不過內容和細節同頂級open world有一定差距,我覺得可以俾80分合格以上

如果有續集增加同npc互動(可以對戰,有親密度),增加支線任務分支反映角色性格(加善惡度),增加敵人種類和加入不同攻略方法,增加哈利波特主要元素(如魁地奇),絕對可以做到10分大作,值得期待續集
屌 又唔俾溝
普通版咪未
豪華版就玩緊
草藥學見過有個黃衫女同學
好撚正主角真係好柒
相信好快俾左癌話歧視黑人下架
睇到了 豪華版有預先 自膠
冇記錯好似係閣樓占星學房仔有個藍色細箱
好似唔係個個密室都應用到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞