咒術迴戰(28)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
55555未覺醒前已經算係最強之一
咁都殺到佢老實講甚爾一撚定最top嗰批
係咪你先腦補呀,我幾時話5條阻住惠做當家所以甚爾要殺佢呀
我係話甚爾要證明自己所以殺5條,再同直毘人約定,如果殺到5條就比惠做當家喎

你扭曲我前設,下面一大段野全部同我講嘅冇關,我廢事覆
再同直毘人約定,如果殺到5條就比惠做當家喎

呢度咪係腦補囉
屌你老人痴呆就睇醫生啦

幫你劃底埋重點添喇
擘大你對屎眼睇清楚你自己up左d乜柒野啦
上面咪有圖,你洗唔洗睇多次?

「如果五條死亡或無法行動,將履行與伏黑甚爾之間的誓約,迎納伏黑惠回禪院家,立其為禪院家家主。」

邊到腦補?
屌,所以咪叫你搞清楚個先後次序先囉on9
係因為五條搶左伏黑,所以直毘人先有條咁嘅遺囑呀你明唔撚明
佢唔係話五條死左或者無法行動就比伏黑做當家
而係「如果」五條死左或者無法行動
就會履行原本同甚爾嘅約定迎入伏黑惠同比佢做家主
知道問題係邊未呀on99
又嚟嗌交推po大法
唔係大大聲寸77人身攻擊就代表岩嘅
頭2句錯左係邊,我上個回覆有圖,你冇心睇圖我打埋字你睇

最尾個句我咪話佢要殺5條證明自己,再比個仔做當家
依句點樣延伸到你講嘅5條阻住哂佢個仔做當家所以甚爾要殺佢呢?
2件事就分開,佢殺5條證明自己,然後佢有同直毘人約定5條死左就個仔做家主,邊part 係腦補?
吓?會唔會係你先腦補?
「因為五條搶左伏黑,所以直毘人先有條咁嘅遺囑呀你明唔撚明」
邊到有明示暗示佢係因為五條拎左伏黑先咁立遺囑

點睇都係甚爾死前同直毘人約定好架啦?
佢個遺囑本來係比直哉做家主喎
係因為甚爾同直毘人約定,如果五條死左,就比惠做家主喎
第一
甚爾同直毘人既約定既只係賣惠俾襌院黎換錢
而啲錢係用黎俾甚爾一家人人間蒸發、同襌院斷絕關係用

第二
甚爾應該冇諗過直毘人會直接送個家主位俾惠

第三
甚爾接job殺天內只係為咗錢

第四
話明遺囑梗係要直毘人死咗先會成立
所以就算甚爾殺咗55555, 惠都唔會即刻做家主
我真係想咁講😂
我真係睇呢套野先第一次聽宿儺呢個名
然後 第二次見 就係玩仁王2
但完全唔係咁ge樣,係真係兩個人咁
邊到明示暗示?
五條會搵伏黑惠係因為聽完甚爾遺言,然後走去搵惠
跟住係惠表明唔想去禪院家,所以五條話跟住所有野交比佢解決(79話

然後伏黑自己有講過
話佢老豆同禪院之間條數同埋d關係係五條幫佢解決

再繼續推前
伏黑係交流戰個陣對住加茂都講到明自己同禪院家已經冇關係

夠明示暗示未?
虎杖跟得上真希先勁普通人跟得上天與咒縛嘅真希
唔係牙虎想打拳頭交 係佢無術式
55555 講過
宿儺的術式會刻係佢身上
可能好快就有🫣
已經刻哂係塊面到
快d學識唔該
睇過縮儺同惠招十影法之後,覺得就算男主有縮儺術式都唔會勁得去邊
有咩約定咁著數?
收完你十億仲要埋個當家個位
係咪出世嗰下有聖光加十個天使抱落黎?
仲要係未知佢有無術式嘅情況下

師兄你都幾幽默
圖入面就係咁寫:「如果五條死亡或無法行動,將履行與伏黑甚爾之間的誓約,迎納伏黑惠回禪院家,立其為禪院家家主。」

我嘅理解就係甚爾同直毘人誓約就係五條死左就比伏黑返禪院做家主(可能下任,我唔知)。

你地覺得唔係,後面句「立其為禪院家家主。」係純粹直毘人自己想嘅,個誓約只包括要伏黑返禪院家,咁我唔肯定,可能我錯。

咁我錯就講聲Sorry 我柒哂,依個討論完左佢啦。
之前五條又話虎杖會學到宿儺d技 學左去邊
直毘人打隻普通咒靈都瓜左就唔好提啦呢套野戰力係跟劇情發展 大概分lv就得 講邊個好打邊個唔夠邊個打 小學雞咩
真係等睇作者點兜主角團反吸
同1時間
假油食左天元開大絕滅世
宿儺侵佔伏黑身體融合中
伏黑家姐走甩
成班史前術師人肉炸彈白卡佬周街走
戰力得乙骨 秤 虎仗 大哥 真希同2打6
鹿紫雲開大絕
好期待究竟招大絕係咩
所以咪叫你搞撚清楚個順序邏輯關係先囉屌
就算撇開哂其他所有野唔講,剩係講遺囑呢句
喂大佬
「按照約定,五條唔係到就接伏黑惠」

「如果五條唔係到,就按照約定去接伏黑惠」
前面個句係講緊本身講好左只要五條唔係到就去接伏黑惠
同後面個句因為五條唔係到,所以照之前講好去接伏黑惠
完全係兩回事黎架喎

貼原文廢撚時又要拗翻譯問題
~た場合係講緊要先發生左前面嘅事,先會有後面嘅事發生
所以係因為發生左五條唔係到呢件事
先至可以做履行同甚爾嘅約定呢件事
而唔撚係咩甚爾同直毘人約好左只要五條死左唔係到就點點點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞