咒術迴戰(28)

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
作者之前設定集話伏黑爸係直毘人同lv
次次講甚爾就冇人記得佢既屈機係建基於佢一身神裝
天逆鉾,萬里鎖鏈,釋魂刀,遊雲,呢到至少三把特級咒具
空裝甚爾同直毘人同lv差唔多啦
係真宿儺圖?定虎仗圖?
呢個我都冇印象wor🥶

至於你覺得個問題白痴
咁冇見到/唔記得有講就係唔記得
正如有人唔記得伏黑家姐幾時出過場一樣
如果咁樣係白痴 咪認白痴lor
(悔氣係指呢樣野?)
至少你地上面有人比埋hints 講邊度提過
我可以直接揭番出黎
唔好睇野睇一半唔睇一半就斷章取義
首先公式書係講點解直毘人做家主嘅原因
係因為佢「作為術師」夠強
然後唔係話甚爾同直毘人相當

「如果只講強度甚爾都非常強,但佢冇咒具就剩係可以同人打。」
因為佢呢到係到も,如果係話同直毘人實力相當應該用と先岩
用も嘅話個相当就唔係解佢地實力相當而應該係解非常嘅意思先係
直毘人同甚爾肯定唔係相當

禪院俾真希滅門嗰時個二打六都講, 如果甚爾當初想滅襌院, 一早滅咗
其實都暗示咗甚爾夠打直毘人有餘

仲有個有趣既地方
甚爾俾人穢土轉生, 旁白芥見講明佢係瞄住強者先殺
當時既瞄準既次序係克蘇魯>伏黑
即係直毘人連伏黑都比唔上

呢度仲解釋埋點解直毘人會肯俾曬成個襌阮俾伏黑
我買中文版所以翻譯有唔同
咁作者的確用甚爾去比較無話直毘人廢過佢
戇鳩 甚爾當年有隻咒具庫
依家真希得把刀
肉體=直毘人用咒術都夠曬離譜啦掛
睇實力勁唔勁一定係睇綜合因素
唔通我話55555屈機係建基無下限加六眼,佢空裝仲廢過惠惠咩
其實都唔洗劇情明示暗示,宿儺係日本出名既妖怪人物
歷史上既形象就係兩面四手,唔係點解會叫兩面宿儺
因為而家d翻譯做得有d hea
尤其係東立同青文
好多野佢都只會照字面第一意思去譯而唔會去執佢
實際上同原意未必差好遠但就有d好微妙嘅分別係到
佢又死撐話睇漫畫都要知道埋日本傳說咩
你學上面比hints比頁數我自己睇好過啦
宿儺每次笑9人個陣
都好鍾意叫埋旁邊d人一齊笑
我記得比伏黑做當家原因係直毘人同甚爾約定左
如果55555失去行動能力就將當家個位比伏黑

依到解釋左點解甚爾話惠係佢對禪院家最大報復
佢應該係諗住一定打得死55555,點知失左手
所以佢臨死係講左「為了肯定自己 我放棄了平常的原則 而那一刻我就已經輸了」
所以暗示左甚爾接任殺星漿體目的就係打死55555證明自己再比個仔做當家
揍術迴戰
唔會同Level啦
面對陀良開領域展開果時
甚爾同直毘人嘅等級差距已經好明顯
甚爾另一樣勁既地方係身經百戰智商好高
唔係話直毘人蠢但兩者明顯有差距
通常依度啲人腦補得嚟可能係半真半假,樓上有條友成大段全部都腦補想點撚樣
其實甚爾最撚有料係佢啲戰鬥智商
你講我?我可以逐張cap 圖同你講架喎
自己睇唔明當人腦補
打55555之前都諗定戰術先成功偷到55555雞
賣惠比禪院家個陣佢又唔會知五條之後會係禪院家到搶走佢個仔
甚至個時佢同五條都冇任何接點
五條係聽完甚爾死前講佢個仔幾年後會賣比禪院家
佢先走去搵,然後係因為惠自己話唔想去禪院家,五條先夾硬搶走
所以佢根本就完全冇理由要去殺五條
你講d野根本就唔make sense,從時序邏輯上就已經錯哂啦

你自己睇,係直毘人同甚爾約定,5條死左或者無法行動就比惠做當家

而甚爾死前就係打5條,而死前就同直毘人傾好,我記得係都有暗示過但我未搵到

而甚爾不嬲都唔妥5條,你可以睇下面幅圖

所以佢會同直毘人做約定,再接任打5條,再加埋佢死前話自己想證明自己,你話佢唔係想殺5條證明自己,我就唔知係我腦補定你唔明
作者自己講
即使好似上面嗰人咁理解日文原文,起碼作實力係好接近甚爾
不過套嘢設定都唔係好嚴謹
其實都唔洗諗咁多
最後張圖都講咗甚爾想殺五條證明自己,之於證明啲乜,最正路就係無咒力、被家族拋棄嘅人可以打贏最強術師
屌,係咪閱讀理解有問題

佢賣個仔比直毘人個陣好明顯就係惠岩岩出世冇幾耐
佢係以伏黑有術式為前提賣比直毘人
所以佢根本就冇可能預見到五條會搶走伏黑
亦即係話根本唔存在殺五條比伏黑惠上位呢點你明唔撚明呀
同埋我冇講過話甚爾唔想證明自己喎,你係咪FF到有幻覺呀
我係講你話甚爾殺五條係為左捧伏黑上位兩件事完全冇關聯性呀
好明顯就係甚爾死左之後,五條搶走左伏黑,直毘人先立條咁嘅遺囑
然後就比你講到好似賣左仔個陣就已經知道五條會阻頭阻勢
所以甚爾先要殺左五條咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞