[26] 電單車討論區 (125)

995 回覆
7 Like 0 Dislike
1) 沙頭角公路,龍躍頭段,近軍地北村,方向沙頭角,有快相,限速50

應該係呢度附近,係咪入沙頭角方向呀?
係啊 果度冇牌 我完全係跟隊
當攞次經驗,不過建議帶頭果個負責返啲罰款
潛曬水
限50超22
唔係一拎到p牌就加監咩
唔怪得知你平時帶頭跟牌-10
跟貨櫃車尾
仲要食你啲石仔
呢一點我覺得有d爭議
p左就等於一個清楚道路安全既駕駛者 有意識地超左速 所以要扣分
學牌個陣都仲可以話「未學識」晒所有道路安全規定所以「無意識地」超速
咪正正經經練車先去出車,咩點生存
超速俾人捉到就乖乖地認命啦
唔記得邊個問過運吉署啲人話學牌冇指明限速

我地聽同認知既係過50就當超速

奇唔奇怪
咁咪跟牌行囉,唔係好難姐…
揸舊車得罪你吖?
正經mode講兩句,學牌出車嘅原意只係比你去練習範圍度練習,練習範圍以外係比其他考到牌嘅人去使用。

咁乜嘢叫考牌呢,係經考牌官去睇你有冇判斷能力,識唔識得用馬路嘅標誌標記,識唔識得處理突發情況果啲,嚟評核你適唔適合喺馬路駕駛。

至於學牌出車主要係靠自律,但好多學神揸多兩轉就高估咗自己能力亦都好正常,有危險其實佢哋自己都唔知,因為其他人唔想撞死佢而讓佢。

呢啲問題佢哋係唔會理亦都唔會聽你講,我會叫呢啲做剩係識得整郁架車,而唔係真係識揸車。
睇咩心態啦
小弟就學字出車,仲要兩部
一部pcx150,一部cb190r

我好記得學字個陣,揸部pcx,cut 線無睇盲點
同隔離部車得20幾cm,自始就做足轉線動作
(就算呢家都一定做齊

如果學字出車係為型為飛嘅
得罪講句,好快收皮

幾年前,仲未有咁多大埔道,鹿頸,石澳
係有靚相之後,就連帶班學字都想型

仲有係小弟嘅角度,識揸車
你都要去識部車,了解一部車係點運作
唔係要去到識整,但起碼部車
有一日揸起feel 到唔對路,你都識去比人整
(學字個陣就已經打散過晒部pcx
無望盲區cut線發現隔離有車果一吓個心會散開,個感覺好似失戀咁
學牌車團係咪真係練習心照啦
星期日見唔少甩學字
原來呢度學牌出車跟住人行比人影到相都要被圍屌 我都係潛水算
學牌只可以行50都唔知就乖乖地學車算啦
4R出左想買
但最近有位果個停車場要行十分鐘斜路
牌都未有 有咩資格出車遊車河
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞