點解旅遊YouTuber 怡富咁少followers?

378 回覆
1162 Like 51 Dislike
content算高質先得80K
佢講野太悶
次次都搵導遊weak到,我睇大陸仔咩都食咩都拍仲好
去冷門國家係正
但佢既介紹無咩風格特色
有d悶

聽佢講英文好辛苦
佢英文麻麻
直播食屎即subscribe
去嘅國家對香港人嚟講太冷門,真係得個睇字
日韓台甚至中,你睇可能係為咗做功課,睇完真係會去

至於點樣用自身吸引力去令多啲人睇,呢個係第二件事
我都覺得佢值得更多, 但你要明白香港人鍾意睇飲飲食食玩餐飽果d
佢旅行果啲唔係一般香港人想做果啲
我自己反而就係冷門先想睇
熱門地方網上都好多info
因為佢剪得好差 佢俾MM剪啲片好睇好多
西多士呢d濕尻都咁多人睇就知香港人咩料
印象中條條片都廿幾三十分鍾見到都唔想禁入去
香港人一日有幾多私人時間?
佢target audience 唔係港豬
最近20條片得4條超過20分鐘
個人覺得一集十一分鐘係極限佢d片同其他人比都係偏長
大部分地方都係香港人唔會去既
倒轉問你 香港邊個youtube 做旅行做到出名既? 個個都係本身有題材做起個名然後先轉型拍下旅遊vlog
長片先賺到錢、高view、上到熱門 所以近年大多YouTuber既片都20分鐘+,MM好多片都長,但view都唔少,所以長度未必係主因

佢嘅題材比較冷門、獨市,因為咁先有生存空間,但亦預左受眾會少啲

除左佢本身講野個tone比較平唔吸引之外,我覺得有時係睇片都感受到佢好攰好辛苦 缺少左以前既活力 迫得自己太緊 會不經意間傳遞左比觀眾
好似係佢自己剪埋先比MM

除咗Chernobyl 真係會想去, 其他國家都係睇佢d片當去咗算
日韓台食買玩真係流量密碼
有啲垃圾channel 都會照睇下當做功課
其實冷門國家旅行好正
自己去唔到但睇片就過癮
但佢本身可能無咩時間做research
條片無咩story / knowledge/ history background share到出黎

相反,台灣有幾個youtuber做冷門國度唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞