點解旅遊YouTuber 怡富咁少followers?

378 回覆
1161 Like 51 Dislike
真 同樣都係冷門國家
ben既片會想睇完一條再一條
怡富既有時睇到一半已經會分左心
我覺得呢條交比mm
係想迎合大眾口味
用香港人鍾意睇人仆街嘅角度出發
另一個前蘋果記者youtube channel
Mil milk
我諗呢個係怡富拍片嘅目標之一
K2你去行下。。。
香港人最鐘意揪稱non-native speaker嘅英文
Momo開咗個人channel:毛毛角
佢話無散
話說MM今日訪問齊柏林幾好睇
題材唔錯
內容差啲,建議佢睇多啲雷探長吸引返啲觀眾
成日都係度呻
有啲類似嘅地方我都去過
其實未去到要呻嘅地步
題材係唔錯,不過鏡頭有時好搖,尤其係自拍緊嘅時候,現場收音都一般。
器材始終係一個限制
睇佢story話剪片lag機
MM = Mill MILK
可以去YouTube search呢個channel
開頭嗰啲片我真係條條都有睇晒
不過真係發覺佢啲片啲資訊性, 深入性真係好表面
不過我都有幫佢(包括其他黃媒)條條片刷下view
去既地方係幾吸引
不過佢好多都係睇稿 資訊介紹咁
有多啲自己諗法會好啲
同埋講野真係偏悶

欣賞佢可以去到咁多冷門地方
睇下多人睇嘅channel就知好多香港人冇乜營養
以前好鐘意睇果籽 但MM已經變質
怡富嘅旅遊片雖然冇以前果籽嘅剪得咁好
但佢依家好似自己剪?
覺得真係值得更多人關注
至少d片睇完唔多唔少會有得着
欣賞佢可以去到咁多冷門地方

同欣賞佢肯去呢啲香港人少有會睇到真實嘅國度
佢配開音同做開旅遊記者? 先2020年開始 畀啲時間人喇 香港人
作為追咗2年嘅觀眾
公道啲講一嚟冷門旅遊地點開始無新鮮感,
二嚟嚟時間線好亂,幾個地方啲片剪埋一齊,
碎片化咗啲行程,搞到開始追唔到上一站係邊
跟住落嚟去邊咁。覺得睇YouTube嘅人會追住個行程進度一齊睇先有嗰種共同經歷嘅感覺。
散曬咁好難追,好嘅例子有Ming jai 歐遊列國系列同redispolly 一個女仔去非洲/南極/南美 系列,人地就主題清晰,行程明確,仲識得將旅行經歷出週邊產品,用旅行副產品賺返收入。
怡富去啲地方前期我都講得出去咗伊拉克,土耳其,而家去啲地方本身無乜令人記得嘅特色,淨係知係落後嘅戰亂嘅資源無咁好嘅地方囉,印象都好模糊,啲片拍到嘅景睇得多都分唔到邊到打邊到,無特色就記唔住。
佢咁樣衰 又7
一個女仔去xx系列係做得幾好
點解男人對效果果啲冇咩所謂
女人就想睇多啲效果?
俾心機呀翁怡富,你值得更好
淨係講旅行片嘅節奏,內容嗰啲。
啊重有舊年怡富ig開咗QA box,我都投稿咗叫佢可以試下表達多啲自己感受,睇佢嘅片成日會有一種係有條友講解同介紹遊行經歷,但無真係認識到呢個人嘅感覺,就變咗有距離感,都係面嗰浸咁,可能因為咁樣而建立唔到同觀眾之間嘅connection。
邊單?
佢d題材係幾正
去既國家我都想睇
但佢present得好悶好趕客 唔係個樣問題,係個presentation手法唔吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞