點解旅遊YouTuber 怡富咁少followers?

378 回覆
1161 Like 51 Dislike
佢講地緣政治收皮
成日扮中立幫支那講嘢
我睇大灣輝好過
坦白講,某d冷門國家係幾有趣
但佢介紹又真係無乜令人印象深刻
同埋佢每次去一個國家又無乜特別主題
單純去d熱門景點

有樣野我又更唔明
你玩玩下中東又飛去南美,南美又飛返去中東
通常玩長途的人都係順住陸路/水路走幾個國家
唔係話唔比你用飛機,只係你飛泥飛去太跳脫,去的地方無乜關聯點吸引觀眾
係 佢有條講斯理蘭卡 弱化一戴一路影響力
無字幕
佢有講過自己搵錢唔多, 好似萬幾蚊個月
其實都真係幾respect 佢
反而睇完佢啲片想去嗰達地方
其實果籽都拍啲一般人唔會去嘅地方,但好好睇,好高view
怡富啲片唔識點 present 佢啲行程,地方
或者唔識用故仔包裝佢見到嘅事&物
當然可能以前有成team人度行程,度點拍
佢一個人solo就真係好一般
有個去意大利既香港人仲好睇過佢
d景點係成個歷史背景咁去介紹
佢條片睇完 去左望左就算 冇乜野係學到深入識多左
佢係為冷門而冷門,但題材好悶,托哥果啲好睇好多
睇佢ig不停去唔同國家
但又唔見佢出片好密
同一個國家嘅片唔係連續出晒
有啲過好耐又返兜出返一條
佢啲觀眾係成個世界既華人+少量其他Asian

怡富既觀眾得香港人
邊有得比較
係, 變左觀眾好難可以同佢一齊感受佢個行程
但佢嘅style 唔係旅遊vlog
係比較docu 型式嘅presentation
變相已經screen 走左一大堆淨係想輕鬆睇旅行嘅觀眾
雷探長?
托高啲剪片真係出色啲同易入口
同埋佢啲同當地人啲interaction 真係好睇
怡富喺呢一範真係差緊啲
有subscribe以表支持 奈何未試過睇曬佢成條片 都係飛住去睇
講真 全職旅遊youtuber係好有心
但佢講野個tone太flat 懶音又多
個look又唔特別討好
唔知點解好似成日苦口苦面咁 就算樣唔掂都起碼個人活潑少少啊
我希望呢個po係怡富本人開 希望佢睇到留言改善下
佢啲英文差到嘔 講又講唔deep 又同唔到當地人講嘢 齋噏悶到嘔
係咪個樣比較苦 dell dell
所以followers少
做到平衡資訊量高又表達得有趣就會多followers
只係資訊量高 但悶把聲又唔太好聽 就減低吸引力
聲音同表達能力都好重要
但ming仔旅遊片係高質
我知ming jai個朵臭
但老實講 佢以為嘅旅遊片真係做到
唔敢話完全冇女 但大部分都係佢自己去旅行
個flow通常排得幾好幾吸引 講嘢清楚表達得好
亦剪得幾好 都高view
覺得佢都算盡量擺返d背景資料係條片
E.g. 最近敘利亞
合格內容人品好
同閪人製作好內容
我永遠都會揀前者

Ming廢呢陰濕閪人
最適合就係送去堆填
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞